Sahte Kredi Kartlarından Yaptıkları Vurgunla Villa Almışlar

İzmir bilişim polisi tarafından İzmir, İstanbul, Antalya, Aydın ve Muğla‘da eşzamanlı düzenlenen "Cumba" kod adlı operasyonda, özellikle yabancı turistlerin kredi kartı bilgilerini elde ederek kopyaladıkları kartlarla 1 milyon 250 bin TL dolandırdığı ileri sürülen 15 kişilik şebeke çökertildi.

İzmir bilişim polisi tarafından İzmir, İstanbul, Antalya, Aydın ve Muğla‘da eşzamanlı düzenlenen "Cumba" kod adlı operasyonda, özellikle yabancı turistlerin kredi kartı bilgilerini elde ederek kopyaladıkları kartlarla 1 milyon 250 bin TL dolandırdığı ileri sürülen 15 kişilik şebeke çökertildi. Şebeke elemanlarının, vurgun yaptıkları paralarla villa satın aldığı ve lüks bir hayat yaşadığı ileri sürüldü. Elebaşı olduğu iddia edilen M.Y.‘nin (50) evinde yapılan aramada, kopya kredi kartlarından elde edilen gelirin hesabının tutulduğu bir ajanda ele geçirildi. Çetenin hackeri C.S.‘nin (46) de Aydın‘ın Kuşadası ilçesinde havuzlu bir villa satın aldığı belirtildi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Antalya, Muğla, Aydın merkezle Didim, Alanya, Side ve Bodrum gibi tatil beldelerinde bazı kişilerin, kredi kartı bilgilerini kopyalayarak özellikle turistleri mağdur ettiğini belirledi. Döviz bozdurma bürolarına giden turistlerin kredi kartı bilgilerinin çeşitli yöntemlerle kopyalandığını tespit eden polis, bunlarla düzenledikleri sahte kartlarla alışveriş yapan, anlaşmalı oldukları işyerleriyle komisyon karşılığı kreti kartındaki limiti nakde çeviren, Tekel maddeleri alıp satan ve bu şekilde haksız kazanç elde eden çeteyi teknik ve fiziki takibe aldı. Zanlılarla ilgili delilleri toplayan polis, sözkonusu beş il ve belirlenen ilçelerinde önceden tespit edilen adreslere baskın düzenledi. Operasyonda 30 kişi gözaltına alındı. İzmir‘de gözaltına alınan elebaşı M.Y.‘nin evinde yapılan aramada sahte kredi kartı yapmaya yarayan 3 adet cihaz, 1 adet kart kopyalama ve kodlama cihazı, 20 adet başkaları adına düzenlenmiş sahte kredi kartı, 1 adet pompalı tüfek, çok sayıda slip ve kimlik fotokopileri, 5 adet sahte kimlik kartı ve boş plastik kartlar ele geçirildi. Zanlı M.Y.‘nin, POS cihazlarının içinde kullanılmak üzere kart kopyalama düzeneği ürettiği ve bu işin dünyadaki uzmanlarıyla irtibatlı olduğu belirlendi. Hackeri olduğu iddia edilen C.S. ise Kuşadası‘ndaki havuzlu villasında yakalandı. Zanlıların, özellikle turizm bölgelerinde anlaştıkları döviz bürolarında yabancı turistlerin kredi kartı bilgilerini, kendi ürettikleri sahte kartlara kopyaladığı belirlendi.

KASİYERLER İŞTEN ÇIKARILDI

Alışveriş merkezlerinden Tekel maddeleri başta olmak üzere yüksek miktarda alışveriş yapan zanlıların, kredi kartı şifresi yerine slipe imza attığı, kasiyerlerin de kart üzerindeki kimlik bilgisiyle gösterilen kimlik örtüşünce ve slipteki "Dikkat yurtdışı kartı" yazısını fark etmeyince şüphelenmeyip alışverişe onay verdiği öğrenildi. Buralarda çalışan yaklaşık 10 kasiyerin, bu sebeple için işten çıkarıldığı kaydedildi.

Yakalanmamak için kredi kartlarını sahte kimlikle kullandığrı belirtilen zanlıların, aldıkları malların anlaştıkları işyerlerinde satılmasını sağladığı ileri sürüldü. Zanlıların ayrıca anlaştıkları işyerlerinden, mal alım satımı olmaksızın yüzde 20 ile 40 komisyon verip alışveriş yapmış gibi göstererek haksız kazanç elde ettiği bildirildi.

Zanlılardan 15‘i, ifadelerinin alınmasının ardından savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı. M.Y. ve C.S.‘nin de aralarında bulunduğu diğer 15 kişi ise emniyetteki işlemlerinin ardından haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlik-yöneticilik yapmak, üye olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak ve sahte kredi kartı imalatı ve kullanımı suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.