Japonlar bunu da yaptı
Bugüne kadar sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz hologram teknolojisi japonların dahi zekası sayesinde artık sık sık karşımıza çıkacak...
Hatırlarsanız Star Wars filmlerinin en ilgi çekici yanlarından biri insanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan 3D hologramlardı. Filmlerde bu hologramlar sayesinde geçmişte kayıt edilmiş görüntüler gibi anlık konuşmaları da izlemek mümkün.İnanması zor ama bu teknolojinin atası günümüzde de bulunuyor. Hologram teknolojisine öncülük yapan ülkelerin başında gelen Japonların yaptıkları her şey olay oluyor.
Peki Nedir Hologram? Kısaca Tanımlayalım.Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşur. “Holos” (Tam Görüntü) ve “Gram” (Yazılı) anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi “Dalga Sınırının Yeniden Yapılanması”dır.
Hologram, orijinal objenin üç boyutlu gerçek kaydı, kısaca üç boyutlu lazer fotoğrafıdır. Başka bir deyişle; 3 boyutlu görsel bilginin lazer teknolojisiyle kaydedilmesi, depolanması ve hareket efektinin kazandırılarak çok boyutlu ortama aktarılması sonucu elde edilir.
HER ARACA LAZIM NAVİGASYON
Artık bu teknoloji sayesinde yol seyahat ederken yalnız kalmayacaksınız. Harika bir olay bir nevi yol bilgisayarıda diyebiliriz, yani çok çok daha gelimişi. Aygıt size bir görüntü oluşturuyor, hemen yanı başınıza oturtuyor, ister erkek ister bayan ve sizin yanınızda yol boyunca size arkadaşlık ediyor. Hemde iyi arkadaş, arabanızın hızını söylüyor, siz uyuya kaldıgınızda size uyarı veriyor uyandırıyor, yere sigara düştügünde arabada bir şeylerin ters gittigini ve tehlikeli olduguna dair bilgi veriyor, diyelimki arabayı açık bıraktınız hemen arabanın içinde beliriyor ve korna çalmaya başlıyor arabanı kilitle diye. Diyelim ki arabanızı park ettiniz ve gittiniz ve hırsız yada kötü niyetli biri geldiginde arabanın kapısını vb zorladıgında hemen içeriden cüsseli bir adam beliriyor, tabi hırsız bu durumda altına yaparak kaçıyor. Nereye kaç saatte gideceginizi, nasıl gideceginizi yol tarifi yaparak size anlatıyor.
Muhteşem degilmi, en güzeli de yanınızda birinin oturması. Bilimkurgu degil gerçek. Daha önce sadece bilim kurgu filmlerinde gördügümüz bu teknoloji artık hayatımızda
Bu görüntüleri izlediğinizde "Teknolojide son nokta bu olmalı" diyeceksiniz. Çünkü, bundan daha ilerisi "Yaradılış" kavramına girecektir.. Size sadece bu aleti alıp arabanıza takmak kalacak..!!
JAPONYA'NIN SON ÇILGINLIĞI HOLOGRAM ŞARKICI
Japonya’nın en yeni ve en büyük pop yıldızı Hatsune Miku, ilk bakışta benzerlerinden çok farklı görünmüyor. Güzel, havalı ve liste başı olmuş bir şarkısı var. Ancak Miku’yu diğer pop yıldızlarından ayıran şey hologram olması.
Ülkesinde tam bir müzik fenomeni haline gelen Miku’nun hit şarkılarından örnekler sunduğu konser videoları internette dolanıyor. Videolarda konserlerin Miku’yu izlemeye gelen çığlık çığlığa hayranlarla dolu olduğu görülebiliyor.
Japon teknoloji firması Crypton Future Media tarafından üretilen dijital bir karakter olan Miku’yu isteyenler internet üzerinden satın alıp kendi bilgisayarına yükleyerek, istenen her türlü şarkıyı söylemesini sağlıyor. Miku’yu tasarlayanlar 16 yaşında olması dışında karakter hakkında pek fazla bilgi vermiyor.
Crypton aktörlerin ses kayıtlarını bir yazılımdan geçirerek karakterlerini oluşturuyor. Miku’nun sesi de seslendirme sanatçısı Saki Fujita’nın sesi kullanılarak yapılmış.
Miku’nun şarkıları ve videoları o kadar popüler oldu ki, şimdi çıktığı turnede binlerce kişi gerçek bir şarkıcının konserindeymişcesine coşarak eğleniyor.
