Yeşiloba Şehitliği Müzesi Ve Kütüphanesi Açıldı

Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi‘nin işbirliğiyle yeniden dizayn edilen Yeşiloba Şehitliği Müzesi ve Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Yeşiloba Şehitliği Müzesi Ve Kütüphanesi Açıldı
Açılışa, Adana Valisi İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından konuşan Vali İlhan Atış, Anadolu‘da yaşayan insanların savaşlar yüzünden çok büyük acılar çektiğine dikkat çekerek, "Bizler Anadolu‘da Ermeniler ile kardeşlik içinde yaşarken onların kalplerine, beyinlerine, yüreklerine giren düşmanlarımız, maalesef onların bize silah çekmesini sağlamışlardır. Aslında kendi devletlerine silah çekmeleri sonucunda da ülkemizde, karşılıklı söylenen acı dolu anlar yaşanmıştır" dedi.

"Bu müze aslında ibretliktir" diyen Atış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada diyoruz ki, bir daha düşmanların sözüne kanıp kardeşler birbirlerini vurmaya kalkışmayın. Kimse içinde yaşadığı devlete ihanet etmesin. Yoksa böyle çok müzeler kurulur. Umuyorum ki, burası gezildikçe, herkes kendine düşen dersi alacaktır."

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise açılışı yapılan mekanın, tarihte çok önemli yeri olduğunu vurguladı. Valiliğin başlattığı, Büyükşehir Belediyesi‘nin katkı verdiği bu mekanın tarihdeki kahramanlıkların anlatılmasının yanısıra, öğrencilerin de yararlanabileceği çok önemli bir kaynak olduğunu söyleyen Aldırmaz, "Çocuklarımız atalarımızın gördüğü mezalimi öğrenecek. Bu açıdan çok önemli" dedi. Bunun gibi 4 ayrı müze daha açıldığını anlatan Başkan Vekili Aldırmaz, "Bu mekanlara gitmek isteyen öğrencilerimize otobüs tahsis edeceğiz. Öğrencilerimizin tarihimizle bütünleşmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ayrıca, burada 1920 yılından beri Adana‘da yayınlanan yerel gazetelerin tamamının arşivini oluşturduk. Öğrencilerimiz bundan yararlanabilecek. Çocuklarımız tarihin kötü olumsuzluklarından ders alacaklarını düşünüyorum. Burada Ermeni çetelerinin katlettiği Türklerin anısını yaşatıyoruz, canlandırıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Vali Atış, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve beraberindekiler Yeşiloba Şehitliği Müzesi ve Kütüphanesini gezdiler.

Asıl katliamın yapıldığı bina, o zamanki yangın izleri bile orjinali gibi bırakılarak restore edilerek ziyarete açıldı. Ayrıca müzede, 100 adet minyatür heykel vasıtasıyla, Adana‘daki kurtuluş mücadelesi anlatılıyor. Müze için, yaklaşık 900 bin lira harcandı.

Kaynak: İHA