Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam:

Bursa’da lise öğrencileri tarafından sporda şiddetin önlenmesi için düzenlenen törende konuşan Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, son dönemde insanların tuttuğu takımın aldığı neticelerin kişiye ayrı bir statü kazandırır hale geldiğini belirterek

Ali Osman Sönmez Fen Lisesi tarafından düzenlenen ’’Sporda Şiddet Nasıl Önlenir?’’ konulu panelde konuşan Bursaspor Teknik Patronu Sağlam, bu konuda herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Toplumda spora bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, "Şiddet daha yoğun yaşandığı için futbola bakışımızı olumluya çevirmemiz gerekir. Futbol, kazanmaktan başka bir sonucun kabul edilmediği spor haline geldi. Sporun, futbolun içinde kazanmak kadar kaybetmenin de olduğunu anlamamız gerekiyor. Bunu anladığımızda vereceğimiz tepkiler olumlu olur" diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını cevaplandıran Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü.

"İyi bir aile terbiyesi almış bir insanın daha sonraki dönemde çeşitli olumsuz etkenler karşısında farklı bir yapıya yönelmesi çok kolay olmayacaktır. Aileden sonra okulda, özellikle öğretmenlerimiz yani bizi yöneten insanların, arkadaşlarımızın davranışları da oldukça yönlendirici. Ayrıca, hangi branş olursa olsun spor yapan birinin sporda şiddete de olumsuz bakacağını düşünüyorum. Son dönemde insanların tuttuğu takımın aldığı neticeler ona toplumda ayrı bir statü kazandırma konumuna kadar geldi. İnsanlar maç kaybedince işe gitmiyor. Benim de 14 yaşında oğlum var. Kaybettiğimiz maçlardan sonra ’ben okula gitmeyeceğim’ diyor. Sporun dostluk, barış, kardeşlik ve eğlence aracı olduğunu anlamamız gerekiyor".

Spordaki şiddetin sadece eğitimle değil, sorumlu kişilerin bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesiyle aşılacağına inandığını ifade eden Sağlam, küfürlü tezahüratları da sevmediğini bu yönde tezahürat yapılmasından ise hiç yapılmamasını yeğlediğini sözlerine ekledi.

Panele katılan Bursasporlu futbolcular Gökçek Vederson’un konuşmaları sık sık alkışlarla kesildi. Türkçe konuşan Vederson, sempatik tavırlarıyla büyük takdir topladı.

Panelist Gustav Jonar Svensson ise, bir hakemin maç iptal etmesini ilk kez Türkiye’ye gördüğünü ifade ederek, "Türk futbolcuları çok hırslı ve sabırsız. Başarı için beklemek ve sabırlı olmak gerek. Ama Türk futbolunun ileride çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Spor hukuku uzmanı Avukat Nurhayat Altaca ise öğrencilere mutlaka bir spor dalıyla uğraşmaları gerektiğini belirterek, "Zamanla iyi taraftar kötü taraftarı bitirecektir. Artık stada bayan taraftarların da gitmesi, erkek taraftarların küfürlü tezahürat yapmasının önüne geçecek, zamanla futbol ve spor layık olduğu yere gelecektir" diye konuştu.

Kaynak: İHA