Yetiştiriciler, Koyunlarını Yaylaya Bir Ay Önce Çıkmak İstiyor

Toroslarda yaşayan koyun yetiştiricileri, hayvanlarının sıcak ve nemli havada mağdur olmaması için yaylaya çıkış tarihinin bir ay öne alınmasını istiyor.

Toroslarda yaşayan koyun yetiştiricileri, hayvanlarının sıcak ve nemli havada mağdur olmaması için yaylaya çıkış tarihinin bir ay öne alınmasını istiyor. Küçükbaş koyun yetiştiricileri, hayvanlarının 20 Mayıs-15 Ekim tarihleri arası yaylalarda otlatılması kararına tepki gösterdi. 40 yıldır Torosların eteğinde koyun yetiştiriciliği yaptığını belirten Zeki Ertürk, Antalya Valiliği‘nin ilçe kaymakamlıklarına gönderdiği genelgeyle köy sınırları içinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin 20 Mayıs‘tan önce yaylalara çıkamayacağının bildirildiğini hatırlattı. Genelgenin köy muhtarlıkları aracılığıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine tebliğ edildiğini belirten Ertürk, 20 Mayıs tarihine kadar koyunları köy sınırı içinde tutmanın imkansız olduğunu kaydetti. Ertürk, "Gündoğmuş‘un Güneycik köyü sınırları içinde koyun yetiştiriciliği yapıyorum. Genelge tarihinin öne çekilmesini istiyoruz. 20 Nisan‘da itibaren bölgemiz sıcak oluyor. Sıcak havada koyun otlamaz. Otlamak için serin yer ister. Koyunların yaylaya çıkım tarihini 20 Mayıs‘dan bir ay önceye çekilmesini istiyoruz. 20 Mayıs tarihine kadar koyunlar köyde tutulursa sıcaktan hastalanarak ölür." diye konuştu.

Ertürk, 300 koyunun sağlıklı bir şekilde otlaması için 20 Nisan‘a kadar Alibeyler Yaylası‘na ulaşması gerektiğini kaydetti.

İrbadı‘da koyun üreticiliği yaptığını belirten Ali Güney, havaların ısınmasıyla birlikte koyunların sıcak ve nemli havada yayılma yapamadığını belirtti. Koyunların yaylaya çıkım tarihinin kıl keçisine göre belirlendiğini belirten Güney, keçi ile koyunun beslenmede vücut yapılarının farklı olduğunu ifade etti.

Sıcak havada koyunların otlarda yayılma yapamadığı için hastalanacağını belirten Güney, koyun üreticilerinin yaylaya çıkım tarihlerinin bir ay öne çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği Başkanı Ömer Gürler‘de yaptığı açıklamada koyun yetiştiricilerinin hayvanlarının otlamada daha esnek davranılması ve mevsim şartlarının gözetilmesi gerektiğini kaydetti.