Kktc Ekonomi Ve Enerji Bakanı Atun Hatay‘da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu‘nun yürüttüğü ‘kalıcı çözüm‘ yönündeki adımların Güney Kıbrıs cephesinde bir fırsat olarak değerlendirilip, buna göre bir tavır sergilenmesini beklediklerini söyledi.

Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) ve İskenderun Genç İşadamları Derneği‘nin (İSGİAD) davetlisi olarak Hatay‘a gelen Bakan Atun, Vali Mehmet Celalettin Lekesiz‘i makamında ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Atun, Hatay‘ın yıllar boyu ev sahipliği yaptığı barış ve hoşgörü ortamının uluslararası toplum tarafından, özellikle Güney Kıbrıs tarafından örnek alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye‘nin kendileri açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Atun, "Sivil

toplum örgütleriyle karşılıklı görüşme ve iletişimler, devletimize bir altyapı oluşturuyor. İş dünyasına KKTC‘deki ekonomik yapıyı ve yatırımları anlatmaya özen gösteriyoruz. KKTC‘de şu an geçmiş son 3 yılın ekonomik daralmayı tersine çeviren bir durum yaşanıyor. Hükümete gelmemizin ardından geçen 2 yılda ekonomide ciddi bir toparlanma süreci oluştu. Bu büyüme sürecinde de ülkede önemli potansiyeller ortaya çıktı" dedi.

Söz konusu potansiyeli hem iç ekonomik hem de dış pazar potansiyeli olarak Türk işadamlarıyla yapılacak işbirlikleriyle daha da büyütme çabasında olduklarını anlatan Atun, Türk işadamlarına bunu anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bugün Türk işadamlarının ihracatta dünyanın en ileri gelen işadamları arasındaki yerini aldığına işaret eden Atun, her işadamının yurtdışında bir umumi bağlantısı olduğunu dile getirdi. Türk insanının ‘Kıbrıs sorunu‘ konusunda KKTC‘nin konumu ve duruşunu anlamasını

önemsediklerinin altını çizen Atun, bu konum ve duruşun yine Türk insanı tarafından yurtdışında da anlatılmasının önemli bir kılavuz olacağını söyledi.

Atun, Hatay‘ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını da ifade ederek, "Ben buradan uluslararası topluma çağrıda bulunmak istiyorum; Hatay‘ın yıllar boyu ev sahipliği yapmış olduğu barış ve hoşgörü ortamının uluslararası toplum tarafından, özellikle Güney Kıbrıs tarafından örnek alınmasını ve Cumhurbaşkanımız Derviş Eroğlu‘nun yürüttüğü kalıcı çözüm yönündeki adımların da Güney Kıbrıs tarafından bir fırsat olarak değerlendirilip karşılığını da sergilemelerini bekliyoruz. Dünyanın artık bu gerçekleri

görüp tanıması bizler için son derece önemli" diye konuştu.

KKTC‘nin ihracatında yüzde 43‘lük bir büyüme olduğunu hatırlatan Atun, söz konusu rakamın bir önceki yıla göre iki katı bir artışı ortaya koyduğunu, ithalattaki artışınsa yüzde 26 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Atun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KKTC‘de imal edilen ürünler, hem fiyat, hem kalite, hem de standartlara uygun. Yurt dışında kendine pazar buluşu, esasında ambargonun hiçbir temelinin olmadığını gösteren bir durumdur."

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise, "Hatay, barışın, sevginin önemli merkezleri. Burada insanlar huzur içerisinde ve kardeşçe yaşıyor" dedi. Lekesiz, ziyaretin anısına kentin farklılıklarını, desenlerini sergileyen plaketi konuk Bakan Atun‘a takdim etti. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Vali Lekesiz‘e ipek desenden oluşan tablo hediye etti.

Ziyarette HAGİAD Başkanı Aykut Özbuğday ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Kaynak: İHA