Kuala Lumpur’Dan Astana’Ya Tarihi Ziyaret

Malezya’dan Kazakistan’a ilk kez üst düzey bir resmi ziyaret gerçekleştiriliyor.

Malezya’dan Kazakistan’a ilk kez üst düzey bir resmi ziyaret gerçekleştiriliyor.

Malezya Dışişleri Bakanı Dato‘ Sri Anifah Hj. Aman Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov‘un daveti üzerine bu ülkeleye geldi. İki dışişleri bakanı başkent Astana‘da bir araya geldi.

Ardından gerçekleşen Kazakistan ve Malezya heyetlerararası görüşmede Yerjan Kazıhanov, Malezyan’ın endüstri sahasındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Kazak Bakan, iki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen ticaret hacminin 77 milyon dolardan daha yüksek seviyelere çıkarmak için işbirliğini artıracak çalışmalar yapılacaklarını aktardı. İki ülke arasındaki mevcut potansiyelin buna müsait olduğunu dile getiren Kazıhanov, ekonomik kalkınmada Malezya’nın İslam bankacılığı konusunda ki deneyimlerinin Kazakistan piyasasına uygulamak için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi. Malezyalı işadamlarının Kazakistan’da yatırım yapmaları maksadıyla 3 Haziran’da Kazakistan-Malezya İş Forumu düzenleyeceklerini dile getiren Kazak Bakan, önümüzdeki dönemde işbirliğinin her alanda artırılması için bütün fırsatların değerlendirileceğini söyledi.

    Malezya Dışişleri Bakanı Dato‘ Sri Anifah Hj ise görüşme de Müslüman ülkeler arasındaki aktif diyalogların kurulmasının önemli olduğunu ifade ederek, Kazakistan’ın dönem başkanlığında gerçekleştirilecek İslam Konferansı Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’na her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği için hazır olduklarını dile getiren Dato‘ Sri Anifah Hj. Kazakistan’ın bölgesinde uyguladığı barışçıl politikalarını takdir ettiklerini , özellikle bu ülkenin Afganistan’a sağladığı insani yardımların memnuniyet verici olduğunu aktardı.

    Taraflar arasındaki görüşmelerden sonra basına konuşan bakanlar, Malezya Başbakanı Najib Tun Abdul Razak’ın Haziran ayında Kazakistan’a resmi ziyarette bulunacağını açıkladı.



.