İnsanlık Anıtı‘nın 4 Parçası 100 Ton

Kars‘taki İnsanlık Anıtı‘nın kaldırılması çalışmaları kötü hava şartlarına rağmen aralıksız devam ederken, kesilen 4 parçasının 100 ton olduğu bildirildi.

İnsanlık Anıtı‘nın 4 Parçası 100 Ton
23 Nisan 2011 tarihinde başlanan İnsanlık Anıtı‘nın kaldırılması çalışmaları kötü hava şartlarına rağmen aralıksız devam ediyor. Kars Kalesi‘nin karşısında Üçler Mahallesi‘nde tarihi Temur Paşa Tabyası üzerinde sit alanı içerisinde yapıldığı için kaldırılmasına karar verilen İnsanlık Anıtı‘ndan bugüne kadar sadece 4 parça kesilebildi.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından 24 metre yüksekliğinde 2 figür halinde ve 350 ton ağırlığında yapılan anıtın kesim çalışmaları yağmur ve soğuk havaya rağmen yetkili firma elemanları tarafından yapılıyor.

Son kesilen omuz parçasının 35 ton geldiğini belirten firma yetkilisi Ertuğrul Yaman, İnsanlık Anıtı‘nın 350 tondan ağır geleceğini belirtti. Anıtın kesilen parçaları vinç yardımıyla aşağıya indirildi. Elmas uçlu makine ile kesilen dördüncü parça numaralandırıldı. Numaralandırılan parçalar kesim işlemi tamamlandıktan sonra Kars Belediyesi‘nin belirlediği depoya götürülecek.

İnsanlık Anıtı‘ından şu ana kadar kesilen dört parçanın ağırlığının toplam 103 ton olduğu öğrenildi. Çalışanlar anıtın göğüs kısmında bir kapağın olduğunu, bu kapak üzerinden baş kısmına kadar olan bölümün tamamen doldurularak kalıplandırıldığını, bunun ise çalışmalarında gecikmeye sebep olduğunu vurguladı. Firma çalışanları kapağın altından zemine kadar boşluk olduğunu, çevresindeki çelikleri kestikten sonra çalışmalarının hızlandırılacağına kaydetti.

Kaynak: İHA