Bakan Eroğlu‘ndan 15 Günde Devr-İ Alem

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1-14 Nisan 2011 tarihleri arasında İzmir, Aydın, Denizli, Afyonkarahisar, Şanlıurfa, Mürşitpınar Kapısı, Suruç, (Halep-Süleyman Şah Türbesi), Adıyaman, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Afyonkarahisar, Burdur ve Antalya illerini ziyaret ederek, yaklaşık 6 bin 500 kilometre yol kat etti.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 15 günde 13 ili ziyaretine ilişkin olarak, "Aziz Milletimize hizmet etmek için çalışıyoruz. Oturduğumuz yerden talimat vererek değil, meseleleri bizzat yerinde görerek değerlendirip çözümler üretiyoruz. İcraat yapmak için karış karış geziyoruz" dedi.

1 Nisan 2011 tarihinde İzmir‘İ ziyaret ederek program serisini başlatan Eroğlu, 2 Nisan tarihinde Ödemiş ilçesine geçerek 15 bin 800 dekar alanı suya kavuşturacak olan Aktaş Barajı‘nın temelini attı. 3 Nisan tarihinde de Denizli ve Aydın için hayati öneme sahip 2 projenin temelini atan Eroğlu, ilk olarak Aydın şehir merkezi ile 30 yerleşim biriminin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Aydın İçmesuyu Ana İsale Hattı ve Pompa İstasyonu‘nun temelini attı. Eroğlu, daha sonra Denizli Akbaş

Barajı‘nın temel atma merasimine iştirak etti.

Bakan Eroğlu, 6-7 Nisan 2011 tarihinde ise Şanlıurfa ve Adıyaman illerini ziyaret etti. İlk olarak Şanlıurfa‘da bakanlık çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendiren Eroğlu, daha sonra Mürşitpınar sınır kapısında incelemeler yaptı. Suruç ilçesine geçerek toplam 572 bin alanı sulayacak olan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal ve Sol Sahil Ana Kanal İnşaatlarının ve 17 bin 180 metre uzunluğundaki dev Suruç Tünelinin temelini atan Eroğlu, programın ardından Suriye‘de bulunan Süleymanşah

Türbesi‘ni ziyaret ederek, burada Türkiye tarafından yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 8 Nisan 2011 tarihinde ise Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri illerini ziyaret etti. Kırşehir‘deki Kent Ormanı‘na ilk fidanı diken ve dershane ile yurt binasının temelini atan Eroğlu, Kırşehir‘den sonra Nevşehir‘e ve oradan da Kayseri‘ye geçti.

Kayseri‘de, 9 Nisan 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün katılımıyla gerçekleştirilen toplu temel atma merasimi ile 9‘u Kayseri‘de, 1‘i Yozgat‘ta olmak üzere 10 tesisin temeli atıldı. Bakan Eroğlu, 12-13 Nisan 2011 tarihlerinde ise Afyonkarahisar ve Burdur‘u ziyaret ederek yatırımları yerinde inceledi. Burdur‘da 50 bin 6 dekarlık araziyi sulayacak Karaçal sulamasının temeli atıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 14 Nisan‘da Antalya Gazipaşa Gökçeler Barajı, Dim Barajı Sulaması ile Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması‘nın toplu temel atma merasimine katıldı. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu böylece 1 Nisan 2011 tarihinden bugüne kadar bakanlığı tarafından inşa edilecek olan 20 dev tesisin temelini atmış oldu.

TEMELİ ATILAN TESİSLER

Bakan Eroğlu‘nun katılımıyla temeli atılan tesisler ise şunlar:

"İzmir Ödemiş Aktaş Barajı, Aydın İçmesuyu Ana İsale Hattı ve Pompa İstasyonu, Denizli Akbaş Barajı, Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal, Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanal, Suruç Tüneli, Kayseri Yamula Barajı Dadağı Tüneli, Kayseri Sarıoğlan Sulaması, Kayseri Felahiye Kayapınar Göleti, Kayseri Pınarbaşı Karamanlı Göleti, Kayseri Sarız Sulaması Yenileme, Kayseri Pınarbaşı Altıkesek Sulaması İkmali 3. Kısım, Kayseri Özvatan Taşkın Koruma Tesisi, Kayseri Bünyan

Kahveci Köyü Taşkın Koruma Tesisi, Kayseri Pınarbaşı Ayvacık Köyü Taşkın Koruma Tesisi, Yozgat Aşağısekili Sulaması, Burdur Karaçal Barajı Sulaması, Antalya Gazipaşa Gökçeler Barajı, Antalya Dim Barajı Sulaması, Antalya Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması."

600 milyon TL‘ye mal olacak 20 tesis tamamlandığında; 934 bin dekar tarım arazisi sulanacağı, Aydın il merkezi ile 30 yerleşim biriminin 2050 yılına, Denizli il merkezinin ise 2060 yılına kadar içme suyu probleminin çözüleceği, Kayseri ilinde 1 ilçe ile 2 köyün taşkından korunacağı belirtildi.

Kaynak: İHA