Mahkeme, Hayal‘in Cezaevinde Korunmasını Kararlaştırdı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, tehdit edildiğini söyleyen tutuklu sanık Yasin Hayal’in can güvenliğinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, tehdit edildiğini söyleyen tutuklu sanık Yasin Hayal’in can güvenliğinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Dink ailesinin avukatlarının, görüntülerle olay yerinde sanık Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in de bulunduğunu iddia etmeleri üzerine bilirkişi incelemesi yapılması kararı verildi. Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın babasının, ‘Ogün’ün yerini jandarma komutanı bilir’ ifadesi nedeniyle tanık olarak dinlenmesi kararlaştırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink davasının 18. duruşması sona erdi. Aranın ardından kararları açıklayan mahkeme, avukatların, tutuksuz sanık Osman Hayal’in de olay yerinde olduğu iddiası üzerine bu iddianın araştırılmasına karar verdi. Osman Hayal’in önden, arkadan ve yanlardan boy fotoğraflarının ve yüz fotoğraflarının ayrı ayrı biometrik fotoğraflarının çektirilerek mahkemeye gönderilmesi için Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verildi.

Fotoğraflar geldiğinde, görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığı konusunda uzman bilirkişi incelemesi yaptırılmasını kararlaştıran mahkeme, Dink ailesinin avukatlarının, Osman Hayal’in tutuklanması yönündeki talebini ise reddetti. Olay günü Saray Kumaşçılık önünde iki noktadan cep telefonuyla konuşan şüpheli kişinin tespiti için bu mevkiyi kapsayan baz istasyonlarından yapılan tüm görüşmelerin bildirilmesi için TİB Başkanlığı’na ve her üç GSM operatörüne yazı yazılmasına hükmedildi.

Duruşmada ifadesi okunan dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Amiri Necati Ekici’nin “Babası Ogün Samast’ın yerini jandarma komutanı bilir” şeklindeki ifadesi üzerine Ogün Samast’ın babası Ahmet Samast’ın ifadesinin alınması için Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar verildi. Mahkeme, baba Samast’a jandarma komutanının kim olduğu, ismini bilip bilmediği hususlarının sorulmasını istedi.

Avukat Fethiye Çetin’in, tutuksuz sanık Coşkun İğci’nin 15 Kasım 2006’da Ogün Samast’ı jandarmayla görüşmeye götürdüğü, burada Ahmet Faruk Aydoğdu ile görüştükleri ve asker olan Satılmış Şahin’in cinayet günü İstanbul’da olduğu iddialarına ilişkin de karar alındı. Mahkeme, Ogün Samast, İğci, Şahin ve Aydoğdu’nun telefon sinyal bilgileri ile HTS raporlarının istenmesine ve bu raporların halen kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma dosyasına ve Dink cinayetine ilişkin ana soruşturma dosyasına gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme, Hayal‘in duruşmada tehdit edildiğini belirtmesi üzerine, can güvenliinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için faksla Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı‘na yazı yazılmasını kararlaştırdı. Hayal‘in cezaevinde odasına kadar gelen kişiler tarafından tehdit edildiği şeklindeki ifadesi üzerine duruşma tutanağının bir örneğinin de Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı‘na gönderilmesine karar verildi. Ayrıca, Hayal‘i cezaevinde son 6 ayda ziyaret eden kişilerin belirlenmesi için buna ilişkin tutuklu ziyaretçi defterinin ilgili bölümlerinin fotokopilerinin mahkemeye gönderilmesine hükmedildi.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı 29 Temmuz’a erteledi.