İşte gelecek 10 yılda hayatımızı değiştirmesini beklediğimiz 10 teknoloji
1. Hologram TV: İlk önce LCD televizyonlar geldi, daha sonra LED ve OLED şimdi de 3 boyutlu televizyonlar. Bundan sonraki adım ise hologram. Bugüne kadar sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz bu teknoloji yakın gelecekte oldukça yaygınlaşacak. Öncelikle reklamcılık alanında kullanılması öngörülen hologramlar gelişen tekniklerle birlikte perakende kullanıcıların da hizmetine sunulacak.
Japonya, hologram teknolojisine öncülük yapan sayılı ülkelerden biri. 2018 ve 2022 Dünya Kupası turnuvalarına aday olduğunu açıklayan Japonya`nın FIFA`ya sunduğu teklif paketinde maçların 3 boyutlu teknoloji ile yayınlanması da var. Bu konsept projeye göre 200 adet HD kamera ile kaydedilecek olan maçlar, diğer ülke statlarında 3 boyutlu olarak izlenebilecek.
2. Vücut biosensörleri: Biosensör teknolojisi günümüzde güvenlik ve gıda alanında kullanılıyor. Biosensörler yardımıyla kimyasal saldırıları veya gıdalardaki salmonella virüslerini tespit etmek mümkün. Bilim adamlarının bundan sonraki hedefi ise vücudumuza yerleştirilebilecek biosensörler üretmek. Bu biosensörler sayesinde kan kimyasını analiz etmek ve vücudumuzda olan biteni gözlemlemek kolaylaşacak. Böylelikle gözle görülmeyen hastalıklar çok daha kısa sürede tespit edilebilecek ve anında müdahale edilecek.
3. Nanotek elbiseler: Nanoteknoloji yardımıyla elbiselerimizin çok farklı özellikleri olacak. Bu teknoloji yardımıyla bakterilere karşı antibiyotik salgılayan, hareket enerjisinden elektrik üretip cep telefonlarını şarj eden, ıslanmayan, yanmayan, kurşun geçirmeyen, vücudu belirli bir sıcaklıkta tutan ve kendi kendini temizleyen elbiseler kullanabileceğiz.
4. Elektronik kâğıt: Kâğıt gibi esnek ve yeniden kullanılabilir özelliklere sahip olan elektronik kâğıtlara yüklenen veriler elektrik akımının yardımıyla okunabilir görüntü haline dönüşüyor. Elektronik kâğıt uygulamalarının yardımıyla elektronik teknolojisi bugün bildiğimizden çok farklı bir hale dönüşecek. Gelişmiş elektronik kâğıt teknolojisi iç mimaride, reklamcılıkta, evlerde, yazılı basında ve ofislerde çok farklı uygulamaların kullanılmasına imkân verecek.
5. Fotovoltaik binalar: Artan şehir nüfusu ve çoğalan teknoloji talebi nedeniyle ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarı da her geçen gün daha çok fazlalaşıyor. Fosil kaynakların azalması ve çevre kirliliği tehditleri ise bu artışın karşılanması için tıpkı otomobil sektörü gibi farklı natiflerin denenmesini zorunlu kılıyor. Bu natifler arasında en temiz ve en etkili yöntemlerden biri ise güneş enerjisini güneş pilleri yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürmek. Üstelik bu sistem sadece elektrik santrallerinde kullanılmıyor. Binaların dış yüzü ve çatıları bu güneş pilleri ile kaplanarak fotovoltaik binalar oluşturmak mümkün.
Henüz ülkemizde örneklerini göremediğimiz bu teknolojinin yurtdışında bazı uygulamaları mevcut. Güneş enerjisi teknolojinin ucuzlaması ile kendi enerjisini güneş enerjisinden üreten fotovoltaik binalar giderek yaygınlaşacak. Güneş enerjisi özellikle gökdelenler için oldukça önemli bir tasarruf aracı olacak.
6. Yüzey bilgisayarları ve yeni nesil arayüzler: Yüzey bilgisayarları 30 inçlik dokunmatik ekrandan oluşan yeni bir bilgisayar türü. Microsoft`un öncülük ettiği bu teknoloji sayesinde birden fazla kişi aynı anda bilgisayarı kullanabiliyor. Ayrıca harici aygıtları dokunmatik ekranın üzerine koyarak kablosuz dosya paylaşımı yapmak ve sanal klavye kullanmak da mümkün. İlk etapta ofis, restoran, otel gibi ticari mekanlarda yaygınlaştırılması planlanan yüzey bilgisayarları, maliyetlerin düşmesiyle son tüketicilerin de hizmetine sunulacak.
