Bülent Eczacıbaşı: İş Dünyasında Seçim Telaşı Yok

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, iş dünyasında seçim telaşı yaşanmadığını söyledi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, iş dünyasında seçim telaşı yaşanmadığını söyledi. Seçim sürecinin ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini belirten Eczacıbaşı, "Seçim dönemine girilmiş olma telaşı iş dünyasında yaşanmıyor." dedi. Ekonomik gidişatın olumlu olduğunu, iş hacminin gelişmesinde sorun yaşanmadığını ifade eden Eczacıbaşı, yatırımların seçim sonrasına ertelenmediğini kaydetti.

Bülent Eczacıbaşı, Antalya’da Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD)’nin toplantısına katıldı. Eczacıbaşı, toplantıda yaptığı konuşmada, "Bazı yatırımların seçim sonrasına ertelenmesi gibi bir süreç benim gördüğüm kadarıyla yaşanmıyor. Kuruluşlar yatırımlarını ve çalışmalarını seçim yokmuş gibi devam ettiriliyorlar. Ekonomide o açıdan bir sorun yok." dedi. Ekonomide bu yılki büyüme beklentilerinin de olumlu olduğunu dile getiren Bülent Eczacıbaşı, "İlk yarıdaki hızın ikinci yarıda biraz kesilmesi beklentisi var, seçimle ilgili belki orada bazı etkiler ortaya çıkabilir. Ekonomideki aşırı ısınma ve cari açıktan kaynaklanan bazı kaygılar var. Bu nedenle yılın ikinci yarısında bir miktar düşüş gözlemlenebilir. Ama genelde eğer dışarıdan gelen olumsuz etkiler olmazsa Türkiye olarak çok olumlu bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Ekonomide sürdürülebilirliği sağlamada özel sektörün kritik rolüne inandığını belirten Eczacıbaşı, "Turizmciler olarak pek çok konuda olduğu gibi sürdürülebilirlik alanında da yaptıklarınız ve yapacaklarınız, tüm özel sektör için örnek oluşturacak." dedi. İnsanlık tarihinin çok özel, çok farklı bir dönemine tanıklık edildiğini dile getiren Eczacıbaşı, şunları söyledi: "Tarihte benzeri az görülmüş bir ‘uyanış’ döneminde yaşıyoruz. Artık anlıyoruz ki, insanoğlu kendi kendinin sonunu getirebilir, üstelik bu hiç de uzak bir ihtimal değildir. Yaptığımız her işte ‘sürdürülebilirlik’ ilkesini merkeze koymazsak, sonumuz iyi gözükmüyor."

"KÜLTÜR-SANATIN ÜLKE VE YEREL EKONOMİLERE BÜYÜK KATKILARI OLUYOR"

Ekonomik büyümeyi ve istihdamı sağlayan esas gücü oluşturan iş dünyasının, ulusal ve uluslararası kuruluş ve örgütleriyle, sürdürülebilirlik çalışmalarının ön sıralarında yer aldığını, teknoloji ve inovasyonun kaynağında da özel sektörün bulunduğunu vurgulayan Eczacıbaşı, şunları kaydetti: "Turizm sektörü özel nitelik ve koşullara sahip. Doğal, toplumsal ve tarihsel çevrenin korunmaması durumunda turizmin sürdürülebilmesi mümkün değil. Gelecek kuşaklara içinde yaşayabilecekleri bir dünya bırakmanın yanısıra, günümüzde tüm ülkeler için çok önemli bir gelir ve istihdam merkezi haline gelmiş bulunan turizmi, sürdürülebilir kılmak zorundayız."

Bülent Eczacıbaşı, konuşmasının ardından turizmcilerin sorularını da cevapladı. Turizmde sunulan hizmetlerin daha çok katma değer sağlaması için dünyanın başka yerlerine giden turistleri Türkiye‘ye çekecek yatırımların yapılması gerektiğini vurgulayan Eczacıbaşı, kültür ve sanatın ekonomiye katkısına dikkat çekti. Kültür ve sanatın ekonomiye çok ciddi katkısının olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, "Bu çalışmaları Türkiye‘de yapmak istiyoruz, bu bilinci kamu otoritesi ve kamuoyuna göstermeye çalışıyoruz. Kamunun kültür sanata yaptığı yatırımlar belki biraz görev, gerekirse vazgeçilebilecek harcamalar arasında olan yatırımlar olarak görülüyor. Ancak bu yaklaşım doğru değil. Kültür sanatın ülke ve yerel ekonomilere büyük katkıları oluyor. Bu bilinci artırırsak kültür sanatın gelişmesi daha büyük ivme kazanacak.‘‘ diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın ayrılmasıyla ilgili bir soruya da Eczacıbaşı, şu cevabı verdi: "Bakanlıkların birleştirilmesi gündeme geldiğinde olumlu bakmamıştık. İki bakanın çok sık çelişkiye düşeceğini, iki bakanlığın çalışma tarzının farklı olması gerektiğini düşünmüştük. Bunu dile getirmiş, kötümser beklentiler ortaya konmuştu. Kötümser beklentilerin haklılık bulmadı. Şimdi ayrılması konusunda teorik düşünceler ileri sürülecek. Birleşik olarak faaliyet gösterdiğinde kötümser beklentileri haklı çıkardığını düşünmüyorum. Olumlu çalışmalar yapıldığına şahit oldum."