Ban: Yatırım Hayır İşi Değil İstanbul (A.A)

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, az gelişmiş ülkelere yatırımlarda bulunmanın bir hayır işi olmadığını belirterek, ‘‘Bu, hepimiz için önümüzde duran çok önemli bir fırsattır.

Ban, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ‘‘10 yılda bir karşımıza çıkan bir fırsat‘‘ şeklinde tanımladığı konferansın, küresel anlamda dayanışma ve eylemi seferberlik halinde ileriye götürebilmek için önem taşıdığını söyledi.

‘‘Yüz milyonlarca insanın hayatının bu konferansın sonucuna bağlı olabileceğini‘‘ dile getiren Ban, ‘‘Biz bugün burada, özellikle eylem programının takibini değerlendirmek için bulunmaktayız. Bu eylem programı, 10 yıl önce kabul edilmişti. Biz aldığımız dersleri sizlerle paylaşmak ve İstanbul Eylem Planını ileriye götürebilmek için bugün buradayız‘‘ dedi.

Ban, bütün dünyada halkların, hükümetlerinin temel ihtiyaçlarını karşılamasını ve isteklerine karşılık vermesini beklediğini ifade ederek, devletlerin kendi ülkelerinde ve uluslararası anlamda yaptıkları müzakerelerde bunlara dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Az gelişmiş ülkelerin, gelecekteki kalkınma ve başarının ‘‘en önemli‘‘ dalgasını oluşturacağını kaydeden Ban, şöyle devam etti:

‘‘Az gelişmiş ülkelere yatırımlarda bulunmak bir hayır işi değildir. Bu, hepimiz için önümüzde duran çok önemli bir fırsattır. Biz, dünyanın en savunmasız insanlarına, en yoksul insanlarına, en fazla açlık çeken, hastalık çeken insanlarına yardımcı olma ve yükümlülüklerimizi yerine getirme fırsatını bu vesileyle bulmuş oluyoruz. Bu, bütün dünya liderlerinin önemli bir siyasi sorumluluğu. Az gelişmiş ülkelere yatırım yapmak bir uyarıcı etki ortaya çıkarır ve bu da, küresel ekonominin toparlanmasına ve istikrara sahip olmasına katkıda bulunur.‘‘

BM Genel Sekreteri Ban, yeni ortaya çıkan iş kolları, donör ülkeler ile az gelişmiş ülkelerin bir arada olduğuna değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Ben ülkelerin istekli olmasını, pratik olmasını ve konferanstan uygulanabilir, uzun vadeli bir eylem programıyla ayrılmalarını rica ediyorum. Üretkenlik, verimlilik, kapasite, eğitim, tarım, finansman, kalkınma, iklim değişikliği ve diğer alanlarda önemli konularla bu toplantıdan ayrılmalarını istiyorum. Aynı zamanda az gelişmiş ülkelerden donör ülkelere geçişe imkan verecek bir program, vizyon ve hedefe sahip olan bir program ve aynı zamanda izleme ve takibe imkan veren bir programla toplantıdan ayrılmalarını rica ediyorum. Az gelişmiş ülkelerin buna ihtiyacı var ve az gelişmiş ülkelerin buna hakkı var. Eğer biz o ülkelere ulaşamazsak, 2015 yılına kadar Bin Yıl Kalkınma Hedeflerimize de ulaşamayız. O yüzden çok iyi hedefler belirlememiz gerekiyor bu İstanbul Konferansı‘ndan sonra.

İstanbul, kıtaların ve kültürlerin birbiriyle birleştiği ve birbirine yaklaştığı önemli bir yer. Dolayısıyla bir köprü oluşturalım ve bu köprüyle daha az fırsatı olan kişilere ve insanlık dünyasının en az avantajlı üyelerine refah ve güvenliği getirmek için elimizden geleni yapalım.‘‘

-GEÇMİŞTEKİ CÖMERT YARDIMLAR-

Kaynak: AA