Bu Kitabı 3 Yılda 200 Kişi Yazdı

Eğitimci Mehmet Ali Basık’ın ilk kitabı çıktı. “Eğitimde Uygulamalı Öğrenci Psikolojisi” isimli kitap 200 öğrencinin eğitim ve öğretmenler ile ilgili düşüncelerinden oluşuyor.

Eğitimci Mehmet Ali Basık’ın ilk kitabı çıktı. “Eğitimde Uygulamalı Öğrenci Psikolojisi” isimli kitap 200 öğrencinin eğitim ve öğretmenler ile ilgili düşüncelerinden oluşuyor.

Kitabın yazarı Mehmet Ali Basık, kitap ile öğrenci merkezli eğitim sisteminin farklılığını ortaya koyduğunu belirterek, çocuğun hayalindeki öğretmeni, okulu nasıl görmek istediğini ortaya çıkarmayı amaçladığını ifade etti. Basık, “Çocuğunuzun ilköğretim ortamında yaşadığı sıkıntıları, sorunları mı öğrenmek mi istiyorsunuz? Çocuğunuzun gelecekte başarılı olması için eğitim ve öğretim ortamında yaşanan sıkıntıları önceden bilmek, çocuğunuzun eğitim ortamında yaşadığı psikolojinin farkında mısınız? Eğitimin çocukların gözüyle nasıl olduğunu öğrenmek mi istiyorsanız? Kitap ile tüm bu soruların cevabını almış olacağız. İşte eğitimde başarının sırrını muhataplarıyla anlatan tek kitap. Biz susalım çocuklarımız konuşsun.” şeklinde konuştu.

    Basık, 2008–2010 yılları arasında ilköğretim okullarında yapılan bir araştırmanın sonucunda, eğitimle ilgilenen her seviyedeki kişilerin okuyabileceği bir tarzda hazırlanmış olduğunu söyledi.

    Basık, kitabın üç yıllık bir zaman zarfında Şanlıurfa’nın il, ilçelerinde ve Van’daki bir ilköğretim okulunda, tamamen sınıf ortamında öğrencilerin fikirlerine müdahale edilmeden, öğrencilere yönetilen sorular sonucunda hazırlandığını belirtti.

    Kitapta sorularla öğrencilerin öğretmende gördüğü eksiklikler, nasıl bir öğretmen modeli istedikleri, sorunlarının neler olduğu ve halellerindeki okulların nasıl olduğun tespit edilmeye çalışıldığını dile getiren Basık şunları söyledi: “Biz büyükler olarak eğitim sistemini şekillendirmeye çalışırken kendi bakış açımıza göre eğitimi düzenlemeye de çalıştık. Çocuklarımız ne düşünüyor diye düşünemedik, onları hiç söz hakkı vermedik. Bu kitap sayesinde çocukların da fikirlerini, gizli dünyalarını, psikolojilerini çözmeye çalıştık, Ayrıca öğrenci merkezli eğitim uygulamalarının çocukların psikolojisi üzerindeki etkilerini, çocuklara olan yansımalarını anlamaya çalıştık. Kitap, ilköğretim ikinci sınıf, üçüncü sınıf ve özellikle dört ve beşinci sınıfın fikirleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Daha çok, ifade becerisi yüksek olanların yazdıkları dikkate alınmıştır. Böylece öğrencilerin psikolojileri ve ne istediklerini anlaşılmaya çalışılmıştır.”

Kitapta öğrencilere sorulan sorulara verilmiş ilginç cevaplar da mevcut. Şeyma isimi öğrenci, “Öğretmenim ben kız olduğum için babam beni okula göndermeyecek. Lütfen yardım edin. Ben okumak istiyorum. Babamla konuşun.” derken Ayşe isimli öğrenci ise “Öğretmenim benim şu sorunum var. Birinci sınıftan beri soruyorsunuz babanız ne iş yapıyor. Ben babamın mesleğini söylemek istemiyorum. Sen de biliyorsun ki babamın mesleği inşaat işçisi. Arkadaşlarımın yanında utanıyorum.”

    Yazar Basık, kitabın alanında yazılmış ilk kitap olduğunu kaydetti.