Sosyal Güvenlik Masaya Yatırıldı

Sosyal Güvenlik Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde ‘Sosyal Güvenlikte Bugün‘ paneli düzenlendi. Panelden önce İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu‘yu makamında ziyaret eden Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Keskin, yapılan etkinlikler hakkında Birlik Başkanı Mutlu‘yu ve Birlik yöneticilerini bilgilendirdi.

Sosyal Güvenlik Masaya Yatırıldı
SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİ

İESOB Konferans Salonu‘nda düzenlenen paneli Prof. Dr. Fevzi Demir yönetirken, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Doç. Dr. Oğuz Karadeniz, SGK İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk ve Prof. Dr. Ali Nazım Sözer panelistleri oluşturdu. Paneli SGK İl Müdürü Mustafa Keskin, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu ile çok sayıda meslek odası başkanı da takip etti. Panelin açılış konuşmasını yapan SGK İl Müdürü Mustafa Keskin, SGK Haftası etkinlikleriyle toplumdaki sosyal güvenlik bilincini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Keskin, "SGK kanunun çıktığı tarih olan 16 Mayıs‘ı içinde bulundurduğu için bu hafta kurumun yaşgünü sayılır. Bizim için büyük önem taşıyan bu haftadaki etkinliklerimizle kurumun işlevlerini, insanları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirmeyi ve sosyal güvenlik bilincini artırmayı amaçlıyoruz. Bir toplumda sosyal güvenlik bilinci ne kadar oturursa o toplumda istihdamın artırılması ve kayıtdışının önlenmesi için yapılan mücadeleler de o kadar başarılı olur. Bu düşüncelerle gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde bu panelin de ayrı bir önemi var. Panelimiz toplumun üç ayrı kesimini buluşturuyor. İşin teorisyenleri değerli hocalarımız, SGK uygulamalarından sorumlu kurum idarecileri ve işin hem teorisinden hem uygulamasından birebir etkilenen esnaf sanatkar ve ziraat odaları temsilcileri panelimizde bir araya geldi" diye konuştu.

HİZMETİN KALİTESİ ARTTI

SGK hizmetlerinde önemli gelişmeler yaşadığına dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise, verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması noktasında her zaman işbirliği içinde çalıştıklarını hatırlattı.

Eski dönemlerde sosyal güvenlik hizmetlerinin sadece Basmane‘deki tek merkezden verildiğini kaydeden Mutlu, "Kurumda işlemlerini yaptırmak isteyenlerin tüm günü kayıp oluyordu. Kınık, Beydağ gibi ilçelerden gelen esnaf sanatkarlara ve sigortalılara ise bir gün bile yetmiyordu. Esnaf teşkilatının da katkılarıyla öncelikle ilçelerde günübirlik hizmetlere başlandı. Ardından irtibat büroları gündeme geldi. Bugün gelinen noktada ise elektronik ortamda sosyal güvenlikle ilgili kurumlararası iletişim sağlanabiliyor, İzmir‘in hemen hemen her ilçesinde kurulan sosyal güvenlik merkezleriyle hizmet vatandaşın ayağına götürülüyor. İnsanlara bir günde emekli maaşı bağlanıyor, ölüm, defin, çeyiz, süt paraları veriliyor. Tüm bunların yanında sağlık hizmetlerinde de önemli aşamalar kaydedildi. Hiç kimse bu önemli gelişmeleri yadsıyamaz. Gelişin çağa uygun olarak kurumun hizmetlerinde de önemli gelişmeler yaşanmıştır" dedi. Toplumsal yaşamda önemli görevler üstlenen kurumun büyük sıkıntılar yaşadığına da değinen Mutlu, ‘Türkiye‘deki sosyal güvenlik sisteminin sorunları dünyada yaşanan sıkıntılara paraleldir. Yaşlı nüfusun artması, kayıtdışı çalışanların önlenememesi, modernleşmeye bağlı sosyal sorunlar bu sıkıntıların başlıca nedenlerini oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için bir emekli karşılığı 4 prim ödeyen çalışan dengesinin yakalanması hedeflenmektedir. Ne yazık ki Türkiye‘de bu oran 1 emekliye 1.8 kişinin prim ödemesine tekabül etmektedir. 2000-2010 döneminde kurumun açığı sürekli artış göstermiş, 2.4 milyar liradan 26.7 milyar liraya yükselmiştir. Bu dönemde SGK gelirleri giderlerinin ortalama olarak ancak yüzde 72‘sini karşılamıştır. SGK gelirlerinin oldukça istikrarsız, giderlerinin ise olukça istikrarlı artması dikkat çekmektedir. Sosyal güvenlik kurumlarının topladığı prim miktarı emekli maaşı ödemelerini dahi karşılayamamaktadır. Bu veriler sistemin henüz çok genç bir nüfus yapısına sahip olmamıza rağmen bu şekilde sürdürülemeyeceğini göstermektedir" diye konuştu.

Esnaf kesiminin kurumdan olan beklentilerini de dile getiren Zekeriya Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmemesi, kayıtdışının önüne geçilmesi için denetimlerin etkinleştirilmesi, Bağ-Kur‘lu kadınların da doğum borçlanması hakkından yararlanabilmeleri sosyal güvenlik sisteminden olan başlıca beklentilerimiz arasındadır"

Kaynak: İHA