Alacağınız Tedbirlerle Ev Kazalarını Önleyebilirsiniz

Yapılan araştırmalarda kazaların büyük çoğunluğunun evlerde ve evlerin yakınlarında meydana geldiği, oluşan kazalarda, çocukların daha çok zarar gördüğü tespit edildi. Uzmanlara göre; önlemlere rağmen kaza olmuşsa kazadan sonra yapılacak küçük bir müdahale, kazanın en az zararla atlatılmasına yardımcı oluyor.

Yapılan araştırmalarda kazaların büyük çoğunluğunun evlerde ve evlerin yakınlarında meydana geldiği, oluşan kazalarda, çocukların daha çok zarar gördüğü tespit edildi. Uzmanlara göre; önlemlere rağmen kaza olmuşsa kazadan sonra yapılacak küçük bir müdahale, kazanın en az zararla atlatılmasına yardımcı oluyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü en çok karşılaşılan ev kazalarını, “Yanıklar, kesikler, zehirlenmeler, düşme ve çarpmalar, burkulma, kırık ve çıkıklar, kulak, burun, boğaz ve göze yabancı cisim kaçması, ısırıklar” olarak açıkladı. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ev kazaları karşısında alınacak tedbirleri sıraladı. Ütüleri sıcakken gelişigüzel yerlere konulmamasını isteyen Dr. Akan, bunun yanık ve hatta yangına neden olabileceğini söyledi.

Akan tavsiyelerini şöyle sürdürdü: “Çocuğun yiyecek ve içeceklerini sıcak olarak önüne koymayınız, yerken yanında bulununuz. Soba yanan odalarda çocuklarınızı yalnız bırakmayınız. Soba ve ocak üzerindeki su dolu kapların saplarını çocukların erişemeyeceği şekilde içeriye dönük koyunuz. Elektrikli aletlerinizi çalıştırırken, kabloların sarkmamasına dikkat ediniz. Piknik tüplerini kullanırken çocuklardan uzak tutunuz. Çocuğunuzu banyo yaptırırken banyo suyunun sıcaklığını mutlaka kontrol ediniz. Yanıcı maddeleri (kibrit, benzin, alkol, gaz, kolonya) çocukların erişemeyeceği kapalı yerlerde muhafaza ediniz. Elektrik ocakları veya şöminelerde çocukların ateşle temasını önleyecek özel koruyucular kullanınız. Ağzınızda veya elinizde yanan sigara varken çocuğunuzu kucağınıza almayınız.”

YANIKLARDA YAPILACAK İLK MÜDAHALE

Su kabarcıklarının oluşmadığı, derinin hafif kızardığı birinci derece yanıklarda soğuk su altına tutulmasını isteyen Dr. Akan, yanan yerin başka bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşeceğini kaydetti. Akan’a göre; su kabarcıklarının oluştuğu, derinin tamamen sıyrıldığı ikinci derece yanıklar ise 5-10 dakika soğuk suyun altına tutularak iyileşebiliyor.

    Yanığın üzerini varsa mikropsuz bir sargı beziyle, yoksa temiz bir bezle kapatılmasını tavsiye eden Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, “Yanan kişi çok heyecanlı olacağından onu sakinleştiriniz, yatırınız, rahat etmesini sağlayınız. Yanan kişinin elbiselerini çıkarmanız gerekiyorsa, kabarcıkları patlatmadan, elbiselerini yanık etrafından keserek çıkarınız. Yanık vücutta geniş bir yer kaplıyorsa, kazazedeyi temiz bir çarşafa sarınız. İkinci derece yanıklar, vücudun küçük bir kısmında dahi olsa, mikrop kaptığında iyileşme zamanı uzayacağından, imkanınız varsa hemen bir sağlık kuruluşuna götürünüz.” dedi.

YANIKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Yanığın kabarcıklarının patlatılmaması gerektiğini dile getiren Dr. Özcan Akan, yanan kişinin elbiselerini çekerek çıkarılmamasını tavsiye etti.

    Ağır yanıklarda hastaya ağızdan yiyecek ve içecek verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Akan, “Yanık üzerine hiçbir şey sürmeyiniz. Yanık üzerine doktorun verdiği ilaçtan başka hiçbir şey sürmeyiniz. Yanığı tentürdiyot veya benzeri şeylerle pansuman yapmayınız. Yanığın üzerine kirli bez koymayınız.” diye konuştu.