Başbakan Erdoğan, Liste Dışı Kalan Milletvekilleri İle Yemekte Biraraya Geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 haziran seçimlerinde aday olmayan milletvekilleri ile akşam yemeğinde biraraya geldi.

AK Parti Genel Merkezi‘ndeki yemek saat 22.00‘da başladı. Seçimlerde liste dışı kalan ya da kendi isteği ile adaylık başvurusunda bulunmayan 187 milletvekili Başbakan Erdoğan‘ın davetiyle AK Parti Genel Merkezi‘ne geldi. Vekillere yemekte çorba, Fransız mutfağından Beef Stragonof, imam bayıldı, ve tatlı olarak da baklava ikram edildi.

Yemeğe gelişlerinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan milletvekillerinin tümü, aday olmadıkları için bir kırgınlık yaşamadıklarını vurguladılar.

AKParti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Başbakan Erdoğan‘ın listeye giremeyenlerin de seçim sürecinde parti için çalışması yönünde yaptığı çağrının hatırlatılması ve katkı verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, "Parti bizim. Aidiyetimiz var, mensubiyetimiz var. Dolayısıyla AK Partili olmaktan her zaman gurur, şeref duyuyoruz. Elbette ki bize düşen görev varsa, ülkemiz adına, partimiz adına gerekli katkıyı sağlayacağız" dedi. Bir kırgınlık yaşayıp yaşamadığının sorulması üzerine ise Kaya, "Yok, hayır.

Ben 4 dönem parlamentoda oldum. Olunca sevinen, olmayınca üzülen bir milletvekili olmadık" dedi. Neden böyle bir kararın alınmış olabileceğine yönelik bir soruya ise Kaya, "Bu işin iç dinamiğine bağlı. Tabandan gelenler var, teşkilatlardan gelenler var. Onların önünün açılması lazım. Ama tabii bunun ciddi bir adalet duygusu içinde yapılması lazım. Çalışanın da hakkının teslim edilmesi gerekir. Tabandan gelenlere de mutlaka öncelik verilmeli ama onunla birlikte şüphesiz ki çalışanlar, tabanla bütün olanları

da korumak ve kollamak da gerekir. Ama olunmadığı zaman da üzülmemek lazım" yanıtını verdi.

"MAHKEME KADIYA MÜLK OLMAMIŞ"

Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu da AK Parti‘ye seçim sürecinde katkı vereceğini beirterek, "Biz davanın adamlarıyız, insanlarıyız. Biz de ilimizde üzerimize düşen ne görev varsa yapacağız. Bu bir bayrak yarışıdır. Mahkeme kadıya mülk olmamış. Buralar elbette gelip geçici yerler. Küsmece, darılmaca olması mümkün değil, olamaz da zaten. O bakımdan bize düşen ne varsa, gerek ilimizde gerekse genel merkez bazında biz her zaman için bu davanın askeri olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu da bunun bir veda yemeği olup olmadığığının sorulması üzerine, "Hayır efendim, niye veda olsun. Biz AK Partiliyiz. Partimizin her zaman emrindeyiz. Milletvekilliği geçici bir makamdır. Halka hizmet etmek için illa milletvekili olmaya gerek yoktur. Biz halka hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi. Kırgın olmadığını da vurgulayan Arzu, yeni adayları destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Batman Milletvekili Ahmet İnal da bunun bir görev değişimi olduğunu belirterek, "Asla kırgın, dargın değiliz. Zaten kırgın olsaydık bugün burada olmazdık. Dün de seçim bölegemizdeydik, aday tanıtımına katıldık. Her zaman onların yanında olacağız. Bu bir bayrak, nöbet değişimidir. Biraz da dinlenerek belki bir dahaki döneme arkadaşlarımız hazırlanırlar" dedi.

"DİĞER PARTİLER, TÜRKİYE‘YE FELAKET GETİRİR"

Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ise partiye vedanın söz konusu olmayacağını belirterek, "Milletvekilliğine bir dönem ara verdik, hizmete devam edeceğiz. Siyasete AK Parti‘de devam edeceğiz. AK Parti‘ye Türkiye‘nin ihtiyacı var. Mevcut, AK Parti‘ye alternatif gibi görünen partiler Türkiye‘ye felaket getirir. Onun için hiçbir zaman veda yok" dedi.

Neden böyle bir karar alınmış olabileceğinin sorulması üzerine ise Doğan, "Önümüzdeki dönem partide bir tıkanma olacaktı. Tüzüğümüzde 3 dönem gibi bir süre söz konusu. 3-4 dönem olanlar büyük çoğunlukla bekletildiler. Biz olayı öyle algılıyoruz" dedi. Doğan, mevcut vekillerden bazılarının, özellikle de genç olanların, bir dönem sonra tekrar aday olacaklarına inandığını da söyledi.

"MİLLETVEKİLLİĞİ MESLEK DEĞİLDİR"

İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da bunun bir partiye veda yemeği olmadığını ifade ederek, "Ben partinin kurucularından biriyim. Benim bu vasfım ölene kadar devam edecek. Partimizin başarısı için hepimiz el birliği ile çalışacağız. Ama milletvekilliğinde bir dönemin kapanışıdır. Zaten milletvekilliği de bir meslek falan değildir. Belli bir dönem için bir hizmet şeklidir" dedi. Büyükkaya ayrıca, sonraki dönemde aday olmak gibi bir düşüncesi olmadığını da belirterek, iş hayatına döneceğini

kaydetti.

İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise bunun bir veda yemeği değil, başlangıç yemeği olduğunu belirterek, "Yeni bir dönemin başlangıcı bizim için. İnşallah hayırlı olur" dedi. Kırgın olup olmadığının sorulması üzerine ise Ayva, "Hayır, bilakis teşekkür ediyorum. Çünkü şu anda aday arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyorlar, biz zaman zaman böyle programlara iştirak ediyoruz. Bundan sonraki dönemde yapılacak işleri düşününce teşekkür anlamında keşke biz de yemek ısmarlasak Sayın Başbakan‘a" dedi. Bir

milletvekilinin neden liste dışı kaldığının sorulması üzerine de Ayva, "Olması gereken bir şey, çünkü teşkilat bir daha nasıl ayakta durur, herkes aynen tekrar tekrar gelecekse? Yeni insanların gelebilmesi için yolun açılması lazım. Hep biz çalışacak değiliz ya; bir de başka arkadaşlarımız çalışsın, iş bölümü yani" şeklinde konuştu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan da AK Parti‘nin kurucularından biri olduğunu belirterek, "Bizim şarkımız 2002‘de başladı, bu şarkı bitmeyecek. Yani ‘bu şarkı burada bitmez‘ diye boşuna söylemedik. Bir şarkıyı söylemek için illa milletvekili olmak gerekmez. Dava hepimizin davası. Bir veda değil, bir başlangıçtır diye görüyorum" dedi. Mercan, kırgın olup olmadığının sorulması üzerine ise, "Hayır. Allah‘ın takdirinin ötesinde hiçbirşey olmaz. Hiçbir burukluk,

kırgınlık yok" yanıtını verdi.

TÜZMEN: "UÇUŞA DAHA FAZLA ZAMAN AYIRACAĞIM"

Eski Devlet Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, bu akşam yemeğinin çok güzel bir davranış olduğunu belirterek, "Meclisin içerisinde bu kadar sene hizmet eden yaklaşık 167 arkadaşımızın artık milletvekili olmayacaklarını bile bile Sayın Başbakanımız tarafından yemeğe çağrılmaları, yine aynı şekilde dostluğun, kardeşliğin, hizmetin devam ettiğini, sürecin bu şekilde anlaşılması bence olgun bir davranış. Ben böyle bir davranışın herkes için faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Son listelerde yer almadıklarını öğrendikleri zaman aralarında üzüntü duyanlar, kırılanların olabileceğini ifade eden Tüzmen, "Onların hepsini toparlamak güç kazanmak anlamına gelir. Ben doğrusu bütün diğer arkadaşlar gibi bu yemekte yer almam gerektiğini düşündüm ve geldim" dedi.

Siyasete devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Tüzmen, "Ben MKYK üyesiyim. Bu görevim devam edecek. Siyasetin aslında içindesiniz her zaman; siyasetin içine bir şekilde girilir ama dışına çıkamazsınız. Dolayısıyla içerisinde yer almaya ve elimden geldiği kadar katkı sağlamaya devam edeceğim" dedi.

Kendisine ve sevdiklerine biraz daha vakit ayıracağınıda belirten Tüzmen, "Biraz da yaşam mücadelesine girmem gerekiyor. Teklifler geliyor şimdi sağdan soldan. Güzel teklifler de geliyor bunu da değerlendireceğim" dedi. Tüzmen ayrıca, birçok not tuttuğunu da belirterek, "O notlardan şimdi kaç tane kitap çıkar. Saddam‘ın son döneminden itibaren Türkiye‘de yapılanlarla ilgili hakikaten güzel bir tarihi belge hazırlama imkanı var" dedi. Gelecek hafta Pilotlar Günü‘nün yaşanacağını belirten Tüzmen, "Orada bir

uçuş gerçekleştiririz. Aranızda isteyenler varsa sizleri de uçurabilirim. Biraz uçuşa daha fazla vakit ayıracağız" dedi. Denizin de kendisi için vazgeçilmez olduğunu belirten Tüzmen, "Havaya da çıkacağız, karada da hızlı gideceğiz, denizde de yine devam edeceğiz. Bütün arkadaşlarımızın bence böylesine etkinlikleri olması lazım ki, böylesine görev değişiklikleri sonrası herhangi bir sıkıntı olmasın" dedi.

Yemekte kendilerine Fransız mutfağından yemeklerin sunulacağının belirtilmesi üzerine Tüzmen, "Karnım da iyi acıktı. bir an evvel başlasak iyi olur. Ben aç kaldım mı biliyorsunuz ortam gerginleşir. Ben Fransız menüsünü çok severim" dedi. Bir gazetecinin, "Fransız yemeklerine Fransız değilsiniz‘ sözleri üzerine de Tüzmen, "Ben Japon yemekleriyle daha alakalıyım" dedi.

İstanbul Milletvekili Güldal Akşit de aday gösterilmediği için kırgın olmadığını belirterek, "Patinin kurucularındanım. Partiden kopmam mümkün değil benim. Ev sahibiyim yani. Dolayısıyla bize nerde görev tevdi edilirse biz de orda görev yaparız" dedi.

Öte yandan, milletvekili aday listesinin dışında kalan tek bakan olan Selma Aliye Kavaf yemeğe katılmadı.

Kaynak: İHA