Valiliğin ‘Yılanlı Tedavi‘yi Yasaklamasına Köylülerden Tepki

Bayburt’un Kırkpınar köyünde her yıl mayıs ayında ortaya çıkan ve baş ağrısı gibi bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan yılanlı tedaviye Bayburt Valiliği tarafından yasak getirildi.

Bayburt’un Kırkpınar köyünde her yıl mayıs ayında ortaya çıkan ve baş ağrısı gibi bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan yılanlı tedaviye Bayburt Valiliği tarafından yasak getirildi. Yasağa tepki gösteren vatandaşlara, Saadet Partisi İl Başkanlığı da köye gelerek destek verdi. İl Başkanı Osman Nuri Temur, köyde her yıl mayıs ayında hareketlilik oluşturan, turizme vesile olan bu durumun yasaklanmasının anlamsız olduğunu kaydetti.

Bayburt Valisi Kerem Alın‘ın yaptığı açıklamada, valilik olarak bu konuyu yasakladıklarını ifade eden Temur, "Yılanla tedavi yapanları tespit edersek haklarında yasal işlem başlatacağız." dediğini hatırlattı. Bu yasakla beraber yıllardır Kırkpınar köyünde oluşan bir kültürün yok edildiğini söyleyen Temur, "Tecrübeyle sabittir ki, başta deri hastalıkları olmak üzere bazı hastalıklara faydalı olduğu bilinmektedir. Her yıl mayıs ayında haber programlarına konu olmakla beraber; yurt içinden ve yurt dışından insanlar Kırkpınar Köyü’ne, dolayısıyla Bayburt’a gelmektedirler." diye konuştu.

Hasta olan bir insanın psikolojik olarak böyle bir tedaviden şifa bulacağına inanması durumunda bunu yasaklamak gerekmediğini vurgulayan Temur şöyle konuştu: "Sağlık açısından hijyenik tedbirler alınarak gerekli tesisler yapılıp bütün insanlığın hizmetine sunmak gerekir. En güzel örneğimiz Sivas’ın Kangal ilçesindeki ‘doktor balıklar‘ diye bilinen kaplıcalarıdır. Özel olarak eczacılığın, genel olarak şifanın sembolü nedir? Sağlık Bakanlığı’nın amblemindeki hayvan hangisidir? Biz hatırlatalım: Yılandır. Şifasına inanmadığınız yılan, hem sağlığın sembolü, hem de zehiri ve her yıl değiştirdiği derisi ile hastalıklara şifa olarak kullanılmaktadır. Burada her yıl Mayıs ayında belirli bir zaman diliminde çıkıp kısa süre sonunda kaybolmaları “bilimsel araştırma” konusu yapılmalıdır. Ortaya çıkarılacak olumlu netice, Kırkpınar Köyü’müzün ve Bayburt’umuzun ülkemizde ve dünyada tanınmasına vesile kılınmalıdır."

Kırkpınar köyü sakinleri de valiliğin yasağına, "Kime ne zararı vardı?" şeklinde tepki gösterdi.