Edebiyatta 'Latin Rüzgarı' esecek

''Latin Amerika'nın Kesik Damarları/Latin Amerika Edebiyatı Seminerleri''nde, uzak kıtanın ''Büyülü Gerçekçi'' edebiyat akımı, alanında uzman isimler tarafından anlatılacak. 30 Nisan'da başlayacak seminerin ilk dersini, dünyaca ünlü Şilili Yazar Luis Sepulveda verecek.

Edebiyatta 'Latin Rüzgarı' esecek
Can Yayınları ile İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek ''Latin Amerika'nın Kesik Damarları/Latin Amerika Edebiyatı Seminerleri''nde, uzak kıtanın ''Büyülü Gerçekçi'' edebiyat akımı, alanında uzman isimler tarafından anlatılacak. 30 Nisan'da başlayacak seminerin ilk dersini, dünyaca ünlü Şilili Yazar Luis Sepulveda verecek.

Can Yayınları Editörü Yazar Faruk Duman, Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği ''Latin Amerika'nın Kesik Damarları'' seminerini, Can Yayınları'nın 30. yılı etkinlikleri kapsamında desteklediklerini söyledi.

Yayın hayatına başladıkları günden itibaren Latin Amerikalı yazarların eserlerini Türkçe'ye çevirerek bastıklarını ifade eden Duman, bu yazarlar arasında Gabriel Garcia Marquez, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa ve Isabel Allende gibi dünya edebiyatında kabul görmüş isimlerin olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE'DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ'

''Şeker Portakalı'' kitabının basıldığı günden bugüne bir milyonun üzerinde satış yaptıklarını belirten Duman, ''Latin Amerika Edebiyatı, o yıllardan itibaren tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi gördü. Bu, Latin Amerika Edebiyatı'nın bizim edebi geleneğimizle olan yakınlığına da bağlı. Pek çok yazarın belli bir okur kitlesi oluştu. Buna rağmen, Latin Amerika Edebiyatı ile ilgili bugüne kadar kapsamlı bir etkinlik yapılmadı. Biz de bu sebeple böyle bir etkinlik gerçekleştirmek istedik'' dedi.

Duman, Gabriel Garcia Marquez, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa gibi dünya edebiyatında hatırı sayılır yazarlar yerine neden Luis Sepulveda'yı konuşmacı olarak belirlediklerine ilişkin soru üzerine ''Çoğu yazarın buraya gelme şansı yok. Marquez çok yaşlı, Fuentes de öyle. Llosa Nobel'den ötürü çok fazla yoğun. Biz hem dinamik, hem burada bir ders yapabilecek, birtakım mesajlar verebilecek, hem de Latin Amerika Edebiyatı'nın kökenini oluşturan, o bölgenin siyasetini bilen dünyada söyledikleriyle yankı uyandıran bir yazar istedik ve Sepulveda'ya karar verdik'' dedi.

'BÜYÜLÜ GERÇEKÇİ' EDEBİYAT ANLAYIŞI...

7 haftalık bir programda, hiçbir kıta edebiyatını kapsamlı olarak anlatmanın mümkün olmadığına değinen Duman, şunları kaydetti:

''Çünkü orada da son 10 yılda yeni yeni parlamaya başlayan yazarlar ve edebi akımlar var. Marquez, Llosa, Fuantes gibi yazarların bizde oluşturduğu 'büyülü gerçekçi' edebiyat anlayışı aslında orada yavaş yavaş bitiyor. Gençler daha çeşitli, daha katı edebiyat yapmaya başlıyor. Onlara günü gününe yetişmek, onları değerlendirip burada anlatmak mümkün değil ama bugüne kadar Türkiye'de oluşan Latin Amerika Edebiyatı ve 'büyülü gerçekçi' edebiyat geleneği programda mümkün olduğunca verilecek. Latin Amerika Edebiyatı'nın tümünü kapsamak mümkün olmayacağı için, zaten mümkün olduğu kadar belli bir yazar üzerinden belli bir tür gözetilsin istedik. Marquez üstünden roman, yani roman aslında ama özelde Marquez üzerine bir konuşma. Borgues ağırlıklı bir Latin Amerika öykücülüğü gibi. Böyle bakınca aslında belli noktalara derinlemesine girmiş oluyoruz. Bu da herhalde beklentiyi karşılayacaktır.''

