Hayatını Kaybeden Gazetecilerin Filmi: Gerçek İçin Ölmek

Yunan gazeteci Nikos Megrelis‘in savaş ve çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybeden gazetecilerin hikayeleri ile çalışma koşullarını anlatan "Gerçek için ölmek" adlı belgesel filme ilişkin düzenlenen basın toplantısına İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena‘na katıldı.

Yunan gazeteci Nikos Megrelis‘in savaş ve çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybeden gazetecilerin hikayeleri ile çalışma koşullarını anlatan "Gerçek için ölmek" adlı belgesel filme ilişkin düzenlenen basın toplantısına İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena‘na katıldı. Atina‘daki sinemalarda gösterimi devam eden 75 dakikalık belgesel film, Vietnam savaşından bu tarafa savaş kavramının nasıl ve neden değiştiği ile gerçeğin bilinmesi peşinde koşturan gazetecilerin niçin hedef alındıkları gibi sorulara cevap bulmaya odaklanıyor.

"Gerçek için ölmek" filmini hazırlayan Yunan gazeteci Nikos Megrelis ile filmde anılarının önemli yer tuttuğu tecrübeli İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena, Atina Yabancı Basın Derneği‘nde bir basın toplantısı düzenledi. Uluslararası gazetecilerin hayatını konu alan filme ilişkin Nikos Megrelis, "Gerçek için ölmek" belgesel filminin amacını şöyle anlattı: "Rakam ve soğuk istatistiki bilgilerin ötesine geçerek televizyon ve gazetelerimize görüntü, resim ve haber geçmeye çalışırken ölen gazetecilerin tarihini anlatmayı hedefliyor." Filmin gazetecilerin ölümüne neden olanların cezalandırılmadıklarına dikkat çektiğini anlatan Megrelis, bu konuda devam eden suskunluğu kırmak istediklerini vurguladı.

2005 yılında Iraklı silahlı bir grubun elinde 1 ay rehin kaldıktan sonra bir operasyonla kurtarılan İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena ise Irak‘ta yaşadıklarını anlattı. Filmde kendisinin görüşlerine de yer verildiğini belirten Sgrena, gazetecilerin zor şartlarda çalışmalarını bazen hayatlarıyla ödediklerini anlatan belgeselin önemli olduğunu söyledi. Irak‘ta kurtarıldıktan sonra Bağdat havaalanına yaklaştıkları sırada arabalarına Amerikan askerlerinin niçin ateş açtıklarını hala bilmediğini belirten İtalyan gazeteci, bunun bilerek ve isteyerek yapıldığını ima etti.

SAVAŞ HATTINDA GÖREV YAPAN GAZETECİLERİN HİKAYESİ

Senaryosu Nikos Megrelis ve Nikos Politis tarafından yazılan ve çok sayıda kişinin de katkı yaptığı 75 dakikalık film, Bush hükümeti tarafından manipüle edilen Amerikan medyasının ‘savaşın gerekli olduğu‘ tezine ilişkin ‘gerçek ve yalanları‘ nasıl aktardıkları ile uluslararası camiayı şoke eden ve pek de bilinmeyen hikayeleri ekrana taşıyor. Film, Vietnam savaşından bu yana savaş kavramının nasıl ve neden değiştiği ile bağımsız gazetecilerin niçin hedef alındıkları sorularına cevap bulmaya da odaklanıyor. "Gerçek için ölmek", insanlara gazetecilerin olmaması durumunda savaş şartları ile insan trajedilerine ilişkin sonuçların dünyanın geri kalanı tarafından hiçbir zaman bilinemeyeceği anlayışına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Şahitlikler ve görüntülerle gazetecilerin ateş hattındaki hikayelerini gündeme taşıyan belgesel, Yunan filozof Aeschylus‘un "Bir savaşta hakikat, her zaman ilk kurbandır" sözüne göndermede bulunuyor. Belgesel film, her gazetecinin "serseri ve ispiyoncu" olmadığını ancak zor şartlarda önemli görevler icra eden profesyoneller de olduğunu anlatıyor. To Vima gazetesi yazarı K. Vidos‘a göre "önemli çünkü haber bilgidir. Bilgi de halkların gelişmesi için gereklidir."

9 ÜLKE VE 60‘TAN FAZLA RÖPORTAJ

Belgeselde 2 kişi belirgin bir yer tutuyor. Biri bugüne kadar adaletin yerini bulması için mücadelesini sürdüren ve Amerikan tankının bombası ile çok sayıda yabancı gazetecinin kaldığı Filistin Oteli‘nde 8 Nisan 2003 tarihinde hayatını kaybeden İspanyalı kameraman Jose Couzo‘nun annesi. Diğeri ise 2005 yılında Iraklı silahlı bir grubun elinde 1 ay rehin kalan İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena. Sgrena, 1 ayın ardından kurtarıldıktan sonra Bağdat havaalanına ulaşmadan önce arabası Amerikan devriyesi tarafından kurşun yağmuruna tutulmuş, gazeteciye göğsünü siper eden İtalyan istihbarat ajanı Nicoa Calipari hayatını kaybetmişti. Sgrena ise omuzundan yaralanmıştı. İtalyan Gizli Servisi SİSMA‘nın operasyonu ile kurtarılan Sgrena‘nın tutuklanması geniş yankı uyandırmıştı. İl Manifesto gazetesi yazarı Sgrena‘nın içinde bulunduğu araca Amerikan askerlerinin bilerek ateş açtıkları iddia edilmişti. Sgrena, "Dönüş" adlı kitabı ve bu belgesel film için 5 yıl aradan sonra tekrar Irak‘a gitmişti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu tarafından da desteklenen Megrelis‘in araştırma ve çekimleri 2 yıldan fazla sürdü. 60‘tan fazla gazeteci, medya mensubu, yazar, aydın ve aile ile röportajlara yer verilen filmin çekimleri Irak ile birlikte 9 ülkede (Ukrayna, İspanya, İtalya, İngiltere, ABD, Belçika, Katar, Japonya ve Yunanistan) gerçekleşti. Reuters ve El Cezire gibi haber ajansları ile özel kişilerin arşivlerindeki pek gün yüzüne çıkmayan görüntülerle desteklendi. Belgeselin müzikleri, "Hayat Güzeldir" filmiyle Oskar ödülü alan (1997) Nicola Piovani‘ye ait. Belgesel film, ilk defa geçen ay Selanik Belgesel Film Festivali‘ndeki gösterimin ardından Atina‘daki sinemalarda izleyicinin beğenisine sunuldu. Doha‘da 21-24 Nisan tarihlerinde düzenlenecek El Cezire Uluslararası Belgesel Festivali‘nde de izlenebilecek.

HER 5 GÜNDE 1 GAZETECİ ÖLÜYOR

Kuzey Afrika ile yeniden gündeme gelen dünyanın farklı ülkelerindeki olaylar sırasında görev yapmış ve yapan gazeteciler de ölüyor. Yapılan hesaplamalara göre her 5 günde 1 gazeteci hayatını kaybediyor. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu‘nun tahminlerine göre her yıl yaklaşık 100 gazeteci ölüyor. Irak‘ta savaşın başladığı Mart 2003‘ten bu yana ölen gazeteci ve medya çalışanlarının sayısı 350‘yi geçmiş durumda. Bu sayının 2‘inci dünya savaşından sonra bir cephede hayatını kaybeden en büyük rakam olduğu belirtiliyor. Son 20 yılda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı ise 2 bin.