Müsteşfa Adlı Belgesel, Cannes Film Festivali‘nde

Türk Kızılayı’nın belgeseli Müsteşfa, iç savaşın ortasında açlık, yoksulluk ve sağlık sorunlarıyla yaşam savaşı veren Sudan halkının sessiz çığlığını Cannes’dan dünyaya duyuruyor. Berlin Film Festivali’nde 30 ayrı uluslar arası film festivalinin dikkatini çekmeyi başaran Müsteşfa, Antalya 7. Film Festivali’nde finale kalmıştı.

Türk Kızılayı’nın belgeseli Müsteşfa, iç savaşın ortasında açlık, yoksulluk ve sağlık sorunlarıyla yaşam savaşı veren Sudan halkının sessiz çığlığını Cannes’dan dünyaya duyuruyor. Berlin Film Festivali’nde 30 ayrı uluslar arası film festivalinin dikkatini çekmeyi başaran Müsteşfa, Antalya 7. Film Festivali’nde finale kalmıştı.

    Belgesel, Türk Kızılayı’nın Sahra Hastanesi’nden Darfur halkının insanlık dramını yansıtıyor. Afrika‘nın en büyük ülkesi olan Sudan‘ın Darfur bölgesinde bugün milyonlarca insan ölümün kıyısında yaşıyor. Ülkede 1956‘dan beri süren Afrika kıtasının en uzun iç savaşı, bugüne kadar yüz binlerce can aldı. Sudan‘ın kuzeyinde bulunan fakir Darfur bölgesinde kadınlar, çocuklar kısacası halk açlık, susuzluk ve salgın hastalıklara karşı yaşam savaşı veriyor. Halkından aldığı destekle 143 yıldır yaşamın her alanında Türk halkının yanında olan, insani yardımları dünyanın dört bir yanına anında yetiştiren Türk Kızılayı, Darfur’u da unutmadı. Türk Kızılayı’nın Darfur’da 2006’da kurduğu Sahra hastanesi, ilk etapta çadır polikliniklerle acil, dâhiliye, çocuk, kadın doğum, cerrahi (acil operasyon, küçük cerrahi müdahale, sünnet) ve ortopedi branşlarında hizmet vermeye başladı. Türk Kızılayı Sahra Hastanesi’nde artık tam teşekküllü modern bir sahra hastanesi olarak ameliyatlar da gerçekleşiyor.

    Darfur’da insani yardım operasyonunu çok yönlü sürdüren Türk Kızılayı, en temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan yoksun olan halka düzenli olarak giyim ve gıda yardımı da yapıyor, öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılıyor. Türk Kızılayı Kurumsal İletişim ekibi kamera ve fotoğraf makinesinin yasak olduğu, dünyanın neredeyse unuttuğu Darfur‘da yaşanan insanlık dramını 2010 yılında çektiği Müsteşfa adlı belgeselle gündeme taşıdı. Türk Kızılayı Sahra Hastanesi‘nde yaşananları konu alan Müsteşfa yoksul Darfur halkının sessiz çığlığını yansıtıyor. Müsteşfa gördüğü büyük beğeniyle geçen yıl 7. Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde belgesel dalında finale kaldı.

    Müsteşfa bu yıl 64. yapılan dünyanın en prestijli film festivali Cannes Film Festivali’ndeki Film Market’te 11-22 Mayıs tarihleri arasında yer alıyor. Böylece Darfur’un sessiz çığlığını Türk Kızılayı aracılığıyla Cannes’dan tüm dünya duyacak. Müsteşfa daha önce de Berlin Film Festivali marketinde yer almış, buradan 30 ayrı festivalin dikkatini çekmişti. Dünyadaki birçok film festivalinden davetler alan Müsteşfa son olarak İtalya Festival dei Popoli ve River Film Festival’e davet edildi.

    Belgesel adını Osmanlıca‘da hastane anlamına gelen ‘Müsteşfa’dan alıyor. Kameranın yasak olduğu Darfur‘da dünyanın duymak, görmek, bilmek istemediği gerçeklere tanıklık ediyor. Belgeselde, hijyen koşullarının sağlanamadığı her ortamda yaşamaya çalışan çocuklar, hoyratça kendini gösteren fakirlik ve açlık ile Türk Kızılayı ekibinin insan üstü hizmeti kameradan izleyiciye aktarılıyor. Küçücük çelimsiz bedenlerin ölüme direnişinin gözler önüne serildiği belgeselde, dünyaya Darfur halkının ‘yaşam direnişi’ gösteriliyor. 23 dakika 30 saniye süren belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini Türk Kızılayı Kurumsal İletişim Birimi’nden Armağan Pekkaya, yardımcı yönetmenliğini de Özgür Altınay yaptı. Belgeselin kamera ve kurgusu da Pekkaya ve Altınay’a ait. Belgesel Darfur‘da mülteci kamplarında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 2 milyon kişinin beslenme, barınma, sağlık, güvenlik, eğitim ve adalet haklarından yoksun yaşamından kesitler sunuyor. Armağan Pekkaya, belgeseli Darfur halkının sessiz çığlığına çığlık eklemek olduğunu belirterek "Bir sinemacı olarak galiba biz üzerimize düşeni kısmen de olsa yaptık. Ne kadar yeterli olduğunu bilmiyorum. Ancak artık dünyayı yönetenlerin harekete geçmesi gerekiyor." dedi. Pekkaya, en büyük isteklerinin filmin kalabalıkla paylaşılması olduğunu söyledi.

    Türkiye genelinde yardım çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Türk Kızılayı Darfur’un yanı sıra halen sel felaketinin yaşandığı Pakistan, iç karışıklıkların sürdüğü Libya ile tsunami felaketinin hayatı felç ettiği Japonya’ya insani yardımlarını sürdürüyor.