Yüzey bilgisayarlarının bir adım üstü ise özel eldivenlerle yönetilen yeni nesil arayüzlü bilgisayarlar olacak. 2002 yılında çekilmiş olan Azınlık Raporu filminde bir örneğini gördüğümüz bu teknoloji sayesinde el ve parmak hareketleri ile bilgisayarları kontol etmek mümkün hale gelecek. Bu gelecek nesil bilgisayarlarla elde edilecek gerçek boyutta görüntü, üstün hareket kontrolü ve gelişmiş ağ iletişimi sayesinde bugün bildiğimiz anlamdaki bilgisayar kavramı tamamen değişecek.
7. Dijital kredi kartı: Yeni nesil dijital kartlar yardımıyla artık daha güvenli alışverişler yapabileceğiz. Üstün güvenlik sağlayacak olan bu kartların bir PIN numarası olacak ve her alışveriş için özel şifre üretecek. Alışverişin tamamlanması için her iki numaranın da doğru girilmesi gerekecek. Böylelikle internet üzerinden gerçekleşen kredi kartı sahtekarlıklarının da önüne geçilmiş olacak. Citibank ve VISA bu teknolojinin ilk uygulamalarına başladılar bile.
8. Semantik Web–Web 3.0: Web 2.0 uygulamalarının yardımıyla internetteki bilginin miktarı son yıllarda muazzam bir şekilde arttı. Sosyal medya, paylaşım siteleri ve güçlü arama motorları yardımıyla artık sınırsız bilgiye ulaşmak mümkün. Ama bu durum beraberinde çok büyük bir bilgi kirliliğini de getiriyor. Artık bilgi bulmak değil, bulunan bilginin doğru bir şekilde filtrelenmesi en büyük sorun haline gelmiş durumda. Geliştirilmekte olan semantik web yani Web 3.0 uygulamaları yardımıyla internet üzerindeki bilgiler ve bunların birbirleri ile ilişkileri daha düzenli bir şekilde indekslenebilecek, bu bilgiler de otomasyon sistemleri tarafından daha kolay bir şekilde anlaşılacak. Böylelikle ihtiyacımız olan yararlı bilgiye erişim daha rahat olacak.
Bugün bir dijital kamera almak istediğimizde internette arama yapıp karşımıza çıkan onlarca hatta yüzlerce sayfayı incelemeye çalışıyoruz. Fakat karşımıza çıkan bilginin yoğunluğu nedeniyle bu oldukça karmaşık bir süreç halini alıyor. Semantik web yardımıyla, gelecekte internette daha anlamlı aramalar yapmak mümkün olabilecek. Örneğin bir dijital kamera almak istediğimizde bütçemize, ihtiyacımıza, yapmak istediklerimize, oturduğumuz yere ve hatta mağaza stoklarına göre arama yapabileceğiz.
9. Robotlar: Günümüzde robotlar endüstriyel amaçlarla fabrikalarda belirli komutları yerine getirmek üzere kullanılıyor. Bu teknolojiyi günlük hayatta da kullanabilmek için yapılan çalışmalar ise hızla devam ediyor. Gelişen teknolojilerle birlikte bilimkurgu filmlerinin değişmez figürleri olan robotların normal hayatımıza karışmasına da çok az kaldı. Honda`nın geliştirdiği yeni nesil insansı robot serisi ASIMO mevcut teknoloji yardımıyla hareketli nesneleri, jestleri, mimikleri, çevreyi, sesleri ve yüzleri tanıyabiliyor. Japon Robot Derneği`nin (JARA) yayımladığı rapora göre 2020 yılında ev ve ofislerde kullanabileceğimiz birçok robot çeşidi ortaya çıkacak. Bu rapora göre robotlar insanlara hem günlük işlerinde, hem birçok bilimsel deneyde hem de uzay araştırmalarında yardım edebilecekler.
10. Elektrikli arabalar: Azalan petrol kaynakları, otomobil sektöründe yaşanan krizler ve küresel ısınma tehlikesi otomobil firmalarını da farklı ALTERNATİFLERE sürükledi. Bu ALTERNATİFLERİN en önemlisi ise elektrikli arabalar. Elektrik motoru ve kendine özel bir pil ile çalışan bu arabalar atmosfere zararlı gaz da üretmiyor. Chevrolet, Chrysler, Nissan ve Renault gibi büyük otomobil üreticileri birkaç yıl içerisinde elektrikle çalışan otomobil modellerini belirli ülkelerde satışa sunacak. Deloitte`un bu sene yayınladığı rapora göre 2020 yılında global araba satışlarının üçte biri elektrikli araçlardan oluşacak.
