Erzurum’Da Sgk Haftası…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haftası etkinlikleri kapsamında basın toplantısı düzenleyen İl Müdürü Hulusi Bumin, 2010 yılında en yüksek prim ödeyen ilk 10 kuruluşu açıkladı.

Erzurum’Da Sgk Haftası…
SGK İl Müdürlüğü Çok Hizmetli Salonunda basın toplantısı düzenleyen Bumin, kışlalarda askerleri, sivil toplum kuruluşlarını, kuruma en yüksek pirim ödeyen işverenleri ziyaret ederek, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi vereceklerini SGK olarak kayıt dışı istihdam ve kaçak işçi ile mücadele konusunda çalışmalarının etkin bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Daha sonra torba yasanın getirdiği yenilikleri, yapılandırma süreçlerini aktaran Bumin, Erzurum‘da 2010 yılında zamanında ve en fazla prim ödeyen kurumları açıkladı. Kurumlar sırasıyla şöyle; 3 milyon 601 bin 120 lira prim ödeyen Turkcel Bilgi İletişim birinci olurken, ikinci sırada 3 milyon 210 bin 754 lira primle Aşkale Çimento A. Ş, üçüncü sırada 2 milyon 945 bin TL primle Kop Krom Madencilik A. Ş, dördüncü sırada Türk Telekom, beşinci sırada Yedigöl Hidro Elektrik, altıncı sırada Finans Bank, yedinci sırada Şifa Hastanesi, sekizinci sırada BİM Mağazaları, dokuzuncu sırada Senerji Üretim Şirketi, onuncu sırada ise Oltu Kömür Madencilik”

SİLİKOZİS HASTALARINI KAPSAYAN YASA

6111 yasası ile 5510 sayılı yasanın bazı maddelerini değiştirdiği gibi yeni bazı maddeler de getirdiğine dikkati çeken Bumin, şunları kaydetti:

“Burada iki tanesi çok önemli, çünkü kanunda süre tanımış. O yasalardan birincisi silikozis hastaları var. Bu hastalar zaten sigortalı olanlar, iş kazası ve meslek hastalığı yönünden müracaatını ederek bu hastalıktan dolayı maliyetini tespit ettirebiliyorlar. Ancak sigortası olmayan silikozis hastalarımızın tedavisi çok uzun sürdüğü için bu kanunla, hastalarımıza bir emeklilik hakkı tanındı. Kanunda 3 ay süre tanında, bu süre de 25 Mayıs‘ta doluyor. Eğer silikozis hastası varsa 25 Mayıs‘a kadar müdürlüğümüze müracaat ederek, maliyet aylığı talep edebilecekler. Bu hastalardan şuna kadar bize 33 kişi müracaat etti.”

Kayıt dışı yerlerde, kayıt dışı çalışanlardan silikozis hastalığına yakalananların 3 aylık süre içerisinde müracaat etmeleri halinde tanınan haktan yararlanabileceğini vurgulayan Bumin, "Bu süre içerisinde bunlara bakmakla yükümlü olduğu kişiler, bir başka şekilde güvencelerinin bulunmaması halinde, hem genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanamıyor, hem de bir geliri bulunmamaktaydı" diye konuştu.

SGK İl Müdürü Bumin, "2022 Sayılı Kanuna eklenen ve üç ay içerisinde başvurulmasını öngören geçici hükümle, meslekte kazanma gücünü yüzde 15 ile 34 arasında kaybedenlere 455 lira, yüzde 35 ile 54 arasında kaybedenlere 520 lira, yüzde 55 ve üzerinde kaybedenlere ise 585 lira aylık bağlanacak. Bu kişilerin ölmesi halinde ise çalışmaması, aylık almaması ve evlenmemesi kaydıyla dul eşine, şartların devam etmesi halinde çocuklarına ödenmeye devam edilecektir" şeklinde konuştu.

SIKI YÖNETİM DÖNEMİNDE MAĞDUR OLANLARI KAPSAYAN YASA

SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin yönetime el koyduğu 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren 1402 Sayılı Sıkı Yönetim Kanunu kapsamında, sıkı yönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlardan dolayı gözaltına alınanlar veya tutuklanan kişilerden koğuşturmaya yer olmadığına veya beraatlarına karar verilenlerin, gözaltında veya tutuklulukta geçen sürelerine borçlanma imkanı getirildiğini ifade ederek, “12 Eylül‘de çok geniş kapsamlı tutuklamalar ve gözaltılar olmuştu. Eğer sonradan serbest kaldıktan sonra ceza almamış ve devlet aleyhine dava açıp tazminat almışsa, bunlar primlerini kendileri ödeyerek hizmete saydıracaklar. Eğer dava açmamış, devletten tazminat almamışsa bunların primlerini devlet ödeyerek, o gözaltında ve tutuklulukta geçen sürelerini hizmetten sayacak. " dedi.

Kaynak: İHA