Tuskon Başkanı Meral: Türkiye’De Üretilen Ürünü Kullanın

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral, ülkede cari açığın kapatılması için üretilenin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Meral, "Türkiye’de üreten kim olursa olsun, üretilen ürünü kullanın." dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral, ülkede cari açığın kapatılması için üretilenin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Meral, "Türkiye’de üreten kim olursa olsun, üretilen ürünü kullanın." dedi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği(AGİD)’nin geleneksel hale getirdiği ‘Cumartesi Toplantıları’nın konuğu olan Meral, son 8,5 yılda yakalanan siyasi istikrar sayesinde çok büyük atakların yapıldığını kaydetti. AGİD Toplantı Salonu’nda sanayici ve işadamlarıyla bir araya gelen Meral, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için hep birlikte daha çok çalışılması gerektiğini anlattı. Dünyadaki dengelerin sürekli değiştiğini ifade eden Meral, "Çin devletinin izniyle Pekin’de çalışan tek Türk sivil toplum kuruluşu TUSKON’dur. Washington, Brüksel ve Moskova’daki temsilciliklerimiz de en etkin çalışan sivil toplum noktalarıdır." dedi.

Rusya’nın aralık ayında ortak iş zirvesi yapmayı önerdiğini ifade eden Meral, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin dönem başkanlığının temmuz ayında Rusya’ya geçtiğini bildirdi. Rusya’nın bölgede yapmayı planladığı ‘iş formuna’ yönelik işbirliği teklifi için çalıştıklarını dile getiren Meral, işadamlarının Çin, Rusya ve Brezilya yakından takip etmelerini önerdi. TUSKON’un sadece Afrika ile ilişki kurmadığını Türk iş dünyasının ufkunu açmak için Güney Amerika’yı da keşfettiğine işaret eden TUSKON Başkanı Meral, şöyle devam etti: "Çok yeni iş ortamları var. Güneydoğu Asya’da son iki ayda Malezya, Endonezya, Kampoçya ve Vietnam’a gidildi. Burada çok değişik şeyler öğrendik. Önümüzdeki seçim dönemi inşallah Türkiye’ye istikrarın devamı noktasında sonuçlar getirir. Bu vesileyle Türkiye’nin çıkışı artarak devam eder. Dünyanın gözü ülkemizin üzerinde."

"YUMURTALIK VE CEYHAN’DA YATIRIM ATAĞI BAŞLAYACAK"

Enerji noktasında dünyada işlenmiş yakıt ve rafineri sıkıntısı çekildiğini anlatan Meral, özellikle Yumurtalık ve Ceyhan bölgesinin önümüzdeki günlerde yatırım atağına başlayacağını bildirdi. Bu hususta son noktaya gelindiğini ifade eden Meral, şunları söyledi: "Burası Türkiye’nin elindeki sınırlı potansiyellerden. Lojistik dünyada çok değerli hale geldi. Türkiye’nin konumu, turizm ve hizmet sektörü de çok önemli. Amerika Birleşik Devletleri’nin milli gelirinin yüzde 75’i hizmet sektöründen, yüzde 25,5’i sanayiden ve yüzde 1,5 da tarımdan. Tarım ve madencilik çok kıymetli. Yaşamak için gıdaya ihtiyaç var. Çin’in nüfusu 1,5 milyar. Standardı yükseldikçe günde bir kap pirinç yerken bunu iki kap pirince çıkarıyorlar. Bu da dünya pirinç tüketiminin neredeyse iki katına çıkması anlamına geliyor."

"STK’LAR CİDDİ BİR BOŞLUĞU DOLDURUYOR"

Çalışmalarından dolayı AGİD’i ve bölgedeki diğer dernekleri tebrik eden Meral, STK’ların devletin kapsamadığı alanları tamamladığına işaret etti. Demokrasilerde her şeyi devletten beklemenin devrinin geçtiğini ifade eden Meral, demokrasimizin gelişmesi ve güçlenmesinde STK’ların ciddi bir boşluğu doldurduğunun altını çizdi. Meral, "STK’ların faaliyetleri demokrasinin daha ileri noktalara gitmesine, otokontrol mekanizmalarının gelişmesine katkı veriyor. Türkiye, şu an ekonomisi, istikrarı, demokrasi ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ile dünyanın çok ilgisini çekiyor. Geliyorlar, biz de TUSKON gibi oluşum kuralım, diyorlar. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz." açıklamasını yaptı. 20 yıllık birikimin sonucu olan TUSKON’un 33 bin 500 üyeye ulaştığı bilgisini veren Meral, kısa sürede yaptıkları faaliyetlerle üye sayısını katladıklarını söyledi.

"SON 14 AYDA BİN 360 FAALİYET YAPTIK"

Son 14 ayda TUSKON’a bağlı derneklerin yurtdışına 417 heyet gönderdiğini kaydeden Meral, "İş insanı heyetlerimiz 104 ülkeye girmiş, 7 bin 500 iş insanımız da yurtdışına gitmiş. Yurtdışından 556 heyet ağırlanmış. 140 ülkeden 11 bin iş insanı programlarımıza katılmış. Son 14 ayda yine bin 360 faaliyet yaptık. 156 bin kişi bu faaliyetlerimizden istifade etti. Sivil toplum bilincini tüm derneklerimize yaymaya çalışıyoruz. Yabancı medya kuruluşları da TUSKON’un Türkiye’nin gelişmesine yaptığı katkının arkasındaki sırrı çözmek için sürekli röportajlar yapıyor." şeklinde konuştu.

AGİD Genel Sekreteri Mustafa Kılıçel de, faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı. Programın sonunda İşadamı Ömer Çetinkaya TUSKON Genel Başkanı Rıza Nur Meral’e tablo hediye etti. Toplantıya, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, ASİAD Başkanı Gökhan Sadıkoğlu, CEYGİD Başkanı Yener Ural, KAGİAD Başkanı Muhittin Akkaya, TAGİD Başkanı Faruk Kıraç, KOGİAD BaşkanıYusuf Türktan ve çok sayıda AGİD üyesi işadamı katıldı.