Peki Nedir Hologram? Kısaca Tanımlayalım.Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşur. “Holos” (Tam Görüntü) ve “Gram” (Yazılı) anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi “Dalga Sınırının Yeniden Yapılanması”dır.
Hologram, orijinal objenin üç boyutlu gerçek kaydı, kısaca üç boyutlu lazer fotoğrafıdır. Başka bir deyişle; 3 boyutlu görsel bilginin lazer teknolojisiyle kaydedilmesi, depolanması ve hareket efektinin kazandırılarak çok boyutlu ortama aktarılması sonucu elde edilir.
HER ARACA LAZIM NAVİGASYON
Artık bu teknoloji sayesinde yol seyahat ederken yalnız kalmayacaksınız. Harika bir olay bir nevi yol bilgisayarıda diyebiliriz, yani çok çok daha gelimişi. Aygıt size bir görüntü oluşturuyor, hemen yanı başınıza oturtuyor, ister erkek ister bayan ve sizin yanınızda yol boyunca size arkadaşlık ediyor. Hemde iyi arkadaş, arabanızın hızını söylüyor, siz uyuya kaldıgınızda size uyarı veriyor uyandırıyor, yere sigara düştügünde arabada bir şeylerin ters gittigini ve tehlikeli olduguna dair bilgi veriyor, diyelimki arabayı açık bıraktınız hemen arabanın içinde beliriyor ve korna çalmaya başlıyor arabanı kilitle diye. Diyelim ki arabanızı park ettiniz ve gittiniz ve hırsız yada kötü niyetli biri geldiginde arabanın kapısını vb zorladıgında hemen içeriden cüsseli bir adam beliriyor, tabi hırsız bu durumda altına yaparak kaçıyor. Nereye kaç saatte gideceginizi, nasıl gideceginizi yol tarifi yaparak size anlatıyor.
Muhteşem degilmi, en güzeli de yanınızda birinin oturması. Bilimkurgu degil gerçek. Daha önce sadece bilim kurgu filmlerinde gördügümüz bu teknoloji artık hayatımızda
Bu görüntüleri izlediğinizde "Teknolojide son nokta bu olmalı" diyeceksiniz. Çünkü, bundan daha ilerisi "Yaradılış" kavramına girecektir.. Size sadece bu aleti alıp arabanıza takmak kalacak..!!
JAPONYA'NIN SON ÇILGINLIĞI HOLOGRAM ŞARKICI
Japonya’nın en yeni ve en büyük pop yıldızı Hatsune Miku, ilk bakışta benzerlerinden çok farklı görünmüyor. Güzel, havalı ve liste başı olmuş bir şarkısı var. Ancak Miku’yu diğer pop yıldızlarından ayıran şey hologram olması.
Ülkesinde tam bir müzik fenomeni haline gelen Miku’nun hit şarkılarından örnekler sunduğu konser videoları internette dolanıyor. Videolarda konserlerin Miku’yu izlemeye gelen çığlık çığlığa hayranlarla dolu olduğu görülebiliyor.
Japon teknoloji firması Crypton Future Media tarafından üretilen dijital bir karakter olan Miku’yu isteyenler internet üzerinden satın alıp kendi bilgisayarına yükleyerek, istenen her türlü şarkıyı söylemesini sağlıyor. Miku’yu tasarlayanlar 16 yaşında olması dışında karakter hakkında pek fazla bilgi vermiyor.
Crypton aktörlerin ses kayıtlarını bir yazılımdan geçirerek karakterlerini oluşturuyor. Miku’nun sesi de seslendirme sanatçısı Saki Fujita’nın sesi kullanılarak yapılmış.
Miku’nun şarkıları ve videoları o kadar popüler oldu ki, şimdi çıktığı turnede binlerce kişi gerçek bir şarkıcının konserindeymişcesine coşarak eğleniyor.
İşte gelecek 10 yılda hayatımızı değiştirmesini beklediğimiz 10 teknoloji
1. Hologram TV: İlk önce LCD televizyonlar geldi, daha sonra LED ve OLED şimdi de 3 boyutlu televizyonlar. Bundan sonraki adım ise hologram. Bugüne kadar sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz bu teknoloji yakın gelecekte oldukça yaygınlaşacak. Öncelikle reklamcılık alanında kullanılması öngörülen hologramlar gelişen tekniklerle birlikte perakende kullanıcıların da hizmetine sunulacak.
