Abd Kongre Üyelerinin Bakü Temasları

ABD-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Bill Shuster, "11 Eylül‘den sonra, Azerbaycan, terörle mücadelede Afganistan ve Irak‘ta ABD ile beraberdir" dedi.

ABD Kongre üyeleri, başkent Bakü‘de, Azerbaycan Milli Meclisi‘nde görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Dostluk Grubu Başkanı Bill Shuster, iki ülke arasında iyi ortaklık ilişkilerinin mevcut olduğunu belirterek, Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ziyafet Asgerov ve milletvekilleriyle yaptıkları görüşmelerde bir çok konunun müzakere edildiğini bildirdi. Shuster, "Biz Azerbaycan‘a Irak, Kosova ve Afganistan‘daki faaliyetten dolayı, Avrupa‘nın enerji güvenliğinin temin

olunmasındaki rolünden dolayı teşekkür ediyoruz. Dağlık Karabağ sorununu da konuştuk. Biz sorunun barış yoluyla çözümünden yanayız ve Minsk Grubunun çabalarını destekliyoruz" diye konuştu.

Görüşmelerde ABD Uluslararası Gelişim Ajansı‘nın (USAİD) ve Meclis‘in beraber hayata geçirdiği projenin de müzakere edildiğini söyleyen Shuster, bu projeyle Azerbaycan vatandaşlarının seçtikleri temsilcileri ile görüşmelerinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Shuster, "11 Eylül‘den sonra Azerbaycan, terörle mücadelede Afganistan ve Irak‘ta ABD ile beraberdir. Enerji güvenliği alanında da ortak çıkarlarımız var. Şeffaflık ve demokratik kurumların kurulması, güçlendirilmesi ABD için büyük

önem taşıyor. ABD, bu demokratik kurumların mevcut olduğu ülkelerle ilişki kurmaya çalışıyor. Bunun için zaman gerekiyor" dedi. Shuster; Cekson-Venik düzenlemesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Bill Shuster başkanlığındaki heyet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da kabul edildi. Görüşmede Azerbaycan ile ABD arasında ikili ilişkilerin çeşitli alanları, enerji alanında hayata geçirilen işbirliği ve diğer alanlarda ilişkilerin bugünkü durumu ve perspektifleri ile ilgili müzakereler yapıldı, Azerbaycan‘ın Afganistan‘daki barış kuvvetlerine katılması ve uluslararası terörle mücadelede sunduğu katkıdan bahsedildi.

Kaynak: İHA