Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi’Ne Görkemli Açılış

Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi törenle açıldı. 4 üniversiteden çok sayıda akademisyen ile çeşitli kurumlardan uzman ve temsilcilerin katıldığı açılış töreni Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi’Ne Görkemli Açılış
Program Açılış Konuşmalarıyla Başladı. Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi açılış töreni ve sempozyumu açılış konuşmaları ve bildirilerin sunumu ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, kitap kültürünün insanlık için taşıdığı öneme dikkat çekti. Kaşgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserin Türk dilinin en değerli eseri olduğunu vurgulayan Söylemez, kitabın günümüze ulaşma serüvenini anlattı. Edebiyat dünyasından verdiği evrensel mesajlarla kitabın toplumsal değerine dikkat çeken Söylemez, konuşmasını Amin Maalouf ve Umberto Eco’nun çağları aşan eserlerinden örneklerle tamamladı.

Söylemez’in ardından konuşan Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur, öğrenme merkezinin kısa sürede üniversiteye kazandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Üniversitelerin ortak çalışmaları gerektiği vurgusu yapan Kandur, Marmara Üniversitesi ile Ardahan Üniversitesi’ni aynı projede buluşturacak çalışmalarının sürdüğü müjdesini verdi. Açılışta son olarak kürsüye Vali Yardımcısı Kadir Taner Eser geldi. Eser, Ardahan Üniversitesi’ni başarıyla hayata geçirilen proje dolayısıyla tebrik etti.

Programa bildirilerin sunumuyla devam edilirken, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hamza Kandur, “Elektronik Belgelerde Güvenlik” konulu tebliğini sundu. Oturumun devamında Doç. Dr. Ülkü Eliuz “Sözün Yazıya Dönüşümü” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İlk gün oturumu Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Filiz İtik’in “Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi Projesi: Süreçler, Sonuçlar” isimli bildirisiyle son buldu.

AÇILIŞ SONRASI KOKTEYL

İlk gün bildirilerinin ardından açılış törenine geçildi. Prof. Dr. Söylemez, başarıyla sonuçlandırılan projenin her aşamasında emeği bulunan tüm proje kuruluna teşekkür etti.

Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi’nin açılış kurdelesi Prof. Dr. Hamza Kandur ve Prof. Dr. Orhan Söylemez, Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Prof. Dr. Rüstem Hayat tarafından kesildi. Prof. Söylemez, katılımcılara kütüphane hakkında bilgi verdi. Proje katılımcısı 15 öğrencinin belgelerinin takdiminin ardından program kokteyl ve akşam yemeği ile son buldu.

Kaynak: İHA