Bakan Ergün: İşini Kurmak İsteyen Öğrenciye 77 Bin Lira Destek Verilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gelecek yıldan itibaren üniversitelerde girişimcilik derslerinin getirileceğini, girişimcilik yarışmalarının düzenleneceğini söyledi. Bakan Ergün, yarışmalarda ilk 3’e giren öğrencilerin iş kurmayı istedikleri takdirde, 77 bin liralık destekte bulunulacağını ifade etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gelecek yıldan itibaren üniversitelerde girişimcilik derslerinin getirileceğini, girişimcilik yarışmalarının düzenleneceğini söyledi. Bakan Ergün, yarışmalarda ilk 3’e giren öğrencilerin iş kurmayı istedikleri takdirde, 77 bin liralık destekte bulunulacağını ifade etti.

Kocaeli’nde, Doğu Marmara İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı‘nın açılışına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, fuarda yer alan 152 firmanın eleman aradığında, istihdam yapmayı amaçladığında uygun nitelikte insan bulamadığını söyledi.

Ergün, mesleki eğitimi güçlendirerek, ilave kurslarla mesleksiz insanları meslek sahibi yapacaklarını, “Burada İş-Kur valilik, belediye, bakanlıklar, üniversiteler, sanayi odaları arasında iş birliğini sağlayarak bu arkadaşlara istihdam yollarını açtık.” dedi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması gerektiğini kaydeden Ergün, bunu için de girişimci ruhun canlandırılması gerektiğini ifade etti. ‘Kendini, işini kuran gençler oluşturmak istiyoruz.’ diyen Ergün, “Üniversite seviyesinde ‘Ben nasıl iş kurabilirim? İş kurmak istersem kendi işimi kurmak istersem ne yapabilirim?’ sorusunun oluşmasını istiyoruz.” diyerek gençlerin girişimciliğe yönlendirileceğini belirtti.

Gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) vasıtası ile üniversitelerde girişimcilik derslerinin başlayacağını kaydeden Ergün; bazı üniversitelerde zorunlu, bazılarında ise seçmeli ders haline getirileceğini müjdeledi. Üniversitelerde bu amaçla girişimcilik yarışmalarının düzenleneceğini vurgulayan Bakan Ergün, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sonunda her üniversitede girişimcilik yarışması düzenleyeceğiz. İş planı yapan, ben girişimci olmak istiyorum, işte iş planım budur diyen her üniversiteden 3 öğrenciyi ödüllendireceğiz, işini kuracağı zaman da hibe ve kredi destekleri ile işini kurmasına yardımcı olacağız. Öne çıkan arkadaşlarımıza 27 bin lira hibe, 70 bin lira da kredi desteği ile işine destek veren mekanizmaları harekete geçiriyoruz.”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapılan çalışma ile girişimciliği liseler seviyesine indireceklerini kaydeden Ergün, “Daha meslek lisesinde okurken arkadaşımız fabrikalarda çalışmayı düşünecek ama işini kurmayı da düşünecek.” ifadesine yer verdi.

Sanayi kuruluşları, meslek lisesi öğrencileri ve üniversite öğrencilerini bir araya getirerek, öğrenciler ve sanayi kuruluşlarına fikir vermeyi amaçladıklarını belirten Ergün, “Hem sanayi kuruluşlarının kafasında bir fikir oluşacak hem de iş arayan ve arayacakların kafasında bir fikir oluşuyor. Ben şu fabrikada, şu işleri yapabilirim mesleğimi ona göre odaklayayım, ihtiyaç var diyecek. Burada nelere ihtiyaç olduğunu göreceğiz.” şeklinde konuştu.