Üniversitede Teknoloji, Eğitim Ve Toplum Konferansı Düzenlendi

Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu tarafından Bartın Üniversitesi‘nde "Teknoloji, Eğitim ve Toplum" adlı konferans düzenlendi.

Üniversitede Teknoloji, Eğitim Ve Toplum Konferansı Düzenlendi
Konferansa Bartın Garnizon Komutanı Vekili Deniz Piyade Kıdemli Albay Mehmet Sandıklı, Belediye Başkanı Vekili Hasan Arınan, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Azize Toper Kaygın ile Prof. Dr. Mete Gündoğan, Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Erol akademik ve idari birim yöneticileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, "Ocak ayından beri basınımızın da çok yakından tanık olduğu gibi üniversitemiz bahar dönemi sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklerini yoğun bir şekilde gerçekleştiriyor. Bundan sonra da öğretim yılının sonuna kadar devam edecek. Bugün dünya üniversiteleri arasında da saygın bir yeri olan Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesi‘nin değerli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu‘nu konuk ediyoruz. Hocamız bugünkü konuşmasında teknolojiyle bilim ahlakını ya da genel, evrensel insanlık ahlakını birleştiren bir konuşma yapacaklar. Bir şeyin bulunması icat edilmesi temel amaç ama burada insanlığa ne getirisi olacak ya da insanlıktan ne alacak sorusu göz ardı edilir. Esasında bu pek fazla biliminde başlangıç noktasının konusu değildir. Bu bakımdan bizim üniversitelerimizde bilim felsefesi olarak çok önemli bulduğumuz ve bundan sonra da uygulamaya koyacağımız bir başlangıcın da bu konuşma ve görüşmelerle ilk adımlarını atmış bulunuyoruz. Yani, niçin bilim yapıyoruz? Bilimin temel işlevi nedir? Bilimle insanlığın geleceği arasında nasıl bir bağlantı kurabiliriz? Bu sorulara sağlıklı cevaplar bulamadığımız sürece ya da en azında arama noktasında kendimizi hazır duruma getirmediğimiz sürece bilimsel buluşların insanlığın felaketine yol açması kaçınılmaz olabilir. Bu bakımdan geldiğimiz noktada insanlık yaşadığı bazı tecrübeler nedeniyle de bu konuyu bilim felsefesi, bilim ahlakı ölçüsünde ciddi olarak planlamaya başlamıştır. Bu bakımdan biz sadece bir şey yapmak değil fakat o yaptığımız şeyin insanlık için anlamının da değerli olması noktasında geleceğimizi kurmalı ve hazırlamalıyız. Ancak o anlayışı evrensel planda insanlar arasında egemen olmasıyla dünya barışı sağlanabilir. İnsanlık için bir huzur, gurur ortamı oluşturulabilir. Yaptığım şeyden sorumlu değilim anlayışı ise hakikaten insanlıktan çok şey götürebilir. Bu konferansların faydası da bu doğrultu da saymakla bitmez. Hepimizin düşünce dünyamızın yenilenmesine fırsat veriyor. Öğrencilerime tekrar tekrar sesleniyorum. Bu toplantılardan öğreneceğimiz çok şey var. Belki sizin başlangıç noktanız olarak, biraz da sizi vurgu yaparak, dikkat çekerek bunu anlatıyorum. Fakat yine bizler de bunun dışında değiliz, bizler de çok şey öğreneceğiz. Çünkü öğrenmenin, öğrencinin yaşı yoktur. Hayatta olduğumuz sürece sürekli öğrenmeye devam edeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu, toplum ve toplum kültürü, teknoloji ve fen tanımları, toplumların gelişmesi, eğitim ve öğretim tanımları, olgun bir kişinin hareket tarzı gibi konulara değindi. Bir hareketin temel öğesinin bilgi, güç ve cesaretin yanında akıl da olduğunu belirten Karagözoğlu, "Bir fayda sağlamak ve bir zarardan korunmak için yapılan bir çalışma cesaret. Yalnız fayda sağlamak için yapılan çalışma cür‘et, yalnız zarardan korunmak için yapılan çalışmaya ise zillettir. İlim ve teknoloji, iyi ve kötüyü ayırt etmeden işlerin nasıl yürütüleceğini gösterir. İyi ile kötüyü ayırt etme özelliğine ise ahlak denir. Teknoloji seni beklemez ve her 6 ay ile yılda bir kendisini yeniler. Ayak uydurabilenler ve konuları ne olursa olsun sürekli ufuklarını genişletme çabası içinde olanlar en önde olma şansına sahip olacaklardır. Gelişmek isteyen her ülke her konuda iyi eğitilmiş, akıllı kişiler yetiştirmek zorundadır" diye konuştu.

Konferansın sonunda Garnizon Komutanı Vekili Deniz Piyade Kıdemli Albay Mehmet Sandıklı ile Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafından hediye takdim edildi.

Kaynak: İHA