Rusya’Dan İlginç Yorum: Konuşan Ladin’E Kimsenin İhtiyacı Yoktu

Amerikalı komandoların El Kaide terör örgütü lideri Üsame bin Ladin ile 4 kişiyi öldürmelerinin ardından Kremlin memnuniyetini ifade eden açıklamalar yaparken, Rusya‘dan farklı değerlendirmeler de geliyor.

Amerikalı komandoların El Kaide terör örgütü lideri Üsame bin Ladin ile 4 kişiyi öldürmelerinin ardından Kremlin memnuniyetini ifade eden açıklamalar yaparken, Rusya‘dan farklı değerlendirmeler de geliyor. Rusya NATO temsilcisi Dmitri Rogozin bir numaralı teröristin yakalama yerine öldürülmesinin tercih edilmesi ile ilgili, “Konuşan Ladin’e kimsenin ihtiyacı yoktu” açıklamasında bulundu.

İzvestia gazetesine konuşan Rogozin, “Burada başka sorular da var: Neden onu öldürmek için on yıl bekledik? Operasyon şimdi değil de neden daha önce gerçekleşmedi? Şimdi Amerikalılar Afganistan operasyonlarında başarılı olduklarını mı ilan edecek? Ladin ismi her zaman çok az bilinenle anıldı” ifadelerini kullandı. Muhabirin “Öldürüldüğüne göre en azından şimdiye kadar yaşadığından emin olabiliriz!” sorusuna Rogozin, “muhtemelen!” diyerek karşılık verdi.

Pakistan istihbarat servisine haber verilmeden operasyonun gerçekleşmesi ile ilgili de konuşan Rogozin, “Pakistan savaş bölgesinde yer alıyor. Amerikan istihbarat birimleri zaten Pakistan’a girip çıkıyor. Amerikan birlikleri daha önce de Taliban yöneticilerine karşı bölgede operasyonlar gerçekleştirdi” dedi.

Pakistan’ın Afganistan sorununun çözümünde her zaman özel bir rol üstlenmek istediğine değinen Rogozin, ancak yaklaşımlarının Amerika’nın politikaları ile örtüşmediğini söyledi. Pakistan’ın özellikle Sovyetler Birliği döneminde ABD’nin müttefiki olduğuna değinen Rusya NATO Büyükelçisi, “Sonraki dönemde taraflar birbirlerine karşı büyük şüphe içinde. ABD çok özel durumlarda ancak Pakistan’ın Taliban’a karşı mücadele verdiğini iddia ediyor. Pakistan da ABD’nin ülkeyi istikrarsızlaştırmak istediğini düşünüyor” yorumunda bulundu.

Pakistan’ın bir numaralı teröristin kendi ülkelerinde olduğu konusunda bilgileri olup olmadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Rogozin, yönetim, istihbarat ve askeri alanda farklı yaklaşımlar olabileceğine değindi. Askeri bir merkezin hemen yanı başında Bin Ladin’in ne kadar süre yaşadığını söylemenin zor olduğuna işaret eden Rus diplomat, “Kanaatime göre Pakistan askeri istihbaratının böyle bir bilgiyi atlamış olduklarını söylemek inandırıcı gelmiyor” ifadelerini kullandı.