Havza 25 Mayıs Atatürk‘ü Anma Ve Kutlama Festivali Başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün Havza‘ya gelişinin 92. yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Havza 25 Mayıs Atatürk‘ü Anma ve Kutlama Festivali" başladı.

Saat 10.00‘da Mehmetçik Meydanı‘nda yapılan çelenk sunma töreni ile başlayan festival, Şehir Stadı‘nda yapılan resmi törenler ile devam etti. Mehmetçik Meydanı‘nda yapılan çelenk koyma törenine Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Havza Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Adem Tol, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Köktan ve protokol üyeleri katıldı.

Çelenk koyma merasiminin ardından saat 11.00‘de Gazi Mustafa Atatürk‘ün Havza‘ya gelişinin 92. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen resmi kutlama programına geçildi. Havza Şehir Stadyumu‘nda gerçekletilen törenlere Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Samsun Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı da katıldı. Tören, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy‘un tören alanına gelişinin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı‘nın okunması ile başladı. Saygı duruşu sırasında bir öğrenci baygınlık geçirdi. Vali

Aksoy‘un bayılan öğrenciyi işaret etmesi üzerine tören programı birkaç dakika geç başladı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Havza Belediye Başkanı Murat İkiz yaptı. İkiz, Havza‘nın cumhuriyet tarihindeki önemine değinerek, "Maalesef ilçemiz tarihteki hak ettiği yerde değildir. Tarihçilerimize, hocalarımıza, basınımıza, tüm Türkiye‘ye ve tüm dünyaya sesleniyorum. Artık sesimizi duyun" dedi.

İkiz, Havza‘nın termal turizm merkezi olduğunu ve ileride tamamlanacak organize sanayi bölgesi ile bu vasıflarının yanına bir de sanayi kenti olma özelliğini katacağını belirtti.

Vali Aksoy ise, Havza‘nın Milli Mücadele‘deki yerinin önemini anlatarak, "Havza ilçemiz Milli Mücadele‘de önemli bir yer tutmaktadır. Samsun ve Havza‘da yapılan çalışmalar ile Türkiye‘nin ilelebet bağımsız olacağı haykırılmıştır. Bugün Milli Mücadele‘nin ayrılmaz ve en önemli parçasının olması gururunu Havzalılar ile birlikte yaşıyoruz. Bu heyecanı ve gururu bundan sonraki nesillere aktarmak bizim öncelikli görevimizdir" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Vali Aksoy tarafından Samsun‘dan getirilen temsili bayrak Havza Belediye Başkanı Murat İkiz‘e teslim edildi. Bayrak devir tesliminin ardından halk oyunları gösterileri ve karma öğrenci grubu serbest gösterilerini sundu. Öğrencilerce Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün Samsun‘a çıkışının ardından Havza‘ya gelişi, Havza‘da yaptığı çalışmalar, Havza‘da yapılan ilk miting ve Kurtuluş Mücadelesi‘nin anlatıldığı koreografi sergilendi. Gösterilerin ardından program sona erdi.

Kaynak: İHA