Cep Telefonu İle Hastalık Teşhisi Nasıl Konur?

Çocuklarda görülen değişik nöbetlerin cep telefonu kamerasına çekilip doktora gösterilmesi halinde daha sağlıklı teşhis konulabiliceği bildirildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Çocuklarda, epilepsi nöbeti, katılma nöbeti, migren nöbeti gibi değişik tip nöbetler görülmektedir. Bunların hepsinin adı nöbet olmasına rağmen tedavileri tamamiyle farklıdır. Elbette tedaviye başlamadan önce teşhisin doğru konulması yani nöbet tipinin belirlenmesi gerekir. Teşhis için en iyi yollardan biri çocuğun doktorun yanında nöbet geçirmesidir. Diğer bir deyişle

doktorun nöbete şahit olmasıdır. Ama ne yazık ki bu çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Bu durumda çocuğun nöbetini gören kişi, çoğunlukla anne veya baba, nöbeti doktora tarif etmeye çalışmaktadır. Sözle nöbet tarifi çoğu kez başarılı olamamaktadır. Bu durumda doktor ileri tetkiklere başvurmak durumunda kalabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"İşin pratik çözümü nedir?" diye soran ve bunun cevabını da veren Prof. Dr. Yakıncı, "Ülkemizde her evde en az bir veya daha fazla cep telefonu olduğuna göre bundan yararlanabiliriz. Nöbet geçiren çocuğu hangi saatte olursa olsun kolaylıkla cep telefonuyla videoya kayıt yapabiliriz. Bu kayıtları çocuğumuzun doktoruna gösterdiğimizde nöbetin tipini anlamak için sarf edilecek emek, zaman ve para azalacaktır" önerisinde bulundu.

Kaynak: İHA