Dünya Bankası Gaziantep‘te Enerji Verimliliği Konusunda Çalışma Başlattı

Dünya Bankası, enerji verimliliğini arttırmak programı (ESMAP) çerçevesinde Gaziantep‘i pilot şehir olarak seçti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey, Genel Sekreter İ.Fuat Özçörekçi, GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu, Cengiz Ağar, Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose, Dünya Bankası Danışmanı Marcel İonescu Heroiu, Dünya Bankası Kent Uzmanı Elif Ayhan, İller Bankası Gaziantep Bölge Müdürü Mustafa Akgün, Şube Müdürleri ve Mühendisler katıldı.

Gaziantep‘te başta belediyeler olmak üzere kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji tüketimleri ve tasarruf sağlanması konularını taşıyan başlıklar altında yapılan bilgilendirme toplantısında, proje için Gaziantep‘i pilot il seçtiklerini söyleyen Dünya Bankası yetkilileri, Gaziantep‘in uzun yıllardan beri Dünya Bankası ile yakın ilişkiler içinde olduğunu, Ankara‘daki ofisin ardından aynı şekilde Gaziantep‘te de büyük bir ofis kuracaklarını belirtti.

Türkiye‘de özellikle belediyeler ve illerle ilgili projelerde İller Bankası ile yakın bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, "Belediyelerin ilgi alanlarına girebilecek kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, alınacak önlemler konularında çalışmalarımız var. Çünkü bunlar doğrudan kentleri ilgilendiren konuların başında geliyor. Türkiye‘de İller Bankası olsun, kentler olsun iş birliği olanakları arıyoruz, bunun neticesinde kentsel stratejiler

konusunda hükümete vereceğimiz destekleri sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Warwick, "Belediyelerin enerji tüketimleri ve tasarruf sağlanması amacını taşıyan Enerji Verimliliğini Arttırma Projesi (ESMAP) henüz birkaç senelik bir oluşum. Gaziantep‘i dünyada bir ilk olması açısından seçtik. Gaziantep‘te yeni işbirlikleri kurmak Kentsel Sürdürülebilirlik, Sorunlar, Fırsatlar gibi önemli konularda çalışmak istiyoruz. Bu ilk toplantıda mevcut sistem, veriler, uygulama biçimleri konusunda alacağımız bilgi neticesinde şehrin enerji verimliliğini arttırma anlamında sizlere bir yol

haritası çizeceğiz" diye konuştu.

ENERJİYE OLAN TALEP 2030‘DA YÜZDE 40‘A ULAŞACAK

"Kentsel Enerji Değerlendirme Aracı (TRACE) adlı bir araç geliştirdik" diyen Warwick, "Enerjide tasarruf sağlanacak alanlarla ilgili destek olarak geliştirilen TRACE için Gaziantep pilot il olarak seçildi. Daha önce Filipinlerde gerçekleştirilen proje için Gaziantep dünyada ikinci pilot bölge seçildi. Bu aracın Gaziantep‘te kullanılması için mevcut durum analizi yapmak üzere geldik. Tüm Dünyada enerji talebi her yıl yüzde 1,5 oranında artıyor, 2030‘da bu oranın yüzde 40‘lara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Enerji verimliliği önemli çünkü yapılacak yatırımlarda karşı karşıya kalınacak enerji talebinin düşürülmesi gerekli. Enerji verimliliği sayesinde fosil yakıtlara olan bağımlılık düşecek ve doğal kaynakların muhafaza edilmesi sağlanacaktır" dedi.

Finansman, İnsan Kaynakları, Alt Yapı, Veri Girme Uygulamaları, Varlıklar olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan ve 59 hazır tavsiyeyi kapsayan bir sunum yapan Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose ise, "3 ay sürecek bir çalışmanın ardından gerekli verilen toplanması ile bir rapor hazırlanacak. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çeşitli sektör kuruluşları ile yapılacak değerlendirme toplantıları ve saha çalışmaları ile elde edilecek sonuçlar şehir için faydalı olacak şeyleri kapsayacak" şeklinde

konuştu.

Toplantının verimli bir buluşma olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de, "Belediye olarak en büyük enerji tüketimimiz su ve kanal idaremiz olan GASKİ tarafından kullanılıyor. Bunun ardından cadde ve sokak aydınlatması geliyor. Enerji verimliliği, giderlerin azaltılması hususunda bizim de çalışmalarımız var. Özellikle İller Bankası‘nın yer aldığı bu çalışmanın içerisinde olmaktan mutluluk duyacağız. Biz, İller Bankası ile son derece işbirliği içerisindeyiz. Gaziantep‘te

yapılan projelerde büyük bir destekleri var. Dünya Bankası‘nın katılımı ile iş uluslararası boyuta ulaştı" ifadelerini kullandı.

Başkan Güzelbey, Dünya Bankası yetkililerini toplantının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları yerinde görmeye davet etti.

Kaynak: İHA