Saim Orhan: Türkiye’Nin Dünyadan Destek Görmesi Tanınmasına Bağlı

Samanyolu televizyonunda yayınlanan Ayna programının sunucusu Saim Orhan, Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında dünya devletlerinin Türkiye lehine parmak kaldırmasının ülkenin tanınmasına bağlı olduğunu söyledi.

Samanyolu televizyonunda yayınlanan Ayna programının sunucusu Saim Orhan, Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında dünya devletlerinin Türkiye lehine parmak kaldırmasının ülkenin tanınmasına bağlı olduğunu söyledi.

    Orhan, program çekimleri için yıllardır dolaştığı dünya ülkeleriden elde ettiği izlenimlerini Kumluca ve Finikeli izleyicileriyle paylaştı. Kumluca İşadamları Derneği (KİAD)’nin Şah inn Paradise Tatil Köyü’nde düzenlediği ‘Türk Okulları ve Ayna’ya Yansımayanlar’ programında konuşan Orhan, önce katılımcılara sinevizyondan, görüntülerini seyrettirdi. Samanyolu televizyonu olarak bu programı hazırlamalarının tek gayesinin Türkiye’yi dünyaya tanıtmak olduğunu kaydeden Sunucu Orhan, dünyadaki birçok ilk görüntüyü Türk insanına Ayna’nın aktardığını belirtti.

    130 ülkede çekim yaptığını kaydeden Orhan, “Öyle ülkelere gittim ki güzel ülkemizin adını bile duymamışlar. Türkiye’den geldim dediğimde ‘Öyle bir ülke var mı? Nerede?’ gibi sorularla karşılaştım. Tanıyanlar da yanlış biliyor. Ülkemizi az gelişmiş ülkelerden diye biliyor. En son çekim yaptığım Zambiya’da Cumhurbaşkanı‘nın Türkiye’ye gitmek istediği için Zambiya muhalefet partilerinin kendisine karşı çıktıklarını öğrendim. Sebebini öğrenince şoke oldum. Muhalefet partileri devlet başkanına ‘İlle de bir ülkeyi ziyaret edeceksen Avrupa ülkelerine git. Türkiye gibi az gelişmiş bir ülkede ne işin var.’ demişler.” diye konuştu.

    Ülkemizi Afrika ülkelerinin bile az gelişmiş diye tanıdığını ifade eden sunucu Orhan, ülkelerin tanınmasını, ticari, siyasi ve eğitim alanında yapılacak çalışmalara olabileceğini anlattı. Dünyanın her yerinde olmayanın ayakları üzerinde duramayacağını kaydeden Yapımcı Orhan, “BM, Avrupa Parlamenterler Meclisi gibi büyük toplantılarında ülkemiz lehine alınacak kararlarda, yabancı ülkelerin ülkemiz lehine parmak kaldırması tanınmamıza bilinmemize bağlı. Bu tanıtımı şu an ülkemiz adına en güzel şekilde Türk Okulları yapıyor. Arkasında Anadolu İnsanı’nın olduğu bu okullar, gittikleri ülkelerde fahri büyükelçilik yapıyorlar.” dedi.

    Avukat Tarık Şen de seminerde “Afrika ve Dünyada Eğitimin Önemi ve Türk Okulları” konulu bir sunum yaptı.

Konferansın ardından Kumluca İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Apdil Şengönül, Saim Orhan’a çiçek ve plaket verdi.