Imf-Dünya Bankası Bahar Toplantıları

Washington‘da gerçekleştirilen IMF ve Dünya Bankası bahar toplantılarının dünkü bölümünde son aylarda Arap aleminde yönetimlerine karşı düzenlenen isyan hareketleri ele alındı.

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, panelde yaptığı konuşmada, makro ekonomik politikalara vurgu yaparak, uluslararası toplumun da, Arap dünyasındaki olaylardan sorumlu olduğunu belirtti.

Tunus Merkez Bankası Başkanı Mustafa Nebli ise, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesindeki halk hareketlerinde birçok faktörün etkili olduğunu, ancak bu ülkelerin içinden geçtikleri bu zorlu dönemleri atlatacağını umduğunu söyledi.

Nebli, "Bu dönemi atlatmak hiç de kolay değil. Umarız, kaynakların daha iyi kullanımı için ihtiyaç duyulan sorumluluğu hep birlikte yüklenerek bu dönemi aşarız" diye konuştu.

Mısırlı internet aktivisti Wail Ghonim ise, "Mısır gibi bir ülkede, Hüsnü Mübarek ve şirketinin, komisyon olarak milyarlarca dolar alırken, diğer taraftan da, uluslararası organizasyonlardan borç para almasını anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Google‘ın pazarlama sorumlusu olarak görev yapan Ghonim, Mısırlı yetkililer tarafından tutuklanmasının ardından, Mısır devriminin simgelerinden biri haline gelmişti.

Uluslararası teşkilatlara artan borç yükünün yeni Arap hükümetleri tarafından dengeleneceğini belirten Kahn, bölgenin bu yıl 40 milyar dolara ihtiyaç duyacağı tahmininde bulundu.

Kahn, IMF‘nin bu konuda boşluğu doldurabileceğini ancak herhangi bir baskısı olmadığını ifade etti. Kahn, "Makro ekonomik istikrar olmazsa, sosyal ayaklanmalar olur, sosyal ayaklanmaların ardından da siyasi bir ayaklanma dalgası başlar" ifadelerini kullandı.

Kahn ayrıca, "Bizim rolümüz, hiçbir şeklide, herşeyin büyük organizatörü olmak değil, yeniden büyümenizi ve istikrara kavuşmanızı sağlayamaya yardımcı olmaktar. Elimizden geleni yapacağız, fakat bu bir diyalog içinde olmalı" dedi.

Kaynak: İHA