Yalvaç‘ta 29 Aileye 116 Damızlık Süt Sığırı Dağıtıldı

Yalvaç‘ın Kozluçay beldesinde, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) kapsamında Tarımsal Kalkınma Kooperatifi‘ne üye 29 aileye 116 damızlık süt sığırı düzenlenen törenle teslim edildi.

Yalvaç‘ta 29 Aileye 116 Damızlık Süt Sığırı Dağıtıldı
Yalvaç‘ın Kozluçay beldesinde, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) kapsamında Tarımsal Kalkınma Kooperatifi‘ne üye 29 aileye 116 damızlık süt sığırı düzenlenen törenle teslim edildi.

Kozluçay Belediyesi çay bahçesinde düzenlenen törene, Isparta Valisi Memduh Oğuz, AK Parti milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Ak parti millet vekili Haydar Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Kozluçay Belediye Başkanı Ali Buba, Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, İlçe kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Vali Oğuz, "Türkiye hayvancılık alt yapısı olan bir ülke fakat geçmişte konulan bazı orman kanunları hayvancılığa büyük darbe vurmuştur. Orman Kanunu‘nun 13. maddesi orman alanlarında hayvan otlatmayı kesin yasaklar. Bu kanun köylüyü canından bezdirmiştir ve hayvancılık büyük bir sekteye uğramıştır. Son çıkan 611 sayılı Kanuna 182. madde eklenmiştir. Bu madde Ormanların orman idaresince belirlenecek usulle bu alanlarda hayvan otlatılabilir demektir. Yapılan yeni düzenlemelerle devletimiz hayvancılık alanında büyük bir reform yapmıştır. Isparta‘da bu reformdan payını almıştır 50 fabrika yapılmışcasına önemli bir yatırımın önünün açıldığı vurgulayarak, Şarkikaraağaç, Yalvaç, Sütçüler ve Yenişarbademli‘deki ormanlık alanlarda açılacak otlaklar sayesinde küçük baş hayvancılıkta büyük bir gelişme yaşanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"ARTIK İŞVEREN AŞ VEREN BİR ÜLKE OLDUK "

AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt, eskiden vatandaşlarımız işsizlikten evlerine götürecek aş bulamadıklarından dolayı yıllar önce çalışmak için yurt dışına gidenlerin oralarda hangi durumlarda nasıl çalıştıklarını hepimiz biliyoruz. Şimdi ülkemiz devletimiz kalkındı artık işveren aş veren bir ülke olduk. Devlet olarak vatandaşımıza işte aşta verebiliyoruz bugün bakıyoruz köylümüz devletinden aldığı ineklerle artık iş sahibi olmuş. Ben buradan gurbetçilerimize sesleniyorum, artık memleketinize, köyünüze dönün. Burada yapacağınız bir işiniz var yiyebileceğiniz bir aşınız var." diye konuştu.

Kozluçay Belediye Başkanı Ali Buba da, "Bizler devletten aldığımızı devlete ödüyoruz Kozluçay olarak inek sahibi olan vatandaşların süt gelirleri ile ayda yaklaşık 13 bin TL vergi ödediğini söyledi.Kasabamızda şuanda 1500‘ün üzerindehayvan bulunmakta günlük süt üretimide 5,5 ton‘a çıkmıştır aylık bu rakam 160 ton etmektedir Kooperatif ve devlet olarak üretimimizi artırdık Devlet bize ne kadar yardım ederse, bizde o oranda geri ödüyoruz bizler bu bölgeye daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz." dedi.

Tarım İl Müdürü Sıddık İpek de, 2003 yılında başlayan Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında 26 kooperatif aracılığı ile 1072 aileye toplam 2 bin 544 süt sığırı dağıttıklarını söyledi. İpek, "Yemi satın alan kimse bu işin üstesinden gelemez." dedi.

Konuşmaların ardından çekilen kura ile 29 aileye 4‘er tane toplam 116 damızlık süt sığırı sahiplerine teslim edildi.