İzmirli Eğitimciler Tepkili: Jetlerin Gösteri Saati Değişmeli

Türk Hava Kuvvetleri‘nin 100.

Türk Hava Kuvvetleri‘nin 100. yıl gösterilerinin hafta sonu SBS‘yle aynı saate denk gelmesi, İzmirli eğitimcileri ayağa kaldırdı. Bir yılı aşkın süredir bu sınava hazırlanan 95 bin öğrencinin, jet korkusu yüzünden mağdur olacağını belirten eğitimciler, yerlerinin kaydırılması yerine gösteri saatinin değiştirilmesini istedi. İzmir Valiliği‘nin, tören alanına yakın okullarda sınav yapılmayacağını, binlerce öğrencinin başka ilçelerde sınava gireceğini açıklaması da tepki çekti. Sıkıntının gösteri saatinin değiştirilmesiyle aşılabileceğini savunan eğitim sendikaları, 2 saatlik gecikmenin 95 bin öğrenci adına hayati olduğunu vurguladı.

Uçakların sadece Çiğli ve Karşıyaka ilçelerini etkilemediğini belirten Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, diğer ilçelerin de jet gürültüsüne maruz kalacağını ifade etti. İki gündür uçakların şehrin üstünde prova yaptığını aktaran Tunalı, yaklaşık 20 kilometre çaplı bir alanın kullanıldığını, normal zamanlarda hoş karşılanabileceğini ancak böyle bir durumda sakıncalar oluşturacağını söyledi. Tunalı, "Bu işin doğrusu, gösterinin saat 12.00‘den sonraya kaydırılmasıdır. Öğrenciler, SBS‘ye girecekleri yerlere gidip gördü, ulaşım ve zamanlama planını ona göre yaptılar. Böyle bir durumda daha fazla stres altına girebilirler. Gösteri saatinin değiştirilmesi, pedagojik açıdan daha uygundur. Yoksa okul yerinin değiştirilmesi, tam tersine sıkıntıya yol açar." dedi.

SBS‘nin bir yıl önceden belli olduğuna dikkat çeken Eğitim Bir Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak da, "Çocuklar gelecekleriyle ilgili tarihî bir sınava giriyor. Ortada, aylar öncesinden tarihi belli olan bir sınav var. Bununla ilgili acil planlama yapılması gerekiyor. Valiliğin, öğrencileri başka okullara kaydırması doğru değil. Gösterilerin 12.00‘de başlatılması, daha makûl bir yaklaşım olur. Nihayetinde bu bir gösteri. Hava Kuvetleri‘yle yazışma üzerinden yapılan çalışmada, olayın mahiyeti tam anlatılamamış veya ruhu kavranamamış. Burada görev ya da fedakârlık Hava Kuvvetleri‘ne düşüyor." şeklinde konuştu.

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (İZÖVDER) Başkanı Orhan Yüce ise, "Sınavın tarihi bir yıl öncesinden belli. Son anda çözümler aranıyor. Bu uçaklar sadece Çiğli‘yi değil, bütün şehri etkiliyor. Bunlar nasıl birbirinden habersiz işler yapıyor? Devlet kademesindeki kişilerin iletişim eksikliği var. ‘Sadece kendimi kurtarayım‘ mantığı doğru değil. 100 bin çocuk, bir yıldır bu sınava hazırlanıyor. En iyi çözümse gösteri saatinin ertelenmesidir." dedi.

Sınav yerlerinin değiştirilmesine tepki gösteren Hasan Tümay isimli veli de, "Benim kızım Çiğli‘de sınava girecek. Geçen pazar gittik, yeri inceledik. Sanki Bornova veya Konak‘tan ses duyulmayacak. Hava Kuvvetleri‘nin, gösteri saatini mutlaka tehir etmesi gerekiyor. Aksi takdirde binlerce öğrencinin geleceği tehlikede demektir." ifadelerini kullandı.