Burhan Kuzu: "Bir Cenazenin Denize Atılması Yapılacak Bir Şey Değil"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, uluslararası terör örgütü El Kaide‘nin üst düzey sorumlusu Usame Bin Ladin‘in Amerika tarafından öldürüldükten sonra cesedinin denize atılmasına tepki gösterdi.

İstanbul Üniversitesi‘nde gerçekleştirilen Uluslararası Anayasa Kongresi tanıtım toplantısına katılan Kuzu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Burhan Kuzu, Usame Bin Ladin‘in öldürüldükten sonra cesedinin denize atılmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Uluslararası hukuk bunu öngörmemiş anlaşılan. Yani denize atmak akla gelmediği için. Bir cenazenin denize atılması yapılacak bir şey değil. ‘Dini tören yaptık, attık‘ deniliyor. Bir yerden imam buldular herhalde. Dini töreni nasıl yaptılar, onu da

anlamış değiliz. Uluslararası hukuk bakımından ziyade genel gerekçeleri ‘bu cenazeye sahip çıkacak bir ülke bulamayız‘ diyorlar. Tabii evvela bir teklif etmek lazımdı" dedi.

Cenazenin Ladin‘in ailesine teslim edilebileceğini belirten Kuzu, "Sonuç itibariyle öldükten sonra başka bir hukuk ortaya çıkıyor. Yanlışlar olduğu belli ama uluslararası hukukun neresiyle, nasıl çelişiyor pek göremiyorum. İnsan hakları açısından bakıyorum. Ölünün hakkı dediğimiz konu ile tezat. Kaldırıp adamı bir tarafa atıyorsunuz, doğru bir yaklaşım olmayabilir" diye konuştu.

Uluslararası Hukukçular Derneği Başkanı Necati Ceylan da, "İnsana suç isnat edildiğinde masumiyet karnesi uyguluyoruz. Ladin‘in de sağ yakalanıp yargılanması gerekiyordu. Bu, uluslararası hukuka aykırıdır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA