X-Ray Cihazından Girilebilen Fuarda Dev-Lis‘in Provokasyonu Tartışılıyor

YGS‘deki şifre iddiaları üniversite adaylarının tepkisine sebep olurken ülke genelinde liselilerin sürdürdüğü, özellikle Dev-Lis, Tüm Gençlik Birliği (TGB), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) gibi oluşumların desteklediği eylemler dikkat çekiyor.

YGS‘deki şifre iddiaları üniversite adaylarının tepkisine sebep olurken ülke genelinde liselilerin sürdürdüğü, özellikle Dev-Lis, Tüm Gençlik Birliği (TGB), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) gibi oluşumların desteklediği eylemler dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay‘ın 16. İzmir Kitap Fuarı‘nı ziyareti sırasında fuarın içine kadar pankart ve dövizler sokmayı başaran 10 kişilik grup, Günay fuardan ayrılırken de slogan atarak eylem yaptı. Fuarın açılışında Ergenekon sanıklarına düzülen methiyeler, 10 kişilik grubun Bakan Günay‘ın ziyareti sırasında fuara nasıl girdiği, ellerindeki döviz ve pankartları kapıdaki x-ray cihazından nasıl soktuğu soruları ise cevapsız kaldı. Fuara giren herkesin üstü tek tek aranırken, bütün çantaların içi kontrol edilirken oldukça büyük döviz ve pankartların içeriye nasıl sokulduğu belli değil.

Üniversite adaylarının YGS ile ilgili endişelerinin kullanılmak ve gençlerin sokağa çekilmek istendiğini ifade eden uzmanlar, aileleri ve liselileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Üniversite öğrencilerini sokağa dökemeyen karanlık odakların, özellikle şifre iddialarını kullanarak liseli gençleri sokağa çekmeye çalıştığı dikkatlerden kaçmıyor. Bunun son örneği İzmir‘de yaşandı. Bakan Ertuğrul Günay, 16. İzmir Kitap Fuarı‘nı dolaştıktan sonra çıkış kapısına yöneldiğinde, aralarında Dev-Lis, TKP, TGB ve HKP‘lilerin bulunduğu yaklaşık 10 kişilik grup slogan atmaya başladı. Şifre iddialarıyla ilgili çeşitli dövizler açan grup, Bakan Günay‘ın Kültürpark‘tan ayrılmasının ardından fuarın girişi önünde basın açıklaması yaptı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, eyleme karışan kişilerin kimlik tespitinin yapıldığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

CEVAPSIZ KALAN SORULAR

İzmir Uluslararası Fuar Alanı‘nın da bulunduğu Kültürpark‘ın güvenliği, CHP‘li İzmir Büyükşehir Belediyesi‘ne ait İZFAŞ tarafından yürütülüyor. İZFAŞ‘in özel güvenlik görevlileri, İzmir Kitap Fuarı‘na giren herkesi hem x-ray cihazından geçirdi, üzerlerini ve a çantalarını aradı. Buna rağmen Dev-Lis ve diğer grupların Bakan Günay‘ı protesto ederken kullandığı pankart ve dövizlerin içeriye nasıl sokulduğu sorusu cevapsız. İZFAŞ yetkilileri, fuara giren kişilerin sadece x-ray cihazından geçirildiğini, çantalarının aranmadığını savunurken birçok kişi ise herkesin çantasının dahi tek tek arandığına şahit oldu.

FUARIN AÇILIŞI, ERGENEKON SANIKLARINA DESTEK TOPLANTISINA DÖNMÜŞTÜ

Bakan Ertuğrul Günay‘ı protesto edenlere, sivil polisler müdahale etmek istedi. Bu sırada polisleri engelleyen bir kişi dikkat çekti. Bu kişinin, HKP İzmir il yöneticilerinden Z.O. olduğu ileri sürüldü. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 16. İzmir Kitap Fuarı‘nın açılış töreni, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan gazeteci yazarlara destek toplantısına dönüşmüştü. Dün (17 Nisan) yapılan açılış törenine, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu‘nun sözleri damga vurdu. Bursa Kitap Fuarı‘ndan sonra gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener‘in tutuklandığını söyleyen Celal, "Bunu izleyen günlerde devlet, basılmamış kitapların ve bilgisayarların peşine düştü. İtaki Yayınevi basıldı. Dün aldığımız bilgiye göre daha birçok yayınevi de basılmış." demişti. Kavukçuoğlu da, "Bu tür kitap şenliklerinde aramızda olmalarını çok arzu ettiğimiz fakat maalesef olamayan Mustafa Balbay, Ahmet Şık, Nedim Şener gibi dostlarımızı da anıyoruz. Neredelerse kendilerine dayanışma duygularımızı gönderiyoruz." demişti. Fuarın onur konuğu Refik Durbaş ise, "Acı çekmeyi İzmir‘de öğrendim. Şimdi de acı çekiyorum. Balbay kardeşim gibi. O iki yıldır hapisteyse ben de hapisteyim. 45 gündür hücredeyse bende hücredeyim." şeklinde konuşmuştu.