Aydın‘a Uluslararası Uçuş Akademisi Kurulacak

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Aydın‘daki Çıldır Havaalanı‘nda uluslararası düzeyle bir Uçuş Akademisi kuracaklarını belirterek, "Aydın patenti ile tüm dünyaya pilotlar yetiştireceğiz" dedi.

Aydın‘a Uluslararası Uçuş Akademisi Kurulacak
Sabah saatlerinde havayolu ile Çıldır Havaalanı‘na gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, havaalanındaki incelemelerinin ardından Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, çevre belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Topçu‘ya THY Başkan Vekili Cemal Şanlı ve THY Uçuş İşletmelerinden Sorumlu Başpilot ve Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora da eşlik etti.

Toplantının ardından bir açıklama yapan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY olarak Türkiye genelinde Uçuş Akademisi yapılabilecek bir havaalanı arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Aydın‘da böyle bir havaalanı olduğundan habersiz olduklarını belirten Topçu, Kültür ve Turizm eski Bakanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç‘un Çıldır Havaalanı‘nı teklif ettiğini söyledi. Bu konuyu Jandarma Genel Komutanlığı ve DHMİ ile de görüştüklerini belirten Topçu, "12 ay boyunca meteorolojik şartların

çok iyi olması nedeniyle buranın Uçuş Okulu kurulması için çok uygun olduğunu tespit ettik. Hükümetimiz, Başbakanımız ve bakanlarımız bu projeyi teşvik ettiler, ‘Muhakkak bu okulu buraya kurun. Bunun için en uygun yer Aydın‘dır‘ dediler. Bundan da cesaret alarak biz bugün buraya geldik. Herhangi bir aksilik olmazsa büyük ihtimalle haziran ayı içerisinde biz bu okulun kuruluş çalışmalarına başlayacağız" dedi.

"ULUSLARARASI BİR UÇUŞ AKADEMİSİ KURACAĞIZ"

70 kişilik yolcu uçaklarının Çıldır Havaalanı‘na inebileceği yönünde bir kanaate vardıklarını açıklayan Topçu, gene de sivil uçuşlar için ek bir çalışma yapılacağını kaydetti. Kendilerini Aydın‘a getiren eğitim uçağının yapılmış en yeni uçak olduğuna dikkat çeken Topçu, "Bu uçak buraya inebildiğine göre eğitim uçaklarının tüm modellerinin buraya iniş kalkışlarında herhangi bir sorun yok. İlk etapta dünya çapında bir Uçuş Okulu‘nun Aydın‘a kazandırılması, Aydın patentli pilotların yetişmesi hem Aydın hem

de ülkemiz için bir değer olacaktır. Burada yetiştireceğimiz tüm pilotlar Amerika‘daki bir üniversiteyle birlikte yürüttüğümüz bir program dahilinde yetişecek. Bu okul uluslararası kimliği olan bir okul olacak. Bu okul sadece THY‘ye pilot yetiştirmeyecek. Bölgeden talebi olan tüm ülkelerin pilotlarını da yetiştirecek. Sadece THY‘nin ihtiyaçlarına yönelik bir okul düşünmüyoruz. Bu okul pilotluk eğitimi almak isteyen tüm çevre ülkelere ücretini ödemeleri karşılığında açık olacak" diye konuştu.

"KARGO UÇAKLARI İÇİN UYGUN DEĞİL"

Kargo taşımacılığının yoğun olduğu Antalya‘da bile artık uçakla pek fazla sebze ve meyve taşınmadığının altını çizen Topçu, bu işin özel firmalar tarafından karayolu ile daha ucuza yapılabildiğini söyledi. Mevcut durumda kargo uçaklarının Çıldır Havaalanı‘na inmesinin mümkün olmadığını ifade eden Topçu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pistin durumu kargo uçakları için uygun değil. İleride belki uzatma yapılırsa bu mümkün olabilir. Şu an bazı bölgelerden havayolu bağlantılı karayolu taşımacılığı yapıyoruz. İleride çok büyük bir ihtiyaç doğarsa Çıldır Havaalanı içinde böyle bir durum olabilir ama şu anda böyle bir çalışma fizibilite gözükmüyor. Şartlar ticari olarak da uygun değil."

Aydınlıların küçükte olsa uçakların uçması ve havaalanının çalışmasını arzu ettiğine işaret eden Vali Coş da, Çıldır Havaalanı‘nın uluslararası düzeyde ve 350 kişinin istihdam edilebileceği bir Uçuş Akademisi olarak faaliyete geçmesinin önemli olduğuna değindi. Aydın‘da yetişecek pilotların dünyanın birçok ülkesinde görev yapacağının altını çizen Vali Coş, bunun Aydın‘ın tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağını söyleyerek, "Başbakanımızın Ulaştırma Bakanlığı‘na verdiği talimatla DHMİ burayı yatırım

planına almış. Çıldır Havaalanı‘nın yolcu taşımacılığına açılabilmesi için bekleme salonları ve güvenlik birimleri için yeni binalar ile kargo alanı lazım. Bunlar şu anda yok. Altyapımız hazır olsa 1 aydan daha kısa sürede 70 kişilik uçaklarla yolcu taşımacılığı yapılabilecek. Bu yatırımları DHMİ yapacağı için biraz beklememiz gerekiyor. Önümüzdeki yılbaşına doğru bu yatırımlara başlanması düşünülüyor. Bekleyeceğiz, inşallah o da olacak. Ama bunun yanında THY Uçuş Okulu için gerekli binaların yapımı,

temini ve kiralanması konusu var. Bu anlamda da biz yerel yönetimlerimizle, kamu kuruluşlarımızla, meslek odalarımızla işbirliği içerisinde bu sorunu çözeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA