7 Askerin Şehit Olduğu 'Dost Mayın' Davasında Telsiz Konuşmaları İstendi

Hakkari Çukurca'da 7 askerin şehit olduğu 'Dost mayın' patlaması davasında tutuksuz sanık Tuğgeneral Zeki Es'in yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, olayla ilgili telsiz konuşmalarının istenmesine karar verdi.

Hakkari Çukurca‘da 7 askerin şehit olduğu ‘Dost mayın‘ patlaması davasında tutuksuz sanık Tuğgeneral Zeki Es‘in yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, olayla ilgili telsiz konuşmalarının istenmesine karar verdi.

Duruşmada Es‘in emir astsubayı Ersin Badem, 120 mm‘lik havan topu mermisinin patlamanın olduğu dere yatağına tuzaklama yapılması için indirildiğini belirtti. Astsubay Badem ifadesinde, patlamanın olduğu dere yatağına indirilen el yapımı patlayıcının toprağa gömme işini görmediğini, ancak geri çıkarıldığına da şahit olmadığını anlattı. Badem, patlamanın ardından ilk değerlendirmelerde patlamaya sebep olan mayının ‘askerler tarafından döşendiği‘ne ilişkin telsiz konuşmaları olduğunu da dile getirdi.

Mahkeme, GES Komutanlığı‘ndan olayla ilgili telsiz konuşmalarının istenmesine karar vererek duruşmayı 6 Haziran‘a erteledi.



Genelkurmay Askeri Mahkemesi‘nde görülen davanın duruşmasına tutuksuz sanıklardan Tuğgeneral Zeki Es, Albay Rıza Atilla Erdoğan ile sanık ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmada, Şehit Deniz Demir‘in annesi Raziye ve babası Halil Demir ile bir başka şehidin babası Refik Bener de hazır bulundu.

Hakkari Çukurca‘da meydana gelen 7 askerin şehit olduğu mayın patlaması davasının duruşmasına Tuğgeneral Zeki Es‘in olay zamanı emir astsubayı olan Ersin Badem‘in ifadesi damgasını vurdu. Genelkurmay Askeri Mahkemesi‘nde görülen davada Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu talimatla ifadesi alınan tanık astsubay Badem‘in ifadesini okudu. Hazırlık ifadesinde, erken uyarı ikaz sistemleri kurulması için üç ekip oluşturulduğunu, bu ekiplerin birinin başında Tuğgeneral Zeki Es olduğunu söyleyen Astsubay Badem ifadesinde, patlamanın meydana geldiği dere yatağına 120 mm‘lik havan mermisinden yapılan tuzaklamanın (el yapımı patlayıcı) Yüzbaşı Fatih Taylan Çeker ve beraberindeki askerlerce götürüldüğünü gördüğünü söyledi. Astsubay Badem, patlamanın meydana geldiği yere indirilen 120 mm‘lik havan topu mermesinden yapılan el yapımı patlayıcının dere yatağına gömüldüğünü görmediğini ifade etti. Bu tuzaklamanın patlamanın meydana geldiği dere yatağından yukarı geri çıkarılmadığını anlatan Badem ifadesinde, tuzaklamanın (el yapımı patlayıcının) gömme işini görmediğini dile getirdi. Götürülen bu el yapımı patlayıcının dere yatağından yukarı çıkarıldığını ya da imha edildiğini görmediğini de söyleyen Astsubay Badem, ifadesinde şunları anlattı: "Patlamanın askerlerce yerleştirilmiş patlayıcı olabileceğinin konuşulduğunu, ancak daha sonra patlamaya başka birilerince yerleştirilen bir patlayıcının neden olduğunun anlaşıldığını.."

Patlamanın ardından Tuğgeneral Zeki Es‘in kendisinden uydu telefonunu istediğini ve Tümgeneral Gürbüz Kaya ile görüştüğünü dile getiren Astsubay Badem, konuşmanın içeriğini ise bilmediğini söyledi.



Davanın tutuksuz sanığı Tuğgeneral Zeki Es, eski emir astsubayı Ersin Badem‘in hazırlık ifadesi ile kendi ifadesi arasında çelişki olduğunu kabul etti. Es, tanık astsubay ile kendi ifadesi arasındaki çelişkiyi şöyle anlattı: "Mühimmatın imhası konusunda çelişki vardır. O da bana gelen raporlar doğrultusunda ben mühimmatın imha edildiğini söyledim. Ancak daha sonraki mahkeme safahatinde bu ifademi tesirsiz hale getirildi diye düzelttim."



ŞEHİT BABASI DIŞARI ATILDI

Duruşmaya katılan Çukurca‘da şehit olan Deniz Demir‘in annesi Raziye Demir ile babası Halil Demir‘in feryadı yürekleri burktu. Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, şehit babası Halil Demirci‘ye tanığın ifadesi üzerine söz verdi. Şehit babası Demirci, sanıklardan Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Zeki Es arasında geçtiği iddia edilen ve internete düşen ses kaydı dışındaki hiçbir beyana itibar etmediğini söyleyerek, "Ben bunların asılmasını istiyorum." diye konuştu.

Şehit annesi Raziye Demirci de "7 tane can gitmiş. Ben yalan dolan olan bu ifadeleri kabul etmiyorum. Asılmayla ilgili yasanın çıkarılmasını istiyorum." dedi. Sanık avukatlarına tepki gösteren şehit babası Halil Demir, "Avukatın kulağı duymuyor herhalde" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, "Hakaret edemezsiniz." diye uyardı. Yüzbaşıoğlu, şehit babasının haraketlerine devam etmesi durumunda dışarı alınacağını söyledi. Bunun üzerine şehit babası Halil Demir, "Hakim, sanık avukatlarının dediğini yapıyorsun, bizim dediğimizi yapmıyorsun" demesi üzerine duruşma salonundan dışarı çıkarıldı.

Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu bu sözleri duruşma tutanaklarına kaydettirerek, şehit babasının yalnız duruşma salonundan değil mahkemeden de çıkarılması talimatı verdi. 105 şehidin otopsisisinde bulunduğunu ve her gün o acıyı hissettiğini söyleyen Yüzbaşıoğlu, "Türkiye‘de hiçbir hakim yoktur ki 105 şehidin otopsisine katılsın... Adalet tanrısal bir değerdir ve tanrı huzurunda yapılır. Bunun huşusu içinde yapılmalıdır." ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, diğer tanık olan ve talimatla ifadesi alınan Astsubay Başçavuş Muhammet Tuncay‘ın ifadesinde, olaydan sonra terörist gruplarının patlayan mayınların kendilerine ait olduğunu belirten konuşmalar yaptığını, bu olayın PKK militanlarınca yapıldığını tespit eden telsiz konuşmalarının bulunduğunu söylediğini kaydetti. Mahkeme, GES Komutanlığı‘ndan olayla ilgili telsiz konuşmalarının istenmesine karar vererek duruşmayı 6 Haziran‘a erteledi.