İLK DERSİ ŞİLİLİ YAZAR SEPULVEDA VERECEK

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Eğitim Direktörlüğü Sanatsal Projeler Uzmanı Defne Yasak da, ''Latin Amerika'nın Kesik Damarları/Latin Amerika Edebiyatı Seminerleri'' ile her ay düzenledikleri ''Edebiyat Okulu'' etkinliklerinin 5'incisini gerçekleştireceklerini söyledi.

Program için 8 aydır çalıştıklarını ifade eden Yasak, seminer süresini 7 hafta olarak belirlediklerini ve ilk dersi de 30 Nisan'da Latin Amerika Edebiyatı'nın dünyaca ünlü Şilili Yazarı Luis Sepulveda'nın vereceğini belirtti.

Yasak, etkinlikte, Adnan Özer'in Luis Sepulveda ile Latin Amerika Edebiyatı üzerine bir söyleşi gerçekleştireceğini, Murat Belge'nin Gabriel Garcia Marquez'i, Semih Gümüş'ün Jorge Luis Borges'ten hareketle Latin Amerika öykücülüğünü, Münir Göle'nin Türkçe'ye çevrilmemiş Latin yazarlardan yola çıkarak Latin Amerika coğrafyasını, Cevat Çapan ve Olcay Öztunalı'nın Latin Amerika şiir sanatını ve Cemal Bali Akal'ın Latin Amerika'nın tarih ve edebiyatını konu alan seminerler vereceğini anlattı.

Programa katılımın herkese açık olduğunu vurgulayan Yasak, seminerlerin Bilgi Üniversitesi'nin Eyüp'teki Santral Kampüs'ünde gerçekleştirileceğini söyledi.

YEDİ HAFTA SÜRECEK

Seminerlerin 7 hafta boyunca her cumartesi günü yapılacağını ve katılım bedelinin 420 TL olduğunu belirten Yasak, İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunlarına, çalışanlarına ve öğrencilerine yüzde 50, diğer öğrenci ve öğretmenlere yüzde 40 indirim yapılacağını kaydetti.

Programa katılmak isteyenlerin Bilgi Üniversitesi Bilgi Eğitim Departmanı'ndan kayıt işlemlerini yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Yasak, ''Bu program bir edebiyat programı olarak görünse de program değerli konuşmacıların katkılarıyla, katılımcıların edebiyatla birlikte tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji gibi birçok alanda bilgi sahibi olmalarını sağlayacak. Programın sonunda katılımcı belgesi de verilecek'' dedi.

SEMİNER PROGRAMI

30 Nisan'da başlayacak seminer programının ilk dersini ''Latin Amerika Edebiyatı Üzerine'' başlığıyla Luis Sepulveda verecek, ayrıca Adnan Özer, Luis Sepulveda ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

7 Mayıs'ta Murat Belge ''Gabriel Garcia Marquez''in edebiyatı, 14 Mayıs'ta Semih Gümüş ''Boges'ten Hareketle Latin Amerika Edebiyatında Öykü'', 21 Mayıs'ta Ahmet Cemal ''Octovio Paz'dan Hareketle Latin Amerika Deneme Sanatı'', 28 Mayıs'ta Münir Göle ''Geniş Geniş Latin Amerika-Çevrilmemiş Yazarlar ve Coğrafya'', 4 Haziran'da Cevat Çapan ve Olcay Öztunalı ''Latin Amerika Şiir Sanatı'', 11 Haziran'da Cemal Bali Akal ''Latin Amerika'nın Benzersizliği: Tarih ve Edebiyat'' konularında seminer verecek.

Seminerin kapanışında Pablo Neruda'nın hayatını anlatan ''Postacı'' filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA