Kars’Ta Yatılı Kız Kur’An Kursu’Nun Temeli Diyanet İşleri Başkanı Tarafından Atıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Görmez, Yenişehir Mahallesi’nde İl Müftülüğü tarafından yaptırılan Yatılı Kız Kur’an Kursu’nun temel atma törenine katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Merkez Cami Müezzini Bahçeli Ocak Kur’anı- Kerim okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, serhat şehrinde 3 tane, 4 tane, öyle yatılı hiç şuana kadar bir Kur’an kursunun olmayışının çok büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Bu büyük eksikliği en azından hemen gidermek için böyle bir müessesinin temelinde bulunuyor olmaktan büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık duyduğunu belirten Prof. Dr. Görmez; “Kur’an-ı Kerim bizim her şeyimiz, bizim rehberimiz, bize hakkı, hakikati, adaleti, bizi biz kılan bütün değerlerimizi bize öğreten kitabımız” dedi.

Prof. Dr. Görmez, ‘’Bizim ecdadımız Kur’an saygısıyla taçlandırdı devletin büyüklüğünü. Biz büyüklüğümüzü ve yüceliğimizi rabbimize ve rabbimizin yüce peygamberine ve o peygamberin bütün insanlığa getirdiği o yüce kitaba olan sevgiye, saygıya borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız. Kur’an kurslarımız Cumhuriyet tarihinde çok önem arz eden müesseselerimiz olmuştur. Cumhuriyet kurulduktan hemen sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı kurulduktan hemen sonra merhum ilk Diyanet İşleri Başkanı Rifat Börekçi derhal Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal’e giderek: ‘Paşam büyük bütün illerimizde derhal gelecek nesillere, gelecek kuşaklara yüce Kuranımızı öğretecek kurslar Kürşat etmeliyiz’ demiştir’’ diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 10 Kur’an kursu ile Türkiye çapında yoluna başladığını vurgulayan Görmez; “Daha sonra yanlışlıklar olmuştur. Bunu hepimiz tarihimizi okurken içimiz burkularak okuruz ve üzülürüz. Ancak bir müddet sonra 1940’lı yıllara gelindiğinde derhal bu ne büyük bir hata olduğunu, ne vahim bir hata olduğunu bütün idareciler, yöneticiler görmüş hissetmiş yaşamış ve daha sonra Kur’an eğitimin önü açılarak 40’lı, 50’li yıllardan itibaren bugüne kadar Kur’an kurslarımız sadece Kur’an öğretme merkezleri olmamış aynı zamanda insanı insan kılan yüce değerlerimizi, Kuranın bize getirdiği hakkı, hakikati, adaleti, ahlakı, Kur’an-ı bize getiren yüce peygamberimizin hayatını, ahlakını, iyi bir kul olmayı, iyi bir evlat olmayı, iyi bir eş olmayı, iyi bir komşu olmayı, iyi bir dost ve arkadaş olmayı en güzel bir şekilde öğreten müesseseler olmuştur. Adı Kur’an kursudur ancak içine girin göreceksiniz ki orada sadece Kur’an-ı Kerim değil aynı zamanda çok zengin bir program ile buralarda yetişen çocuklarımızın en azından dinini, imanını seven rabbini seven, peygamberini seven, milletini seven, insan sevgisiyle dolu insanlar olarak yetiştiklerini hepimiz müşahede ederiz’’ diye konuştu.

Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlarının çok önemli çalışmalar yaptığına dikkati çeken Görmez, “Bu kurslarımızın bütün müfredatını, bütün programını yeniden gözden geçirdi. Bütün ders kitaplarını yeniledi, bütün hocalarını yeniledi, bütün hocalarının derslerini, ders kitaplarını yeniledi. Pedagojik formasyona uygun olmayan hiçbir unsur söz konusu değil. Hepsi yerine getirildi. İnşallah bu merkezde Kars’ta serhat şehrimizde geleceğin annelerini, geleceğin nesillerine Kur’an öğreten anneler yetiştiren çok önemli bir merkez olacaktır diye umut ediyorum. Kur’an elbette çok önemli, Kur’an kursları elbette çok önemli ama kız Kur’an kursları daha önemli’’ şeklinde konuştu.

Daha sonra Yatılı Kız Kur’an Kursu’nun temeli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali Ahmet Kara ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş tarafından atıldı.

Törene, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, İl Müftüsü İlyas Gümüş, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve daire müdürleri katıldı.

Kaynak: İHA