Japonya, hologram teknolojisine öncülük yapan sayılı ülkelerden biri. 2018 ve 2022 Dünya Kupası turnuvalarına aday olduğunu açıklayan Japonya`nın FIFA`ya sunduğu teklif paketinde maçların 3 boyutlu teknoloji ile yayınlanması da var. Bu konsept projeye göre 200 adet HD kamera ile kaydedilecek olan maçlar, diğer ülke statlarında 3 boyutlu olarak izlenebilecek.
2. Vücut biosensörleri: Biosensör teknolojisi günümüzde güvenlik ve gıda alanında kullanılıyor. Biosensörler yardımıyla kimyasal saldırıları veya gıdalardaki salmonella virüslerini tespit etmek mümkün. Bilim adamlarının bundan sonraki hedefi ise vücudumuza yerleştirilebilecek biosensörler üretmek. Bu biosensörler sayesinde kan kimyasını analiz etmek ve vücudumuzda olan biteni gözlemlemek kolaylaşacak. Böylelikle gözle görülmeyen hastalıklar çok daha kısa sürede tespit edilebilecek ve anında müdahale edilecek.
3. Nanotek elbiseler: Nanoteknoloji yardımıyla elbiselerimizin çok farklı özellikleri olacak. Bu teknoloji yardımıyla bakterilere karşı antibiyotik salgılayan, hareket enerjisinden elektrik üretip cep telefonlarını şarj eden, ıslanmayan, yanmayan, kurşun geçirmeyen, vücudu belirli bir sıcaklıkta tutan ve kendi kendini temizleyen elbiseler kullanabileceğiz.
4. Elektronik kâğıt: Kâğıt gibi esnek ve yeniden kullanılabilir özelliklere sahip olan elektronik kâğıtlara yüklenen veriler elektrik akımının yardımıyla okunabilir görüntü haline dönüşüyor. Elektronik kâğıt uygulamalarının yardımıyla elektronik teknolojisi bugün bildiğimizden çok farklı bir hale dönüşecek. Gelişmiş elektronik kâğıt teknolojisi iç mimaride, reklamcılıkta, evlerde, yazılı basında ve ofislerde çok farklı uygulamaların kullanılmasına imkân verecek.
5. Fotovoltaik binalar: Artan şehir nüfusu ve çoğalan teknoloji talebi nedeniyle ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarı da her geçen gün daha çok fazlalaşıyor. Fosil kaynakların azalması ve çevre kirliliği tehditleri ise bu artışın karşılanması için tıpkı otomobil sektörü gibi farklı natiflerin denenmesini zorunlu kılıyor. Bu natifler arasında en temiz ve en etkili yöntemlerden biri ise güneş enerjisini güneş pilleri yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürmek. Üstelik bu sistem sadece elektrik santrallerinde kullanılmıyor. Binaların dış yüzü ve çatıları bu güneş pilleri ile kaplanarak fotovoltaik binalar oluşturmak mümkün.
Henüz ülkemizde örneklerini göremediğimiz bu teknolojinin yurtdışında bazı uygulamaları mevcut. Güneş enerjisi teknolojinin ucuzlaması ile kendi enerjisini güneş enerjisinden üreten fotovoltaik binalar giderek yaygınlaşacak. Güneş enerjisi özellikle gökdelenler için oldukça önemli bir tasarruf aracı olacak.
6. Yüzey bilgisayarları ve yeni nesil arayüzler: Yüzey bilgisayarları 30 inçlik dokunmatik ekrandan oluşan yeni bir bilgisayar türü. Microsoft`un öncülük ettiği bu teknoloji sayesinde birden fazla kişi aynı anda bilgisayarı kullanabiliyor. Ayrıca harici aygıtları dokunmatik ekranın üzerine koyarak kablosuz dosya paylaşımı yapmak ve sanal klavye kullanmak da mümkün. İlk etapta ofis, restoran, otel gibi ticari mekanlarda yaygınlaştırılması planlanan yüzey bilgisayarları, maliyetlerin düşmesiyle son tüketicilerin de hizmetine sunulacak.
