Avrupa’Nın En Büyük Kadife Üreticisi Mensa Kapasitesini Artırdı

Avrupa’nın en büyük kadife kumaş üretim kapasitesine sahip Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş (Mensa), 2011’in ilk çeyreğini de kârla kapattı.

Avrupa’nın en büyük kadife kumaş üretim kapasitesine sahip Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş (Mensa), 2011’in ilk çeyreğini de kârla kapattı.

Yılın ilk çeyreğinde 2 milyon 315 bin 229 lira net kar elde eden Mensa’nın toplam satışları ise 7 milyon 600 bin lira oldu. İlk 3 ayda geçen yıla oranla aylık ortalama üretimini yüzde 100 oranında artıran Mensa, 1 milyon 200 bin metre mamul kumaş üretimi gerçekleştirdi. İstihdam konusunda da hedeflerini yakalayarak 350 kişiye iş imkanı sağlayan Mensa’nın fason iş verdiği tesislerle beraber toplam istihdamı 500 kişiye ulaştı. Son 12 ayda toplam yükümlülüklerini 50 milyon dolar azaltan Mensa, mali açıdan uluslararası standartları da yakalamış oldu.

Mensa’da son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş fabrikada çarkların döndüğünü, üretimde ve istihdamda önemli bir artışının kaydedildiğini söyledi. Mensa’yı yeniden eski performansına ulaştırmak üzere yatırımlarına devam ettiklerini belirten Ulutaş, "2011 sonuna kadar fason iş verdiğimiz tesislerle beraber toplam 750 kişiye istihdam imkanı sağlamayı hedefliyoruz. İş yapış şeklimizdeki fark Avrupalı müşterilerimizin tercihinde önemli rol oynuyor. Yurtdışında pazarlama yatırımları yapmak üzere araştırmalara da başladık. Hedefimiz ihracat odaklı satış büyümesi gerçekleştirmek.” dedi.

Mensa’nın mali performansının yükseldiğini ve altı çeyrek dönemde üst üste bilançolarında kar açıkladığını söyleyen Ulutaş, “Son bir yıldır uyguladığımız finansal yeniden yapılandırma planı sayesinde geçmiş yıllarda finansman giderlerine bağlı biriken zararların bir kısmını telafi ettik. Söz konusu plan çerçevesinde, yıllık 10 milyon lira civarında faiz tasarrufu sağladık. 2011 yılı ikinci çeyreğinden itibaren esas faaliyetlerin etkisinin daha fazla görüleceği bilançolar açıklayacağımızı düşünüyoruz. Bugün itibariyle aktif değerimiz 200 milyon doların üzerine çıkarak yükümlülüklerimizin 4 katına ulaştı. Sağlamlaşan mali yapımız ve 40 yıla yaklaşan deneyimimiz ile hedeflerimize doğru hızla ilerliyoruz.” diye konuştu.

Tekstilde rüzgarın yönünün değiştiğini vurgulayan Ulutaş, “İşler şu anda eskiye göre çok iyi gidiyor. Bu yıl ikinci çeyrek satış performansımız ilk çeyreğe kıyasla daha yüksek. Bu performansın sürmesi durumunda yıl sonu satış gelirlerimizin 50 milyon lirayı aşacağını tahmin ediyorum. Türkiye daha yüksek katma değerli işlerin merkezi olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. Kısa bir süre sonra daha büyük rakamları telaffuz edeceğimize inanıyorum. Dünyanın en büyük kumaş üretim parkurlarından birine sahip Mensa’yı kısa sürede eski iş hacmine ulaştırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu nedenle insan kaynağına da ciddi yatırım yapıyoruz. Böylece adı ilk defa işsizlikle beraber anılan Adana için de yeniden umut olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

MENSA 37 YIL ÖNCE KURULDU

Adana’da 37 yıl önce kurulan Mensa, 1973-1974 yıllarında yaşanan petrol krizinin ardından İş Bankası’na geçmişti. Ulutaş Grubu tarafından 1996 yılında satın alınan Mensa, 2003 yılından sonra yapılan yatırımlarla yıllık 21 milyon metre kumaş kapasitesine kavuşarak Avrupa’nın en büyük kadife üreticisi durumuna geldi. Tam kapasite çalıştığında 2 bin kişiye istihdam sağlayan Mensa, 2006 yılına kadar ISO 500 listesinde ön sıralarda yer aldı. 2010 yılı başında Türkiye’nin ilk Oydan Yoksun Pay ihracını gerçekleştiren şirketin piyasa değeri 100 milyon doların üzerinde bulunuyor.