Hasan Celal Güzel: Saldırıyı Yapana Değil, Yaptırana Bakmak Lazım (Özel)

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Kastamonu‘da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın konvoyuna düzenlenen ve PKK’nın üstlendiği saldırının arkasındaki asıl iradenin kim ya da kimler olduğuna bakılmasını istedi.

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Kastamonu‘da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın konvoyuna düzenlenen ve PKK’nın üstlendiği saldırının arkasındaki asıl iradenin kim ya da kimler olduğuna bakılmasını istedi. Güzel, “PKK bunu üstlendi ama esas olan PKK’nın arkasında kimlerin olduğu, onu taa Ilgaz Dağları’na kadar taşıyıp bundan istifade eden güçler kimdir Buna bakmaz lazım.” dedi.

    Kastamonu’da Ankara’ya dönen Başbakan Erdoğan’ın konvoyuna eşlik eden trafik ekibinden bir polisin şehit olduğu olayı PKK üstlendi. Ancak saldırının arkasında başka karanlık güçlerin olduğu yönünde değerlendireler yapılıyor. Bu yönde bir değerlendirme de eski bakanlardan Hasan Celal Güzel’den geldi. Cihan Haber Ajansı (Cihan)‘na konuşan Güzel, PKK’nın taşeron bir örgüt olduğuna dikkat çekerken, saldırının olayının arkasında derin odakların olduğu görüşünü savundu.

“HEDEF ERDOĞAN DEĞİL, ÜLKENİN BAŞBAKANIDIR”

Turgut Özal’ın saldırıya uğradığı 1988 yılındaki saldırıda Özal’ın yanı başında olan Güzel, iki saldırının hedefinin halk tarafından sevilen ve kendilerinden çok şey beklediği iki liderin ortadan kaldırılması olduğuna dikkat çekti.

    Başbakanın konvoyuna yapılan saldırıyı PKK üstlendiğine ancak varılmak istenen sonuç itibariyle benzerlikler taşıdığına işaret eden Güzel, “Ama burada önemli şudur; hedefte Türkiye’nin iki tane önemli lideri var. Türkiye’nin en gözde liderleri onlar. Millet onlardan çok şey bekliyor. İkisi de karizmatik ve halkın değerleri ile barışık liderler. Ama ikisini de ortadan kaldırmak istiyorlar. Yani bu iki olay arasında sonuç itibariyle benzerlik var. Orada Özal’ı öldürüp ortadan kaldırmak istediler. Burada o kendi menfur ulaşabilmek ülkenin başbakanını öldürmeyi planlıyorlar. Ayrıca Sayın Erdoğan’ı bir parti genel başkanı ya da şahsı için değil, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğu için böyle bir saldırı planı yapılmıştır. Bu da toplumu daha da tedirgin hale getirmek için yapılmıştır.” diye konuştu.

“YAPANA DEĞİL, YAPTIRANA BAKMAK LAZIM”

Hasan Celal Güzel, Başbakan Erdoğan’ın saldırıya ilişkin “Efendileri ihale vermiştir” şeklindeki açıklamasına destek çıktı. “PKK her ne kadar bunu üstlendiyse de zaman zaman bazı güçlerin taşeronluğunu yaptığını biliyoruz.” diyen Güzel, örgütün taşeronluğunu yaptığı derin odaklar arasında yapancı istihbarat servisleri de yer aldığını söyledi. Güzel, “Mesela İskenderun’da ve Reşadiye’de İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın da olduğu söylenmişti.” ifadelerini kullandı.

    Güzel, PKK’nın olayı üstlendiğini ancak arkasındaki asıl karanlık odaklara bakılması gerektiğine işaret etti. “PKK mutlaka çok derin yapıların ve organların kaçınılmaz olarak taşeronluğunu yapıyor.” görüşünü savunan Güzel, “Ergenekon davasında ortaya çıktı ki, Ergenekon PKK’ya iş yaptırabilmiş. PKK menfaat karşılığında her şeyi yapabiliyor. Çünkü PKK bir taşeron teşkilatıdır. Taşeron teşkilatında bunun böyle bilinmesi lazım. Dolayısıyla PKK bunu üstlendi ama esas olan derin teşkilatların yani PKK’nın arkasında kimlerin olduğu taa Ilgaz dağlarına kadar örgütü taşıyıp bundan istifade eden güçlerin kim olduğudur. Asıl bunları bilmek lazım. Bunları takip etmek gerekir. PKK tek başına gidip orada saldırı yapamaz.” şeklinde konuştu.

"SIRADAN BİR OLAY DEĞİL"

Cihan Haber Ajansı‘na dün özel açıklamalar yapan eski Bakan Vehbi Dinçerler ise saldırının sıradan bir olay olmadığını söylerken, şu görüşleri dile getirmişti: "Rahmetli Turgut Özal‘a yapılan suikast meselesi aydınlanmadıkça onu kimin yaptırdığı, nasıl yaptırdığı, hangi iç ve dış güçlerin birlikte bu işi planlayıp icra ettiği anlaşılmadığı sürece buna benzer olayları maalesef yaşamaya devam edeceğiz. Bugün Tayyip Bey olur, yarın başka bir başbakan gelir ona yaparlar. Bu genellikle de başbakanlara yapılır. Bu bir fırsattır, cumhurbaşkanından rica ediyorum. Turgut Bey suikastını araştırmaları lazım. Silahlı suikast meselesi aydınlanmamıştır. Ve bu aydınlanmazsa Türkiye‘de birçok mesele karanlıkta kalır. Bu da Turgut Bey‘e, ilgili operasyonu planlayan uygulayanlar kimse onların ortaya çıkması lazım. Yoksa eline silah tutuşturulan çocuklar, tamamen parayla tutulmuş insanlardır.”