Domates Güvesine "Arıcık" Çözümü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nde (ÇOMÜ), ‘tuta absoluta‘ (domates güvesi) ile mücadele kapsamında ‘‘trichograma‘‘ türü böcek üretiliyor.

Türkiye‘de ilk kez 2009 yılında görülen ve domates yetiştiriciliğinde ekonomik düzeyde ürün ve kalite kaybına neden olan domates güvesi ile mücadele çalışmaları sürüyor.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Özpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates güvesinin Güney Amerika orijinli bir zararlı olduğunu dile getirdi. Bu zararlının domatesin dışında patates, patlıcan ve biberde de etkili olduğuna işaret eden Özpınar, bu tür zararlıların çoğalma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Özpınar, bu zararlının her zaman besin bulabildiğini belirterek, ‘‘Ama en önemli zarar verdiği bitki domates. Bu zararlı küçücük bir güve. Rüzgara bile çok rahatlıkla kapılabilecek küçüklükte. Yumurtalarını yapraklar üzerine, yaprak saplarına zaman zaman da meyveye bırakabiliyor. Dolayısıyla yılda çok sayıda döl verebiliyor. Neredeyse aralık ayına kadar yumurta bırakabiliyor. Domates olmadığında bu kez ebegümeci gibi otlar üzerine yumurtluyor ve yaşamını devam ettiriyor‘‘ dedi.

Güvenin domateste iki şekilde zarar yarattığını anlatan Özpınar, ‘‘Birincisi domates yaprağının iki tabakası arasına girerek galeriler açıyor. Larvalar buraya yerleşip, yaprağı kurutuyor. Bunun dışında domatesin çiçek burnuna yakın yerlerde, sapla birleştiği noktalarda ürüne zarar veriyor. Domatesin sulumsu bir yapı olması nedeniyle çürütüyor‘‘ diye konuştu.

-GÜVEYE KARŞI BÖCEK ÜRETİMİ-

Kaynak: AA