Köylüler Tarihi Eşyalarını Köy Konağında Sergiliyor

Nevşehir‘in Ürgüp İlçesi’ne bağlı Yeşilöz Köyünde, 1937 yılında ilkokul binası olarak yapılan tarihi yapı, taşımalı eğitim ile birlikte boşaltılınca köy konağı olarak hizmet vermeye başladı.

Yeşilöz Köy Muhtarı Salih Seyhan yaptığı açıklamada, köylüler tarafından 1937 yılında eğitime katkı sağlanması amacıyla ilkokul binası olarak yaptırılan tarihi binanın, 2007 yılında hızla azalan öğrenci sayısı ile birlikte boşaltıldığını söyledi.

Tarihi değer taşıyan bu yapının daha uzun yıllar yaşatılması için köylülerle el ele verdiklerini ifade eden Seyhan, "Tarihi bir binanın gözümüzün önünde yok olmasına asla seyirci kalamazdık. Köylüler ile bir araya gelip, bu binanın konak olarak yaşatılmasını kararlaştırdık. Tarihi değerine de yakışan bir şekilde köylü vatandaşlarımız evlerinde bulunan el hızarı, çavdar orağı, bel tahtası, el burgusu, fes, örme çorap, kapı kilidi, gaz feneri, tokmak, gaz lambası, kaşağı, çarık, dokuma kıl çuval, takunya, omuz kantarı, afyon sakız zarfı, rende, kandil ve çıra gibi, köyümüzde 100-150 yıl öncesinde kullanılan çeşitli tarım araç ve gereçleri ile kullanım eşyalarını konağın duvarında sergilemeye başladık. Ziyaretçilerimiz ve köy halkı tarafından bu uygulamamız oldukça ilgi görüyor. Bu durumdan çok memnunuz. Bir yanda hem tarihi bir yapımız değer kazanırken, diğer yanda samanlıkta veya ahırda atıl durumda bulunan geçmişimize yönelik kullanım araç ve gereçlerimiz de, özellikle genç nesiller tarafından daha iyi bir şekilde öğreniliyor" dedi.

Kaynak: İHA