Emniyet 4 belediyede arama yaptı

İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sabah erken saatlerde Konak'taki Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar ve Bayraklı Belediyeleri ile Kuşadası Belediyesi'ne baskın yaptı.

Polis ekipleri eş zamanlı baskınla Büyükşehir Belediyesi, aralarında Kültürpark'daki fuarcılık şirketi İZFAŞ da olmak üzere bağlı ESHOT hariç 14 şirket ve birime baskın yaptı. Ekipler aynı saatlerde Bayraklı ve Karabağlar Belediyeleri ile Aydın'ın Kuşadası İlçesi Belediyesi'ne de girdi. Polisler kapıları turarak görevli olmayanları içeriye almadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da baskını haber alınca belediyeye geldi. Polisler operasyonla ilgili Kocaoğlu'ne bilgi verdi.

Polisin Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, şirket genel müdürlerininin makamlarında aramalar yaptığı öğrenildi. İhaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk iddiasıyla yapılan baskında ihale belgelerine el konuldu. Bazı gözaltılar da olduğu, gözaltı sayısının 50'yi bulacağı da belirtildi.

Soruşturma kapsamında 150 civarında ihale incelemeye alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde eskii ve yeni Genel Sekreterler ile Daire Başkanları'nın gözaltında olduğu belirtiliyor.

Emniyet'in İzmir Büyükşehir Belediyes'ndeki ihaleleri bir yıldır takip ettiği belirtiliyor. Son operasyonda savcılık Sayıştay raporlarını da dikkate aldı.

Soruşturma içinde Büyükşehir Belediye Başkanı da var ancak gözaltına alınmadı.

Kuşadası'na da baskın


Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü' ne bağlı polis ekipleri sabah saatlerinde belediyeye geldi. Memurların belediyeye girişine izin vermedi CHP' li Belediye Başkanı Esat Altıngün de belediyeye geldi.

Günay'dan aramalara tepki

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Bakan Günay, İzmir Valiliğinde düzenlenen EXPO 2020 ile ilgili basın toplantısında, gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

''Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum. Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum.''

Valiliğe gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olayla ilgili yazılı açıklama yaptığını, başka açıklama yapmayacağını söyledi.