Valilikten Meslek Edindirme Kurslarına Destek

Bursa Valisi Şahabettin Harput, uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri projesi (UMEM) kapsamında kurs verilen okullardan Tophane Endüstri Meslek Lisesi’ni ziyaret etti.

Meslek sahibi olmak isteyen kursiyerlerle Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde bir araya gelen Harput, okul müdürü İsmail Başaran ve öğretmenlerden bilgi aldı. Harput, kurs öğretmenlerinden projenin nasıl yürütüldüğü ve projeye olan ilgi hakkında bilgi alırken, valilik olarak bu yıl buluş fuarı düzenleyeceklerini, maksatlarının yeni buluşlar yapan gençleri teşvik etmek olduğunu söyledi.

Atölyelerde çalışan öğrencilerle bir süre sohbet eden Harput, öğrencilere çok şanslı olduklarını söyleyerek, verilen eğitimden en iyi şekilde istifade etmeleri için işlerine dört elle sarılmalarını tavsiye etti.

Harput, Türkiye’nin en büyük meselesinin istihdam olduğunu ifade ederek, "İşsizliğin temelinde meslek sahibi olmamak yatıyor. İş istemek için valiliğe gelen vatandaşlar var, ben onların hemen hepsinin meslek sahibi olmadıklarını görüyorum. İş sahibi olmanın birinci şartı meslek sahibi olmaktır. Bu projenin hedefi, 5 yıl içinde 1 milyon gencimizi meslek sahibi ve dolayısıyla iş sahibi yapmaktır. İş sahibi olmak isteyenler bu kurslardan yararlanmak için ellerini çabuk tutsunlar" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) meclis başkanı İlhan Parseker ise, bu projeyle işverenlerin vasıflı eleman temin edeceğini, gençlerin ise iş sahibi olacağını hatırlatarak, "Bu projenin işverenler açısından bir avantajı var. Aldıkları işçilerin işveren payları 4,5 yıl devlet tarafından ödenecek. Herkes bu projeye sahip çıkmalıdır" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (İŞKUR), Milli Eğitim Bakanlığı, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokolle yürürlüğe giren projeye 120 milyon ayrıldı. 30 ayrı iş kolunda açılan kurslarla 5 yılda 1 milyon işsizin iş sahibi yapılması hedefleniyor. Eğitime alınan her kursiyere 3 ay teorik ve uygulamalı eğitimin yanı sıra günlük 15 TL cep harçlığı ödeniyor. Eğitim sonunda 3 ay süreli staja gönderilecek kursiyerlerin yüzde 90’ının çalışma imkanı bulacağı bildirilirken, iş başından sonra kademeli olarak 4,5 yıl sigorta pirimlerinin devlet tarafından karşılanacağı öğrenildi.

Kaynak: İHA