Yayaların Can Güvenliği İçin Yaptırılan Kasis, Belediyeyi Rahatsız Etti

Sivas’ta yarış pistine dönen Bağdat Caddesi’ne hayırseverler tarafından yaptırılan kasis, belediye ile mahalle sakinlerini karşı karşıya getirdi.

Sivas’ta yarış pistine dönen Bağdat Caddesi’ne hayırseverler tarafından yaptırılan kasis, belediye ile mahalle sakinlerini karşı karşıya getirdi. Kardeşler Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, sürücülerin yolda sürat yaptıklarını can ve mal güvenliklerinin kalmadığını belirtirken belediye yetkilileri ise yollara kasis uygulamasının kaldırıldığını iddia ederek vatandaşın can güvenliğini görmezden geldi.

    Eski Belediye Başkanı Sami Aydın döneminde çift şeritli hale getirilen ve Cumhuriyet Üniversitesi, İşhan Toki ve çok sayıda köyü kent merkezine bağlayan Bağdat Caddesi, yolun düz olması nedeniyle sürücülerin hız denemesi yaptığı bir pist haline geldi. Aşırı hız nedeniyle daha önce cadde üzerinde ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazalar yaşandı. Ayrıca çok sayıda hayvan da araç altında kalarak telef oldu. 60. Yıl İlköğretim Okulu’nun caddeye yakın olması ise velileri ve okul idarecilerini tedirgin ediyor. Sürücülerin aşırı hız yapmasını engellemek için 2009 yılında okul aile birliğinin yol üzerine kasis yapılması talebi belediye tarafından yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesi ile reddedildi. Bunun üzerine yaklaşık bir ay önce bir hayırsever, okul aile birliğinin talebini yerine getirerek cadde üzerine karşılıklı 2 ayrı kasis yaptırdı. Hızlı giderken kasisi fark ederek frene basan sürücüye arkadan gelen araçların çarpması sonucu yaşanan kaza, belediye ile mahalle sakinleri arasında başlayan kasis tartışması başlattı. Kaza yapan sürücünün şikayeti üzerine belediye yetkilileri mahalle muhtarıyla görüşerek kasisi kimin yaptığını sordu. Mahalleli şimdi hayırsever vatandaş tarafından yaptırılan kasisin belediye tarafından kaldırılacağı endişesini yaşıyor.

    Cadde üzerinde işyeri bulunan Burhan Pınarbaşı, kendilerinin de BİMER kanalıyla kasis talepleri olduğunu, konuyla ilgili Emniyet Müdürlüğü’nden yazı geldiğini ve bunun belediyenin görevi olduğunun belirtildiğini kaydetti. Belediye yetkilileriyle de görüştüklerini belirten Pınarbaşı, ‘Paramız yok’ diyerek taleplerinin reddedildiğini söyledi. Pınarvaşı, “Hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan kasis bizi son derece mutlu etti. Kaldırılmasını istemiyoruz.” diyerek "paramız yok diyen" belediyenin şimdi kasisi kaldırma girişiminin bir çelişki olduğunu söyledi.

    Yol üzerinde aşırı hız yapan sürücülerin kendilerini tedirgin ettiğini belirten 60. Yıl İlköğretim Okulu’nda öğrencisi bulunan veliler de aşırı hız yapan sürücüler nedeniyle çocuklarının hayatından endişe ettiklerini dile getirdi. Kasisin sürücülerin hız yapmasını engellediğini ifade eden veliler, ayrıca cadde üzerinde radar uygulaması yapılması gerektiğine de dikkat çekti.