G-20‘De Uzlaşma Washıngton (A.A) -

G-20 ülkeleri, 2007-2009 finansal krizinin tekrarını önlemeye dönük planın parçası olarak, ülkelerin ekonomi politikalarının, küresel ekonomiye getirdiği potansiyel riskleri ölçecek bir ‘‘çerçeve‘‘ üzerinde anlaşmaya vardı.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, G-20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı, ABD‘nin başkenti Washington‘da yapıldı. Toplantıda Türkiye‘yi, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan temsil etti. 

Toplantı sürerken, dışarıda da IMF‘yi protesto eden göstericiler her yıl olduğu gibi caddelerdeki yerlerini aldı. 

Tüm gün süren toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisine göre G-20 ülkeleri, 2007-2009 finansal krizinin tekrarını önlemeye dönük planın parçası olarak ülkelerin ekonomi politikalarının, küresel ekonomiye getirdiği potansiyel riskleri ölçecek bir ‘‘çerçeve‘‘ üzerinde anlaşma sağladı.

Buna göre, politikaları küresel istikrara tehdit oluşturan ülkeleri tanımlamak için bir tarama süreci prosedürü izlenecek. Bu kapsamda, G-20 ülkelerinin tamamı, daha önceden üzerinde uzlaşılan parametreler temelinde ekonomilerinin ‘‘sağlığı‘‘ konusunda testlerden geçecek.

Ayrıntılara bakıldığında, iki aşamadan oluşacak tarama sürecinin birinci bölümünde, tüm G-20 ülkeleri, ‘‘kamu borcu ve bütçe açığı, özel tasarruflar ve özel kesim borçluluğu‘‘ ile ‘‘dış dengeyi teşkil eden ticaret dengesi, net sermaye girişleri ve transferler‘‘ olmak üzere iki tür gösterge üzerinden dört farklı yaklaşımla incelenecek. Birinci aşamanın ardından, belirlenen dört yaklaşımdan en az ikisinde ısrarlı şekilde büyük dengesizlikler gösteren ülkeler, ikinci kez daha derin bir analize tabi tutulacak. Burada da bu dengesizliklerin nedeni ortaya çıkarılmaya çalışılacak. 

Diğer bir deyişle, IMF, ülkelerin borç düzeyleri, bütçe açıkları ve ticaret dengelerine bakarak, politikalarının küresel ekonomiyi riske atıp atmadığının ve bu politikaların değişip değişmemesi gerektiğinin tespitini yapacak.

Bu tarama süreciyle, ‘‘güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi‘‘ sağlamaya yönelik 2011 Eylem Planı‘nı biçimlendirecek düzeltici ve koruyucu önlemler, Fransa‘nın Cannes kentinde düzenlenecek zirvede liderler tarafından tartışılacak.

G-20‘nin toplam üretiminin yüzde 5 veya daha fazlasına tekabül eden 7 ülkenin otomatik olarak 2. aşamaya geçeceği kaydediliyor. Bu ülkelerin Çin, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya ve Hindistan olacağı belirtiliyor.

Bunun yanında, bu sistemin bağlayıcı olmadığı, ancak ülkeleri politikalarını gönüllü olarak değiştirmeye ikna etmek için grup baskısı oluşturmanın amaçlandığı ifade ediliyor.

Toplantının sonuç bildirgesiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında da G-20 Dönem Başkanı Fransa‘nın Maliye Bakanı Christine Lagarde, anlaşmayı, gelecekteki finansal krizleri önlemek ve küresel ekonomiyi yeniden canlandırmak için ivmeyi devam ettirecek önemli bir başarı olarak tanımladı.

Kaynak: AA