Yüzey bilgisayarlarının bir adım üstü ise özel eldivenlerle yönetilen yeni nesil arayüzlü bilgisayarlar olacak. 2002 yılında çekilmiş olan Azınlık Raporu filminde bir örneğini gördüğümüz bu teknoloji sayesinde el ve parmak hareketleri ile bilgisayarları kontol etmek mümkün hale gelecek. Bu gelecek nesil bilgisayarlarla elde edilecek gerçek boyutta görüntü, üstün hareket kontrolü ve gelişmiş ağ iletişimi sayesinde bugün bildiğimiz anlamdaki bilgisayar kavramı tamamen değişecek.
7. Dijital kredi kartı: Yeni nesil dijital kartlar yardımıyla artık daha güvenli alışverişler yapabileceğiz. Üstün güvenlik sağlayacak olan bu kartların bir PIN numarası olacak ve her alışveriş için özel şifre üretecek. Alışverişin tamamlanması için her iki numaranın da doğru girilmesi gerekecek. Böylelikle internet üzerinden gerçekleşen kredi kartı sahtekarlıklarının da önüne geçilmiş olacak. Citibank ve VISA bu teknolojinin ilk uygulamalarına başladılar bile.
8. Semantik Web–Web 3.0: Web 2.0 uygulamalarının yardımıyla internetteki bilginin miktarı son yıllarda muazzam bir şekilde arttı. Sosyal medya, paylaşım siteleri ve güçlü arama motorları yardımıyla artık sınırsız bilgiye ulaşmak mümkün. Ama bu durum beraberinde çok büyük bir bilgi kirliliğini de getiriyor. Artık bilgi bulmak değil, bulunan bilginin doğru bir şekilde filtrelenmesi en büyük sorun haline gelmiş durumda. Geliştirilmekte olan semantik web yani Web 3.0 uygulamaları yardımıyla internet üzerindeki bilgiler ve bunların birbirleri ile ilişkileri daha düzenli bir şekilde indekslenebilecek, bu bilgiler de otomasyon sistemleri tarafından daha kolay bir şekilde anlaşılacak. Böylelikle ihtiyacımız olan yararlı bilgiye erişim daha rahat olacak.
Bugün bir dijital kamera almak istediğimizde internette arama yapıp karşımıza çıkan onlarca hatta yüzlerce sayfayı incelemeye çalışıyoruz. Fakat karşımıza çıkan bilginin yoğunluğu nedeniyle bu oldukça karmaşık bir süreç halini alıyor. Semantik web yardımıyla, gelecekte internette daha anlamlı aramalar yapmak mümkün olabilecek. Örneğin bir dijital kamera almak istediğimizde bütçemize, ihtiyacımıza, yapmak istediklerimize, oturduğumuz yere ve hatta mağaza stoklarına göre arama yapabileceğiz.
9. Robotlar: Günümüzde robotlar endüstriyel amaçlarla fabrikalarda belirli komutları yerine getirmek üzere kullanılıyor. Bu teknolojiyi günlük hayatta da kullanabilmek için yapılan çalışmalar ise hızla devam ediyor. Gelişen teknolojilerle birlikte bilimkurgu filmlerinin değişmez figürleri olan robotların normal hayatımıza karışmasına da çok az kaldı. Honda`nın geliştirdiği yeni nesil insansı robot serisi ASIMO mevcut teknoloji yardımıyla hareketli nesneleri, jestleri, mimikleri, çevreyi, sesleri ve yüzleri tanıyabiliyor. Japon Robot Derneği`nin (JARA) yayımladığı rapora göre 2020 yılında ev ve ofislerde kullanabileceğimiz birçok robot çeşidi ortaya çıkacak. Bu rapora göre robotlar insanlara hem günlük işlerinde, hem birçok bilimsel deneyde hem de uzay araştırmalarında yardım edebilecekler.
10. Elektrikli arabalar: Azalan petrol kaynakları, otomobil sektöründe yaşanan krizler ve küresel ısınma tehlikesi otomobil firmalarını da farklı ALTERNATİFLERE sürükledi. Bu ALTERNATİFLERİN en önemlisi ise elektrikli arabalar. Elektrik motoru ve kendine özel bir pil ile çalışan bu arabalar atmosfere zararlı gaz da üretmiyor. Chevrolet, Chrysler, Nissan ve Renault gibi büyük otomobil üreticileri birkaç yıl içerisinde elektrikle çalışan otomobil modellerini belirli ülkelerde satışa sunacak. Deloitte`un bu sene yayınladığı rapora göre 2020 yılında global araba satışlarının üçte biri elektrikli araçlardan oluşacak.