Erciyes Üniversitesi’Nde Normal Doğum Artık Ağrısız Olacak

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, doğum yapmaya karar veren anne adaylarının normal doğum sırasında ağrı duymaması için bölgesel yöntemle “doğum analjezisi” uygulanıyor. Bu yöntemle anne adaylarının normal doğumda çektikleri ağrıya son verilmiş olacak.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, doğum yapmaya karar veren anne adaylarının normal doğum sırasında ağrı duymaması için bölgesel yöntemle “doğum analjezisi” uygulanıyor. Bu yöntemle anne adaylarının normal doğumda çektikleri ağrıya son verilmiş olacak.

    Türkiye’deki doğumların yaklaşık yüzde 80’inin sezaryen ameliyatı ile yapıldığına dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Tercan, bu durumun Sağlık Bakanlığı’nın da önemle üzerinde durduğu yanlış bir uygulamanın sonucu olduğu söyledi. Özellikle ilk doğumunu yapacak anne adaylarının birçoğunun doğum ağrısından korktuğu için ikinci veya üçüncü doğumunu yapacak anne adaylarının da önceki yaşadıkları doğum ağrısını bir daha yaşamak istemedikleri için sezaryenle doğumu tercih ettiklerini belirten Prof. Dr. Tercan, buna bir de kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının tutumunun eklendiğini söyledi.

    Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının günün herhangi bir saatinde başlayan, saatlerce sürebilen doğum eylemi sırasında hastasını takip etmektense kendisinin belirlediği gün ve saatte yarım saat içerisinde yapılabilen sezaryen ameliyatını tercih ettiğini kaydeden Tezcan, tüm bunlarla birlikte normal doğum oranının düştüğünü vurguladı.

    Yapılan sezaryen ameliyatlarının da birtakım risklere yol açabildiğinin bilinmesi gerektiğini aktaran Tezcan, “Bunun için Sağlık Bakanlığı normal doğumu teşvik ederek sezaryenle doğum oranını azaltmaya çalışıyor. Hastanemizde de doğum yapmaya karar veren anne adaylarının normal doğum sırasında ağrı duymaması için bölgesel yöntemle doğum analjezisi uygulanıyor. Bu uygulama bilimsel ve etik olarak bütün dünyada kabul edilmiş bir uygulamadır. Türkiye’de de bazı üniversite hastaneleri ve özel birçok hastanede uygulanan bu yöntemin bizim hastanemizde yaygın olarak uygulanması şimdiye kadar mümkün olmamıştı. Bazı anne adayları normal doğum ağrılarını çekmeyi doğal kabul eder ve anne olma gibi kutsal bir amaca hizmet ettiğine inanarak katlanmaya çalışırlar. Doğal doğum adı verilen bu durumda anne adaylarına kendileri talep etmedikçe ağrılarını hafifletmek için herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Ancak anne adaylarının önemli bir kısmı doğum ağrılarından korkar ve tıbbın sunduğu imkanlardan yararlanmak isterler. Epidural analjezi bu amaçla geliştirilmiş ve yaygın olarak kullanılan güvenli bir yöntem. Amacı, doğum olayının verdiği ağrıları tamamen dindirmek ya da en azından dayanılabilir bir seviyeye indirmek. Günümüzde bu kadar etkili ağrı dindirme yöntemleri varken anne adayının doğum sancılarına "katlanmasını" beklemek gereksiz bir yaklaşım.” diye konuştu.