Kurtulan: "Türkiye‘de Her Gün Ortalama 5 Kadın Öldürülüyor"

BDP Van milletvekili Fatma Kurtulan, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye‘de de kadınlara karşı katliamların gerçekleştiğini ve her gün ortalama 5 kadının öldürüldüğünü öne sürdü.

Bostaniçi Belde Belediyesi önünde, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, Bostaniçi Kadın Kooperatifi (BİKAD) ve Maya Kadın Danışma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van milletvekili Fatma Kurtulan, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve BDP Van Eşbaşkanı Fevziye Şiran‘ın da katıldığı etkinlikte değişik pankartlar açılarak sloganlar atıldı.

Nezahat Ergüneş‘ten sonra bir konuşma yapan Fatma Kurtulan, kadınların bu yıl 8 Mart‘ta kapalı yerlerde değil, alanlarda körlere ve sağırlara seslerini duyuracaklarını söyledi. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye‘de de kadınlara karşı katliamların gerçekleştiğini ifade eden Kurtulan, Türkiye‘de her gün ortalama 5 kadının öldürüldüğünü öne sürdü. Mersin‘de 40 yerinden bıçaklanarak öldürülen Hatice Fırat‘ı hatırlatan Kurtulan, "Bu ne kin, bu ne öfke ki 40 bıçak darbesiyle kadın vücudu paramparça

ediliyor? Cenazesine de sahip çıkılmıyor. BDP‘li Kürt kadınlar Hatice‘nin cenazesine sahip çıktı ve defnetti. 8 Mart yaklaşırken erkeklerin bize armağan ettiği, kadın tabutları taşımak ve paramparça bedenler oldu. Bunu kınıyoruz. Kadınlar savcılıklara başvuruyor ama evlerine geri gönderilerek bir gece ansızın katilinin kapısını çalacağı bir duruma getiriliyor" dedi.

Kadınlara yönelik kırımın aynı şekilde Kürtlere karşı da uygulandığını ileri süren Kurtulan, AK Parti‘nin katliamları durdurmak bir tarafa, teşvik ettiğini öne sürdü. AK Parti‘nin ateşkes sürecinde de gerekli adımları atmadığını savunan Kurtulan, insanların şu anda endişe içinde olduklarını, ‘Yeniden cenazeler mi gidecek?‘ diye kaygı içinde olduklarını dile getirdi. Kurtulan, AK Parti‘nin isterse bu süreci barışa dönüştüreceğini ancak Hakikatleri Araştırma Komisyonu‘nu kurmaya bile niyetli olmadığını

iddia etti. Toplu mezarların, çöplüklerden çıkan kemiklerin araştırılmadığını belirten Kurtulan, "Bir hafta boyunca alanlarda bunların hesabını soracağız. Onlara, ‘KCK duruşmaları adı altında kadın ve erkek yoldaşlarımızı mahkum edeceğinize asıl katilleri bulun ve yargılayın‘ diyeceğiz. Dilimizi almadıkça mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bütün bunlar için demokratik bir anayasa ertelenmeden gerçekleştirmelidir" ifadelerini kullandı.

Çevrede toplanan erkeklere de seslenen Kurtulan, "Kadına karşı her türlü şiddete hayır diyor musunuz?" diye sorarak onlardan da söz aldı.

Düzenlenen şölen, daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi‘ne bağlı gruplar tarafından verilen konserle son buldu.

Kaynak: İHA