Bm Genel Sekreteri, Libya Konusunda Türkiye’Ye Teşekkür Etti

Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanılan ayaklanmalar karşısında izlediği barışçıl ve insani merkezli dış politikası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından takdir edildi.

Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanılan ayaklanmalar karşısında izlediği barışçıl ve insani merkezli dış politikası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından takdir edildi.

New York ve Washington’da bazı temaslarda bulunmak üzere pazar günü Amerika’ya gelen Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, pazartesi günü Genel Sekreter Ban Ki-moon ile görüşme yaptı. Basına kapalı yapılan görüşme hakkında bilgi veren Başbakan yardımcısı Arınç, Genel Sekreter’in, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanılan olaylar karşısında Türkiye’nin tutumunu takdir ettiğini dile getirdi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanılan olaylar hakkında Türkiye’nin düşüncelerini soran Genel Sekreter’e Arınç şöyle cevap verdiğini aktardı; ‘‘Aynı coğrafyada yüzlerce yıldır beraber yaşayan ve aynı kültürün, inancın, medeniyetin ortakları olan bu ülkelerle ilişkilerimizin çok güçlü olduğunu, ve bu ülkelerde demokrasiye geçiş noktasında şiddetli bir arzu olduğunu ve Türkiye’nin de bu geçişin mutlaka barışçıl, demokratik yöntemlerle gerçekleşmesi gerektiğini, sivillere, masumlara asla zarar verilmemesi gerektiğini hem yönetimdekilere telkin ettiğimizi hem de halklara, insanlara, mala, cana zarar vermeden demokratik yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini telkin ettiğimizi ifade ettim.’’



Türkiye’nin Libya konusunda izlediği politikayı da Genel Sekreter Ban’a aktaran Arınç, NATO çerçevesinde alınan kararları kendileri tarafından uygulandığına işaret etti. Ban’a Türkiye’nin Libya konusunda insani yardım bakımından örnek bir çalışma içinde bulunduğunu aktardığını belirten Arınç, ‘‘Bildiğiniz gibi feribotlarımızı bile yüzer hastane haline getirdik ve geçtiğimiz günlerle beraber sayısı 600, 700’leri bulan yaralıları tedavi amaçlı Libya’dan ülkemize getirdik’’ dedi.

Arınç Genel Sekrere ayrıca, Türkiye’nin çatışmaların patlak verdiği günlerde Türk vatandaşlarının yanı sıra başka ülkelerin de insanları tahliye ettiğini ilettiğini söyledi. Arınç, ‘‘Yine NATO çerçevesinde alınacak her türlü insani amaçlı olarak Türkiye’nin her şart altında uyacağını, Bingazi’ye bir hastane yapacağımızı, orada insani yardımların dağıtılmasında da BM talimatları çerçevesinde katkıda bulunacağımızı kendisine illettim (Ban Ki-moon’a)’’ dedi.

TRT-BM TELEVİZYONU ARASINDA İŞBİRLİĞİ İMZALANDI

Türkiye’nin izlediği barışçıl ve insani politika nedeniyle her yerde takdir edildiğine işaret eden Arınç, bu yönde çabalarının devam edeceğini de Genel Sekreter’e ilettiğini vurguladı. Arınç’ın bu açıklamalarına Ban’ın ise, Türkiye’nin izlemiş olduğu olumlu politikanın farkında olduklarını ve bunu çok takdir ettiklerini söylediği belirtti.

Arınç, Ban görüşmesinden sonra TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile BM İletişim ve Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı Kiyotaka Akasaka arasında iki kurum arasında ‘arşiv alış-verişi ve teknik ekip desteği verme’ antlaşması imzalandı.

TRT ile BM televizyonu arasında imzalanan protokolden sonra kısa bir değerlendirme yapan Arınç, TRT’nin 15 kanala ulaştığını ve Arapça, Kürtçe yayın yaptığına işaret etti. Bakan Arınç, ‘‘Biz bu işten karlı çıktığımızı düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

TRT-BM televizyonu arasında imza töreninden sonra İbrahim Şahin’de kısa bir değerlendirmede bulundu. Şahin, BM televizyonunun dünya genelinde kamu yayımcılığı yapan çok az sayıda televizyon kurumu ile bu tür işbirliği yaptığına vurguda bulunarak, bunun kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Genel Müdür ayrıca, TRT’nin yakında İngilizce bir televizyon kanalına kavuşacağını ve bu çerçevede BM televizyonunun arşivinin kendileri için çok değerli olduğunu söyledi.

Törende Kiyotaka Akasaka da, TRT’nin dünya çapında bir yayın yaptığına ve bu sayede kendi programlarının da daha fazla insana ulaşmasından dolayı çok mutlu olduğunu aktardı. Akasaka, TRT ile yapılan işbirliğinin de başarılı olacağına olan inancını dile getirdi.

Arınç-Ban görüşmesi ve TRT ile BM Televizyonu arasında imzalanan törene Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ile Türk diplomatlar ve BM’in üst düzey yöneticileri katıldı.